15 Peter Pan citaten die kinderen waarden bijbrengen

Vandaag willen we je vergezellen naar Neverland. Om daar te komen, lees je deze Peter Pan citaten die kinderen waarden bijbrengen!
15 Peter Pan citaten die kinderen waarden bijbrengen

Laatste update: 14 februari, 2024

Peter Pan is een personage dat werd bedacht door de Schotse schrijver James Matthew Barrie voor een toneelstuk dat op 27 december 1904 in Londen in première ging. Daarna ging het verhaal naar het witte doek dankzij Disney, die enkele zinnen uit het originele toneelstuk overnam die kinderen waarden bijbrengen. Lees verder om onze selectie Peter Pan citaten te ontdekken.

Ontdek deze Peter Pan citaten die kinderen waarden bijbrengen

De volgende zinnen staan vol van geluk, dromen, geloof, moed en doorzettingsvermogen om te krijgen wat je wilt in het leven. Lees je met ons mee?

Ode aan de liefde van een moeder

Respect en liefde voor degenen die je het leven hebben geschonken zitten verborgen onder het schild van enkele van de mooiste citaten in het toneelstuk. Daarom is de eerste waarde die wordt aangeleerd het leren waarderen van de zorgzame gebaren en bescherming die je ouders je thuis geven.

1. Als je wist hoe sterk de liefde van een moeder is, zou je je geen zorgen maken

Voordat het licht wordt uitgedaan, wordt een van de zachtste en meest liefdevolle zinnen van het hele stuk uitgesproken. Het spreekt over de mate van liefde die een moeder voor haar kind heeft.

2. Kan iets ons kwaad doen, moeder, nadat de nachtlampjes zijn aangestoken? Niets, lieverd, zei ze. Het zijn de ogen die een moeder achterlaat om over haar kinderen te waken.

De band tussen zoon en moeder (met Michael en mevrouw Darling in de hoofdrol) wordt nog sterker in het donker. Zo is de moeder altijd in de buurt om haar kleintje te beschermen.

3. Het is de nachtelijke gewoonte van elke goede moeder om, als haar kinderen slapen, in hun hoofd te rommelen en dingen recht te zetten voor de volgende ochtend

We sluiten dit gedeelte af met een van de meest spectaculaire zinnen uit hoofdstuk I van het toneelstuk. Op deze manier ontdekte de moeder van de kinderen het bestaan van Peter terwijl ze de fantasie van haar kleintjes opruimde. In zekere zin lukt het moeders altijd om de negatieve gedachten van hun kinderen weg te stoppen in een lade en de mooie herinneringen te luchten zodat ze die de volgende ochtend kunnen dragen. Het is de perfecte manier om hun kleintjes aan het lachen te houden.

Een scene uit de film Peter Pan
Sommige Peter Pan citaten zijn perfecte liedjes om het zelfvertrouwen van kinderen te versterken van de hand van een kind dat nooit volwassen wilde worden.

Peter Pan citaten over kinderdromen

Weet je nog wat je wilde worden toen je klein was? Heb je nu nog steeds hetzelfde idee, of een heel ander? Een onderzoek (Spaanse link) uit 2012 toonde aan dat verbeelding in de kindertijd ervoor zorgt dat kleintjes alles kunnen leren en doen wat ze maar willen, gewoon door in zichzelf te geloven.

 1. Ik geloof in elfjes; dat doe ik, dat doe ik.
 2. Je moet mooie, prachtige gedachten denken en die zullen je de lucht in tillen. Gelukkige gedachten verlevendigen de ziel en een kind weet dat. Dus laat ze niet die glimlach verliezen die het geschenk van leven geeft aan de mensen om hen heen.
 3. Weet je, vroeg Peter, waarom zwaluwen in de dakranden van huizen bouwen? Dat is om naar de verhalen te luisteren.
 4. Stop nooit met dromen. Alleen wie droomt, leert vliegen. Net zoals de zwaluwen deden toen ze naar de verhalen luisterden. De realiteit is dat lezen de deur opent naar andere werelden.
 5. Als er twee momenten konden zijn, zou je de branding kunnen zien en de zeemeerminnen kunnen horen zingen. In hoofdstuk VII van The Mermaid Lagoon staat deze laatste geweldige zin. Het is een lofzang op de verbeelding en op jezelf laten meeslepen door dromen en niet door de werkelijkheid.

