De liefde van een moeder is bijzonder

Heb je je ooit afgevraagd hoe een moeder zoveel gevoel kan hebben ten opzichte van haar kind? Moederliefde is zo puur en natuurlijk dat er amper woorden bestaan die het kunnen beschrijven.
De liefde van een moeder is bijzonder
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 16 januari, 2019

Naarmate we ouder worden beseffen we dat de liefde van een moeder iets zeer bijzonders is. Het is sterker dan enig ander gevoel in de wereld.

Als we nog klein zijn is het soms moeilijk om een liefde te begrijpen die net zo sterk is als die onze moeders voor ons voelen. Het is een gevoel dat gewoon vanzelfsprekend lijkt, maar dat we zelf niet helemaal kunnen begrijpen.

Uiteindelijk leren we dit wel te begrijpen. Vooral wanneer we vrouwen zijn die het geluk hebben om op een bepaald moment in ons leven zelf moeder te worden.

Dan pas beseffen we dat er niets ter wereld zo sterk is als de liefde van een moeder. We beginnen het leven en de ervaringen van onze eigen moeder te begrijpen.

De liefde van een moeder is uniek en onvergetelijk

Tot het ogenblik dat we zelf moeder worden, zijn er veel zaken die we maar moeilijk kunnen geloven. Het lijkt bijvoorbeeld onmogelijk dat onze moeder zich nog zoveel herinnert over ons leven en dat van onze broers en zussen.

Desondanks beginnen we te beseffen dat deze liefde echt is. Het is alsof elke moeder een apparaat geïmplanteerd heeft vanaf het moment dat haar kinderen geboren worden. Een apparaat dat het mogelijk maakt om elk detail van hun leven op te slaan en terug te halen.

Elke moeder is zowel uniek als onvergelijkbaar. Haar liefde voor haar kinderen zal echter nooit veranderen. Het is sterk en groot genoeg om alles te overwinnen dat het geluk van haar kinderen in de weg staat. 

Moeders kunnen wel eens roepen en schelden maar er is niemand ter wereld die op dezelfde manier kan liefhebben als de vrouw die ons het leven heeft geschonken.

De liefde van een moeder is uniek en onvergetelijk

Liefde op het eerste zicht

Wanneer je zelf moeder wordt besef je dat er zoiets bestaat als liefde op het eerste zicht. En zelfs nog voor je je kind in de armen houdt kan je hem of haar al intenser liefhebben dan wie ook ter wereld.

Dit gevoel begint ogenblikkelijk, alsof er een schakelaar in je ziel wordt ingedrukt dat nooit meer zal worden uitgezet.

Bovendien is de liefde van een moeder voor altijd. Het is een perfecte connectie die nooit teniet kan worden gedaan. Op dat moment in ons leven beseffen we dat we ons eigen leven zouden geven voor onze kinderen.

“De liefde van een moeder is vrede. Het hoeft niet te worden verworven, het hoeft niet te worden verdiend.”
– Erich Fromm

De liefde van een moeder is onvoorwaardelijk

Elke moeder is in staat om ongeacht de omstandigheden van haar kind te houden. Een kind hoeft de liefde van een moeder niet te verdienen. Het is iets dat er op natuurlijke wijze is.

En wanneer er meer kinderen komen dan vergroot ook de hoeveelheid liefde die ze voelt. Dit zorgt ervoor dat ze allemaal het gevoel van veiligheid zullen krijgen die moederliefde te bieden heeft.

Wanneer een vrouw zwanger is dan is een van haar grootste angsten meestal dat ze die speciale moederliefde niet zal voelen. Het is echter iets dat zo natuurlijk is dat zelfs wanneer het kind nog in de baarmoeder zit hij of zij iets van vitaal belang begint te leren.  Namelijk dat niemand anders op dezelfde manier of zo intens van iemand kan houden. 

Het kind begint een ruimte in te nemen waarvan de moeder zelfs niet kon vermoeden dat het bestond. En dan begint de moeder iets te beseffen. Er valt niets te leren wat betreft het houden van en zorgen voor een kind. De natuur toont ons dat het moederschap instinctmatig en volledig is. Het enige dat je moet doen is leren om ervan te genieten.

De liefde van een moeder is onvoorwaardelijk

Een onuitputtelijke bron van bescherming

Het gevoel van veiligheid dat een moeder naar haar kind uitstraalt is een cruciaal biologisch mechanisme. Het doel is om baby’s te helpen om zich aan te passen aan deze nieuwe wereld.

Ze worden immers weerloos geboren. Zonder voedsel en bescherming zullen ze het niet overleven. Dit gevoel van veiligheid komt daarom rechtstreeks van de moeder.

Het is bewezen dat het lichaam en de hersenen van een vrouw veranderen wanneer ze moeder wordt. Deze veranderingen voltrekken zich met het doel om haar kinderen te voeden en te beschermen. Het is hetzelfde in het dierenrijk.

We hebben het hier over een onvoorwaardelijke liefde die dag na dag blijft groeien. Moederliefde is iets dat we moet koesteren. Iedereen zou dit moeten leren te waarderen.

Ongeacht onze daden zal onze moeder altijd van ons houden, zelfs nog meer dan ze van zichzelf kan houden.

Het moederschap is iets dat zo speciaal, puur en natuurlijk is dat je het simpelweg moet ervaren en erin mee moet gaan om te kunnen weten wat het echt betekent om lief te hebben en geliefd te zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.