Sporten en activiteiten tegen obesitas bij kinderen

Zwaarlijvigheid bij kinderen is een van de meest voorkomende kinderziekten. Wist je dat je het kunt voorkomen met eenvoudige veranderingen in de levensstijl van het kind?
Sporten en activiteiten tegen obesitas bij kinderen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 27 december, 2022

Overgewicht en obesitas bij kinderen zijn groeiende gezondheidsproblemen, vooral door de technologische vooruitgang en veranderingen in de gewoonten van kinderen.

Maar het gaat er niet om technologie te stigmatiseren, maar wel om kinderen aan te moedigen wat meer te bewegen, zoals ze deden voordat mobiele apparaten in hun handen kwamen. Hoe aantrekkelijk de schermen ook zijn, sport en lichaamsbeweging in de buitenlucht mogen nooit op de achtergrond raken.

Hier volgen daarom een paar heel nuttige aanbevelingen over hoe je je kinderen in beweging kunt krijgen. Lees verder!

Tips om obesitas bij kinderen te voorkomen

Obesitas bij kinderen is een multifactoriële ziekte. Daarom moeten verschillende determinanten gecombineerd worden, voor het zich voordoet. Daaronder lijken slechte voeding, ongezonde nachtelijke gewoonten en een zittende levensstijl het meest relevant.

Als moeder moet je dus op elk van die factoren letten en manieren zoeken om je kinderen naar een gezondere levensstijl te leiden. Een goede manier om te beginnen is een evenwichtige voeding (Spaanse link) aan te bieden die rijk is aan eiwitten, groenten en weinig synthetische (of ultrabewerkte) voedingsmiddelen.

Je kunt vervolgens verder gaan door slaapgewoonten te verbeteren, waarbij je op elke leeftijd voorrang geeft aan nachtelijke rust. Onthoud dat het het beste is om ‘s nachts minstens 8 uur te slapen om een rustgevende slaap te krijgen.

Probeer ook de tijd te beheersen die ze aan technologieën besteden, vooral aan videospelletjes en mobiele telefoons. We zeggen echter niet dat je ze alles moet ontnemen. Bepaal liever met je kinderen een strategie van verantwoord en afgewogen gebruik.

Bevorder tot slot sport en buitenactiviteiten. Deze bieden niet alleen voordelen voor de lichamelijke gezondheid, zoals het voorkomen van obesitas, maar helpen ook de psychologische en emotionele gezondheid van kinderen te verbeteren.

Sport en activiteiten om obesitas bij kinderen te voorkomen

Het belangrijkste is dat de sport of lichamelijke activiteit die je kinderen doen naar hun zin is. Zorg dat ze het eens zijn met de activiteit en, als ze ouder zijn, kun je ze ook betrekken bij de keuze van de sport die ze gaan doen. Motivatie zal immers de drijvende kracht zijn voor continuïteit in de toekomst.

Hoewel alle sporten goed zijn, zijn er sommige die meer voordelen bieden dan andere. Hier zijn enkele van onze aanbevelingen.

1. Voetbal, basketbal en volleybal

Sporten en activiteiten tegen obesitas bij kinderen

Dit zijn de meest voorkomende sporten in de wereld en zijn een goed alternatief om de ondeugd van het sedentarisme te doorbreken en gezonde leefgewoonten te bevorderen.

Omdat ze wereldwijd bekend zijn, is het niet moeilijk een plaats te vinden om ze te beoefenen. Er zijn zelfs gratis mogelijkheden die zich afspelen op de velden van gemeenschapsparken. Alles wat je nodig hebt is een bal en wat speelkameraadjes.

Voetbal, basketbal en volleybal bieden veel voordelen die samenhangen met hun grote bewegingsbereik en intensiteit. Daarom verbruiken kinderen die ze beoefenen veel energie, en dat bevordert hun gewichtsbeheersing.

2. Zwemmen en fietsen

Zowel zwemmen als fietsen worden beschouwd als de meest complete sporten ter wereld. Maar om ze te beoefenen moeten kinderen naar gespecialiseerde scholen.

Hun regelmatige beoefening vermijdt niet alleen de gevolgen van een zittende levensstijl, maar levert kinderen ook tal van lichamelijke en psychologische voordelen op. Het is het vermelden waard dat beide sporten het uithoudingsvermogen en de cardiovasculaire capaciteit versterken van degenen die ze beoefenen.

3. Wandelingen en alternatieve spelletjes

Wandelen is de belangrijkste lichamelijke activiteit bij de mens, omdat het op elk moment en op elke plaats gedaan kan worden. Het is ook een goed excuus om tijd door te brengen met iets gezonds te doen in het gezelschap van het gezin.

Wat alternatieve spelletjes betreft, moedig je je kinderen aan om elke fysieke activiteit met leeftijdgenoten te beoefenen. Zoek bij voorkeur naar buitenactiviteiten die een goede fysieke beweeglijkheid opwekken.

Gezin met overgewicht gaat samen wandelen

Waarom is het belangrijk om tijdens de kindertijd aan sport te doen?

Sportbeoefening helpt de effecten van een zittende levensstijl tegen te gaan en wordt zo een strategie om obesitas bij kinderen te voorkomen.

Tegelijk bevordert sport ook de psychofysieke ontwikkeling van kinderen, waardoor intermenselijke sociale vaardigheden verbeteren.

Lichamelijke activiteit is niet synoniem met het beoefenen van een sport, en de eenvoudige handeling van in beweging zijn brengt grote gezondheidsvoordelen met zich mee. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) beveelt minstens 60 minuten lichaamsbeweging per dag aan, in alle levensfasen.

Obesitas bij kinderen, een probleem voor iedereen

Als moeder moet je je bewust zijn van de gewoonten van je kinderen en hen helpen gezonde gewoonten te ontwikkelen.

Obesitas bij kinderen wordt grotendeels veroorzaakt door ongezonde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Zoek dus professionele hulp bij gezondheids- en sportspecialisten om je kinderen een goede gezondheid te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.