5 kinderspelletjes om hun schoolprestaties te verbeteren

Met deze kinderspelletjes verbeteren kinderen hun schoolprestaties bijna zonder dat ze het doorhebben, terwijl ze een geweldige tijd hebben!
5 kinderspelletjes om hun schoolprestaties te verbeteren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 09 juli, 2024

Het is algemeen bekend dat kinderen het beste spelenderwijs leren. Door verplichtingen of zelfs dagelijkse taken kunnen de kleintjes gedemotiveerd raken om iets te leren, zelfs als ze de inhoud leuk vinden. Daarom kan het nooit kwaad om een paar kinderspelletjes te kennen om hun schoolprestaties te verbeteren.

1. Galgje

Je herinnert je vast nog wel die regenachtige dagen op school waarop je niet met je vrienden naar buiten kon in de pauze en in de klas bleef om galgje te spelen. Zonder twijfel had je een leuke tijd met je vrienden. Iedereen wilde naar het schoolbord en genieten van dit spel dat zo compleet en leuk tegelijk is.

Deze activiteit nodigt kinderen uit om diep na te denken over elk woord om het te kunnen raden. Het woord bestaat uit stippen of vakjes die moeten worden opgevuld met verschillende letters totdat het verborgen woord is geraden. Bij iedere fout teken je een deel van een mannetje aan een galg, tot het mannetje af is. Het kan ook makkelijker of moeilijker worden gemaakt, afhankelijk van de leeftijd en vaardigheden van de leerlingen.

Het is ook een geweldig hulpmiddel om de woordenschat uit te breiden en nieuwe woorden toe te voegen door ze op te zoeken in het woordenboek. Op deze manier proberen leerlingen de moeilijkere woorden te vinden en zonder het te beseffen, leren ze die terwijl ze het naar hun zin hebben. Hun schoolprestaties kunnen hier baat bij hebben.

2. Scrabble

kinderspelletjes om hun schoolprestaties te verbeteren zoals scrabble
Vindingrijkheid en quality time zijn verzekerd als kinderen Scrabble spelen. Bovendien kunnen ze zo hun woordenschat uitbreiden, hun schoolprestaties verbeteren en nog veel meer.

Je hebt dit spel vast wel eens met je familie gespeeld, waarbij het vormen van woorden met tegels met verschillende letters de manier is om plezier te hebben. Afhankelijk van de letters die je gebruikt, kun je meer of minder punten krijgen. Natuurlijk moet je een aantal regels volgen om de score bij te houden en nieuwe woorden op het bord te zetten.

Hoe langer het woord en hoe meer letters het heeft, hoe meer punten je krijgt. Kinderen kunnen in het woordenboek kijken en zonder het te beseffen breiden ze hun woordenschat uit terwijl ze een leuke tijd hebben met hun familie. Bovendien kun je in elke taal spelen die je wilt, zolang je maar de letters hebt die je nodig hebt om de woorden te vormen.

3. Woordketens

Je herinnert je misschien nog wel dat je op school woordspelletjes of kettingverhalen speelde en dat je niet eens wist waar ze over gingen. Dit zijn leuke spelletjes waarbij kinderen werken aan fantasie, creativiteit, spelling, grammatica, lezen en schrijven. Het is ook een goede manier om woorden of lettergrepen te leren associëren. Ze kunnen zelfs een verhaal maken dat nergens op slaat en waar ze later hartelijk om moeten lachen.

Dit soort activiteiten werkt ook aan mentale behendigheid, creativiteit en observatie, naast alles wat we hierboven hebben genoemd. Alles wat je nodig hebt is een stuk papier, een potlood en een gum, en geniet van de ideeën die in je opkomen.

4. Kruiswoordpuzzels en woordzoekers

Kruiswoordpuzzels en woordzoekers zijn ideaal om de aandacht te verbeteren en afleiding te verminderen. Bovendien werken ze aan belangrijke vaardigheden zoals lezen en schrijven, en natuurlijk spelling.

Een kind doet een puzzel
Door kruiswoordpuzzels en woordzoekers te doen, verbeteren kinderen hun concentratie en hun denkvermogen, bijna zonder het te beseffen en op een onderhoudende manier.

5. Zoek de verschillen

We weten allemaal hoe vermakelijk dit soort spelletjes is en hoe het ons bijna onbedoeld geconcentreerd houdt. Bovendien haalt het al dat doorzettingsvermogen naar boven totdat alle verschillen zijn gevonden.

Kinderen werken aan aandacht, redeneren, perceptie en concentratie. En het mooiste is dat het een activiteit is die zelfs met kleine kinderen gedaan kan worden. Je hoeft alleen maar de moeilijkheidsgraad van het zoeken naar verschillen aan te passen aan de leeftijd of vaardigheden van de kleintjes.

Spelletjes zijn de sleutel tot het leren

Het is niet nodig om te veel te vernieuwen. Traditionele spelletjes, dezelfde die je speelde toen je klein was, zijn nog steeds geweldige hulpmiddelen voor kinderen om hun schoolprestaties te verbeteren. Het zijn leuke en klassieke activiteiten die je op elk moment kunt doen en die een grote impact hebben op de kinderen die ze spelen.

Op deze manier werken ze, bijna zonder dat ze het beseffen, aan belangrijke aspecten zoals concentratie, lezen, doorzettingsvermogen, creativiteit, kritisch denken en observatie. Al deze aspecten zijn van fundamenteel belang voor betere resultaten op school.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.