Indoor spelletjes voor kinderfeestjes

Indoor kinderfeestjes kunnen heel leuk zijn als je spelletjes bereidt die geschikt zijn voor gesloten ruimtes. Ontdek een aantal leuke indoor spelletjes!
Indoor spelletjes voor kinderfeestjes

Laatste update: 14 mei, 2024

We vieren allemaal het liefst kinderfeestjes buiten. Maar om verschillende redenen is dat niet altijd mogelijk. Dat betekent echter niet dat we kinderfeestjes niet binnen kunnen organiseren. In dit artikel stellen we een aantal indoor spelletjes voor kinderfeestjes voor waarmee de kleintjes een leuke middag binnen kunnen doorbrengen.

Voordat we verdergaan, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de spelletjes moeten worden ingedeeld op basis van het aantal kinderen, hun leeftijden en afhankelijk van de grootte van het huis of de plek waar het feestje wordt gehouden. Als de beschikbare ruimte erg klein is, kun je overwegen om het feestje op een andere afgesloten locatie te organiseren.

Houd in gedachten dat het idee van het organiseren van spelletjes voor kinderfeestjes is om de kinderen de gelegenheid te geven om in beweging te zijn. Dat betekent niet dat ze rond moeten rennen, maar het betekent ook niet dat je ze moet dwingen om stil te zitten.

Ideeën voor indoor spelletjes: races

Het houden van indoor races betekent niet per se dat je moet racen om te zien wie de snelste is. In feite zijn er veel opties als onderdeel van het repertoire van indoor spelletjes die je kunt toepassen op kinderfeestjes. Hier zijn een paar ideeën.

Schoenendoos race

Bij een schoenendoos race bevestig je schoenendozen of soortgelijke dozen aan de voeten van de kinderen en moeten ze er vervolgens mee lopen of rennen. Als er niet veel ruimte is, kunnen er estafettewedstrijden worden gehouden. Voor deze activiteit kunnen bepaalde voorwaarden worden toegevoegd. Enkele voorbeelden zijn de volgende:

  • Schuifelende voeten (leg er doeken onder om ze beter te laten glijden en de vloer niet te beschadigen).
  • Korte stappen nemen.
  • De ene voet voor de andere zetten, in een lijn.
  • Iets met hun handen doen terwijl ze lopen.
  • Hun voeten zoveel mogelijk optillen en met rechte benen lopen.
Indoor spelletjes voor kinderfeestjes
Races zijn vaak erg leuk voor kinderen. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende opties zodat ze verschillende manieren van spelen ervaren.

Glij race

Een andere manier om indoor races te benaderen is om kinderen te vragen op verschillende manieren te glijden: op hun buik, op hun billen of liggend op hun rug of zij, onder andere. Op dezelfde manier als bij het vorige spel kunnen estafettewedstrijden worden gehouden. Deze voorwaarden kunnen worden voorgesteld door een volwassene of door de kinderen zelf.

Papieren ballen race

Een andere race die binnen kan worden georganiseerd is het duwen van papieren ballen of een ander voorwerp, zoals kleine ballonnen. Hiervoor moeten twee vingers worden gebruikt, alsof je knikkers gooit. Het leuke aan papieren ballen is dat je moeilijk kunt bepalen waar ze naartoe gaan.

De kleintjes kunnen in verschillende posities worden geplaatst, wat ook deel uitmaakt van het spel. Ze kunnen bijvoorbeeld de papieren bal moeten duwen terwijl ze met hun gezicht naar beneden liggen of terwijl ze met hun benen uit elkaar zitten of hurken (Spaanse link).

Creatieve indoor spelletjes voor kinderfeestjes

Als je kinderen de kans geeft om iets te creëren, zul je ze zeker in staat kunnen stellen om in een kring of rond een tafel te zitten. Laten we eens een paar ideeën bekijken.

Teken je zelfportret

Geef elk kind een stuk papier en een afwasbare stift of iets anders waarmee ze kunnen tekenen. De kleintjes moeten dan het papier voor hun gezicht leggen en het met één hand vasthouden, terwijl ze met de andere hand hun gezicht (Engelse link) op het papier tekenen.

Het is niet de bedoeling om ze hele scherpe pennen te geven, zodat ze niet door het papier prikken en zich bezeren. Idealiter demonstreer je het eerst zelf. De stift moet de lijnen van hun neus, ogen, lippen en zelfs hun oren tekenen. Het lijkt heel eenvoudig, maar het is erg leuk om de resultaten te zien. Meerderen zullen het zeker nog een keer willen doen.

Kinderen vinden het altijd leuk om te tekenen
Kinderen zijn dol op tekenen, dus ze zullen veel plezier beleven aan het maken van hun eigen gezichten.

Poppen met papieren zakken

Voor deze activiteit heb je papieren zakken nodig die lijken op de zakken die gebruikt worden om eten of kleine cadeautjes in te bewaren. Je gebruikt ook stiften, verf en alles wat je kunt gebruiken om de pop te animeren, en lijm om deze elementen samen te voegen. De kinderen moeten hun eigen poppen maken met de materialen die ze bij de hand hebben, wat hen zal inspireren om al hun creativiteit in de praktijk te brengen.

Een manier om het maken van poppen aan te moedigen is door verschillende elementen op een progressieve manier op tafel of op de grond te leggen. Kinderen kunnen er zoveel maken als ze willen en verschillende mogelijkheden uitproberen. Je kunt ook wat algemene suggesties doen over wat voor soort personage of wezen ze kunnen maken.

Constructies met ballen en stokjes

Met behulp van boetseerklei of iets dergelijks en kleine stokjes moeten kinderen figuren, vormen of constructies maken. Om dit te doen, moeten ze de ballen maken en ze dan in elkaar zetten. Daarna moeten ze ze samenvoegen. Eerst vormen twee of drie kinderen een groep en voegen ze samen. Dan voegen nog twee groepen zich bij het resultaat. Enzovoort, totdat er één gigantische constructie is gevormd!

Bereid verschillende opties voor

Het organiseren van indoor spelletjes voor kinderfeestjes kan iets tijdrovender zijn dan het plannen van een buitenevenement. Maar bovenal kost het meestal veel meer moeite om de sfeer goed te houden. Daarom is het een goed idee om verschillende opties klaar te hebben liggen voor het geval er iets misgaat. Laat de kinderen bovendien de ideeën ontwikkelen die in je opkomen rond de spelletjes die je voorstelt, zolang de juiste sfeer maar behouden blijft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.