De voordelen van wandelen met het gezin

Wandelen is een ideale activiteit om samen met het gezin te doen, omdat het aan iedereen zijn fysieke conditie kan worden aangepast. Wat zijn de voordelen van wandelen?
De voordelen van wandelen met het gezin

Laatste update: 25 juni, 2019

De afgelopen jaren zijn de voordelen van wandelen met het gezin vaak besproken. Het drukke leven van zowel de ouders als hun kinderen maakt het echter moeilijk om samen tijd te spenderen.

Als je wilt genieten van de natuur, mooie herinneringen wilt maken en ervoor wilt zorgen dat het gezin beweegt, mis dan niet de geweldige voordelen van wandelen.

Wat zijn wandelroutes voor het gezin?

Wandelroutes worden vaak gemaakt in parken of andere natuurgebieden. Door met het gezin deze wandelroutes te bewandelen kom je dichter tot de natuur terwijl je ook nog eens beweegt.

Daarnaast is deze activiteit veilig. Anders dan gebieden waar het moeilijk is om te wandelen, zijn wandelroutes gemaakt voor gezinnen en voetgangers. Ze bevatten stenen paden, borden en veiligheid dankzij boswachters.

Praktisch advies voor het wandelen met het gezin

Eén van de grootste voordelen van wandelen met het gezin is dat het geen competitieve sport is.

Daarom kan elk gezinslid zelf kiezen hoeveel moeite hij of zij ervoor doet. Als gezin kan je kiezen hoe lang je gaat wandelen en welke route je wilt nemen.

Toch moet er rekening gehouden worden met bepaalde zaken om ervoor te zorgen dat deze activiteit zo aangenaam mogelijk is en je kan genieten van de voordelen.

Draag de juiste schoenen

Ons eerste advies gaat over je schoenkeuze. Je voeten zullen namelijk het meeste werk doen tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat geen van je gezinsleden voetproblemen heeft zoals eeltpitten, blaren en ingegroeide teennagels voordat je gaat wandelen.

Wandelen met de familie in het bos

Kies daarnaast comfortabele schoenen die gemaakt zijn om mee te wandelen. Je kan ook wandelschoenen kiezen die ervoor zorgen dat je voeten koel blijven. Deze zorgen ervoor dat de schoenen ventileren, terwijl ze ook veilig en stabiel zijn.

Hydratatie

Alle gezinsleden moeten hun eigen flesje met water hebben. Ze kunnen ervoor kiezen om deze zelf te dragen in een tas met een handdoek om zweet weg te vegen, gezonde snacks of vers fruit en een paar schone sokken en een schoon shirt in het geval het een warme dag is.

Zorg voor je huid

Het is belangrijk om factor 50 zonnebrand te gebruiken voor je gezicht en lichaam, wat elk uur opnieuw aangebracht moet worden. Denk er ook aan om een pet of hoed te dragen.

Wandelen met het gezin zorgt ervoor dat iedereen dichter tot de natuur komt wanneer je wandelroutes in het park of andere natuurgebieden bewandelt.

De voordelen van wandelen met het gezin

Er zijn verschillende voordelen van wandelen met het gezin. We zullen ze hieronder één voor één bespreken.

Gezondheidsvoordelen van wandelen met het gezin

  • Deze activiteit heeft veel voordelen voor de gezondheid. Naast het feit dat iedereen het kan, ondanks hun leeftijd of fysieke conditie, gaat het ook een sedentaire levensstijl tegen en verbetert het de bloedsomloop.
  • Ook versterkt wandelen het hart en zorgt het ervoor dat de bloeddruk optimaal blijft. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van spieren in het onderlichaam, zoals in de bovenbenen en billen.
  • Aan de andere kant helpt wandelen bij het verliezen van gewicht en wordt de kans op obesitas dus kleiner. Dankzij het fijne gevoel dat je van buiten zijn krijgt, worden de kleintjes aangemoedigd om te sporten.

Emotionele voordelen

  • Je geest ontspant gelijk wanneer je gaat wandelen. Als gevolg verbetert je gemoedsstand en heb je minder stress.
  • Wandelen helpt zelfs bij het verminderen van cholesterol in het lichaam, wat het hormoon is die in verband staat met stress. Ook zorgt het ervoor dat je meer serotonine aanmaakt, wat het hormoon is dat in verband staat met plezier en welzijn.
  • Daarnaast wordt je band als gezin sterker wanneer je samen wandelt. Tijdens deze momenten kan je mooie herinneringen maken die voor altijd zullen bestaan.

Als laatste raden we aan dat je wandelroutes kiest die aanbevolen zijn door boswachters wanneer je gaat beginnen met deze activiteit. Probeer ook vooruit te plannen zodat je zeker weet dat het park open is voor gezinnen op de dag dat je wilt gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kinderen te leren een gezonde levensstijl te hebben
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kinderen te leren een gezonde levensstijl te hebben

Onze kinderen leren meer van de voorbeelden die we ze geven dan van iets anders. Leer ze om ook een gezonde levensstijl te hebben.