Ik word een stiefouder, en nu?

Het is niet gemakkelijk om stiefouder te zijn, het is zelfs een grote verandering in je leven. Met deze tips wordt alles gemakkelijker. Lees verder!
Ik word een stiefouder, en nu?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 03 maart, 2024

Als je stiefouder wordt, zijn de dingen niet altijd zo gemakkelijk als je verwacht. Daarom is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Als je het goed aanpakt, wordt het zeker een lonende en bevredigende ervaring. Misschien stel je jezelf de volgende vraag: “Ik word stiefouder, en nu?”

Het is belangrijk dat je bepaalt wat je rol als stiefouder zal zijn en vooral rekening houdt met de verantwoordelijkheden die je in deze nieuwe gezinsfase zult hebben. Je kunt momenten van verwarring of conflicten tegenkomen, maar het belangrijkste is dat je weet hoe je daarmee om moet gaan.

Het is niet gemakkelijk om stiefouder te zijn

Er is geen perfecte of gemakkelijke formule om het aan te pakken, dus je moet geduld hebben en begrip voor de gevoelens van anderen. Het is niet gemakkelijk om een stiefouder te zijn, omdat je nooit de biologische ouder van het kind zult zijn. Toch kunnen stiefgezinnen sterk en stabiel worden. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om op het juiste spoor te komen.

Er kunnen obstakels zijn met betrekking tot opvoeding, ouderschap of verschillen in de manier waarop de kinderen worden opgevoed. Ook kan de ex-partner altijd aanwezig zijn in het dagelijks leven, bij familierituelen of vakanties. Daarom kan de stiefouder zich vaak buitengesloten voelen.

Een kind moet kunnen praten met zijn stiefouder
De stiefouder kan vaak het gevoel hebben dat hij of zij op de achtergrond wordt gelaten, omdat de biologische ouders meer te zeggen hebben in beslissingen over de kinderen. Dit is echter normaal, gezond en moet worden gerespecteerd.

Doe het rustig aan

In het begin is het belangrijk om het rustig aan te doen, een zorgzame volwassene te zijn en een rol te hebben die lijkt op die van een mentor, maar geen biologische ouder. Relaties zijn als planten; je moet ze elke dag water geven en ze de tijd geven om te groeien en sterker en veerkrachtiger te worden.

Probeer de dingen dus niet te overhaasten. Laat de dingen zich op een natuurlijke manier ontwikkelen, want als je het vertrouwen van het kind probeert te winnen zonder oprecht te zijn, zullen ze je aanwezigheid opmerken en afwijzen.

Als je daarentegen de tijd de weg laat wijzen, ben je al een heel eind op weg om een diepere en meer betekenisvolle relatie op te bouwen. En dit heeft niets te maken met het al dan niet de biologische ouder zijn van het kind van je partner.

Wees realistisch

Het is essentieel om een realistische houding te hebben en je niet te laten meeslepen door gedachten die geen logica hebben als het gaat om het gezin dat opnieuw wordt opgebouwd. In dit opzicht zul je flexibel moeten zijn om tot een verenigd gezin te komen. Zorg voor de emotionele banden met alle leden van de familiekern.

Beeld je geen idyllische situaties in, want ze zullen niet gebeuren zoals je ze in gedachten voor je ziet. Pas je aan de realiteit aan en handel daarnaar, maar altijd met respect en genegenheid voor elk gezinslid.

Stiefouder en partner zijn

Misschien heb je het gevoel dat het niet gemakkelijk is om tegelijkertijd partner en stiefouder te zijn. Maar hoe dan ook, wat de situatie ook is, het is belangrijk dat je zoveel mogelijk aandacht kunt besteden aan de relatie met je partner. Op die manier kun je een veerkrachtige band creëren bij tegenslagen.

Als je onenigheid hebt over de opvoeding van kinderen, financiën of andere alledaagse zaken, is het essentieel om de dingen onder vier ogen te bespreken. Op dat moment moeten de kinderen er niet bij zijn.

Een kind met zijn ouders
Als er meningsverschillen of ingewikkelde situaties zijn, is het essentieel om door middel van veerkracht tot afspraken te komen en onnodige conflicten te vermijden.

Tips om dingen soepel te laten verlopen

Er zijn enkele tips die je kunt volgen om dingen elke dag beter te laten verlopen. Als je je realiseert dat er moeilijke situaties ontstaan, moet je het volgende in gedachten houden:

  • Stel altijd behoeften voorop en niet wensen. Kinderen hebben onvoorwaardelijke liefde, genegenheid en consequente regels nodig. Onnodige cadeaus zullen de relatie alleen maar verslechteren, ook al denk je daar in eerste instantie anders over. Koop nooit cadeaus om je slechte gevoelens goed te maken.
  • Thuis mogen regels niet ontbreken. Er moeten bepaalde regels zijn die je samen met je partner opstelt, en de gevolgen van het overtreden ervan moeten van tevoren met de kinderen worden afgesproken. Wees natuurlijk altijd consequent en samenhangend.
  • Creëer nieuwe familietradities om speciale activiteiten met je stiefkinderen te doen. Forceer relaties nooit.
  • Respecteer de ex-partner omdat zij altijd de biologische ouder van de kinderen zullen zijn. Het maakt niet uit wat jouw mening over hen is. Spreek in het bijzijn van de kinderen altijd respectvol tegen die persoon.

Communicatie is van fundamenteel belang

Vergeet niet om dingen altijd met je partner te bespreken en gebruik de kinderen nooit als boodschappers of detectives. Obstakels zijn gegarandeerd in deze nieuwe fase, maar het is de moeite waard om je steentje bij te dragen om alles soepel te laten verlopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blanco, F. (2021) Cómo ser padre primerizo y no morir en el intento. Editorial: Aguilar

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.