Moed

Moed wordt niet noodzakelijkerwijs getoond door het uitvoeren van een prestatie of een heldendaad, maar door het tonen van een houding van inspanning en strengheid tegenover de feiten van het dagelijks leven. In dit opzicht kan deze waarde worden versterkt bij kinderen, wat wordt aangetoond door de volgende Peter Pan citaten.

 1. Sommige van de grootste helden hebben opgebiecht dat ze, vlak voordat ze ten onder gingen, een inzinking hadden. Deze levensles is van toepassing op elk moment van twijfel of angst. Het is normaal om bang te zijn voor nieuwe dingen. Onthoud alleen: als je niet bang bent, dan ben je niet dapper!
 2. Er zijn veel verschillende soorten dapperheid. Er is de moed om aan anderen te denken vóór jezelf. Dit citaat is een lofzang op solidariteit en empathie met anderen die kinderen ongetwijfeld vanaf het eerste moment op school zullen waarderen als ze het goed leren.
 3. De bovenwereld had hem geroepen, maar wilde geen hulp geven. De kracht vinden om nooit te stoppen met het nastreven van je dromen, hoe moeilijk ze ook lijken, is een andere belangrijke les in het toneelstuk. Zelfs als je geen steun hebt, vertrouw op jezelf en laat je leiden door je hart.
Geef nooit op
Peter Pan roept kinderen op om nooit volwassen te worden. Dit betekent dat ze nooit moeten opgeven bij het nastreven van hun dromen.

Eeuwig geloof

In lijn met het bovenstaande is het belangrijk om de hoop of het geloof in je projecten niet te verliezen. Dat wil zeggen, verlies je dromen nooit uit het oog.

 1. Dus de ouderen zijn glazig geworden en spreken zelden (knipogen is de voornaamste taal), maar de kleintjes verwonderen zich nog steeds. Dit is een van de mooiste liederen om de geest van kleintjes te zien en hun verschil met de wereld van volwassenen.
 2. Zie je, kinderen weten nu zoveel, ze geloven al snel niet meer in elfjes. En al helemaal niet in een wereld die zo geglobaliseerd is als de wereld waarin wij leven.
 3. Op het moment dat je twijfelt of je kunt vliegen, houd je voor altijd op het te kunnen. Dit is een oproep tot eeuwig geloof en hoop. Dat wil zeggen, om in jezelf te geloven en je verbeelding te laten vliegen, want als je erin gelooft, kun je het bereiken met inspanning en doorzettingsvermogen.

Ga Neverland binnen met deze Peter Pan citaten die kinderen waarden bijbrengen

Waarschijnlijk is de wereld van volwassenen niet zoals je je die had voorgesteld toen je klein was. Het is waar dat hij vol verantwoordelijkheden en taken zit. Maar zolang je weet wie je bent, kun je dezelfde essentie behouden als toen je nog een kind was. De sleutel is om niet op te geven, ondanks de tegenslagen, want kinderen doen dat ook niet. Ze blijven doorgaan en doorgaan. Ze jagen hun dromen na, hand in hand met hun verbeelding en creativiteit.

Maar zelfs als je volwassen wordt, is het mogelijk om dezelfde spirit te behouden om nooit te stoppen met vliegen. En als je moeder bent, is het tijd om dat raam open te zetten voor je kinderen en ze Neverland te laten zien, zodat ze deze waardevolle lessen kunnen leren. Wat dacht je ervan om eerst samen naar de film te kijken en deze Peter Pan citaten te bespreken die kinderen waarden bijbrengen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.