8 tips om stress bij kinderen te voorkomen

Het voorkomen van stress bij kinderen is geen overdreven maatregel. Het is eerder een eis die de maatschappij van tegenwoordig aan ouders stelt.
8 tips om stress bij kinderen te voorkomen
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 23 april, 2024

Gezien de eisen die de moderne samenleving aan kinderen stelt, is het belangrijk om maatregelen te nemen om stress bij kinderen te voorkomen. Schoolwerk, het leven thuis en de druk om zich aan de maatstaven van de maatschappij aan te passen, kunnen kinderen allemaal stress geven.

Daarom moeten ouders kinderen leren om assertief om te gaan met deze situaties. Het is zelfs een van de belangrijkste taken die ouders hebben.

“Op dezelfde manier dat perfect geluk onmogelijk is, is het ook onmogelijk om zonder stress te leven. Het lichaam bevindt zich in een proces van voortdurende aanpassing aan de eisen in zijn omgeving aan de ene kant, en die van zijn eigen ontwikkeling aan de andere. Bij kinderen vereist het proces van het handhaven van de balans in hun interne omgeving een ongelooflijk vermogen om te veranderen. “
– José Luis González de Rivera –

Als je plotselinge veranderingen in het humeur of gedrag opmerkt, heeft je kind mogelijk speciale aandacht nodig. Prikkelbaarheid, angst en zelfs onverklaarde fysieke symptomen zijn allemaal aanwijzingen voor stress.

Deze toestand manifesteert zich ook door:

Gezien deze signalen, zou je als preventiemiddel onderstaande strategieën in de praktijk kunnen brengen.

Wat kan er gedaan worden om stress bij kinderen te voorkomen?

1. Doe het rustiger aan en verminder de druk in je dagelijkse routine

Kinderen die altijd gehaast zijn, hebben nooit tijd om rust te hebben. Voordat je ze ‘s ochtends naar school brengt, moet je ze de tijd gunnen die ze nodig hebben om zich kalm voor te bereiden.

De dag beginnen met schreeuwen, zeuren en vergeetachtigheid is geen goed begin van een ontspannen dag. Door ervoor te zorgen dat alles de avond van te voren al klaar is voor de volgende dag, worden de ochtenden veel soepeler.

2. Praat met je kinderen wanneer je de kans krijgt

Het is belangrijk om te weten of er iets in het leven van je kinderen is dat ze onder druk zet. Vraag hen daarom of alles goed gaat op school en sluit de mogelijkheid uit dat ze het slachtoffer zijn van pesten. Let op de rode vlaggen.

Natuurlijk kun je niet elk probleem voor je kinderen oplossen en moet je het ook niet proberen. Maar je kunt hen begeleiden en hen helpen op de juiste manier te reageren.

3. Beperk hun deelname aan buitenschoolse activiteiten om stress bij kinderen te voorkomen

Er is een groeiende tendens bij ouders om hun kinderen in te schrijven voor een verscheidenheid aan kunst- en sportactiviteiten. En hoewel het cultiveren van interesses en talenten fundamenteel is, is het ook tijd om gewoon kind te zijn.

Doe wat je kunt om te zorgen dat het aantal verantwoordelijkheden en verplichtingen die ze hebben niet overweldigend en schadelijk worden.

4. Wees een voorbeeld van assertief gedrag

Zoals we al vaak hebben gezegd, is de beste manier om kinderen te onderwijzen door zelf het voorbeeld te geven. Als je wilt dat je kinderen leren om op een gezonde manier te reageren op situaties die hen onder druk zetten, is het het beste om hetzelfde te doen.

Maak gebruik van de moeilijkheden om je kinderen een duidelijk en optimistische kijk op hun problemen te geven.

5. Leer ze een gezonde slaaproutine aan

Kinderen die voldoende slapen en goed uitrusten hebben minder last van stress. Bovendien zijn ze beter voorbereid op het verwerken van de informatie die ze op school ontvangen.

6. Beperk het gebruik van technologie door kinderen

Kinderen die uren achter een scherm zitten, hebben meer kans op stress. Nodig hen uit om dingen buitenshuis te doen en enige tijd weg te blijven van de tv, tablet, mobiele telefoon, enz. Er is niets leuker voor kinderen dan om quality time met hun gezin door te brengen.

7. Adviseer ademhalingstechnieken om stress bij kinderen te voorkomen

Het is nooit te vroeg voor kinderen om betrokken te raken bij yoga of mindfulness, vooral als een manier om stress te voorkomen. Deze activiteiten helpen kleintjes een rustige staat te bereiken. Je kunt beginnen met zoiets eenvoudigs als ze leren om diep in te ademen om hun emoties in balans te brengen.

Angstig en gestrest kind

8. Laat je kinderen aan fysieke activiteiten deelnemen

Stress zorgt ervoor dat onze spieren worden gespannen en dat is niet iets dat alleen bij volwassenen gebeurt. Kinderen moeten hun energie ook op een gezonde manier sturen waardoor hun lichaam en geest in harmonie zijn.

Alleen een wandeling buiten maken, een rondje fietsen of een balletje trappen kan al helpen om stress bij kinderen te verminderen.

Het identificeren van abrupte gedragsveranderingen bij je kinderen is erg belangrijk. Als het gedrag van je kind afwijkt van zijn gebruikelijke gedrag, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. Schoolbegeleiders en psychologen kunnen je familie helpen en ondersteunen in het proces.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gorsuch, R.L.; KEY, M.K. (1974). Abnormalities of pregnancy as a function of anxiety and life stress. Psychosom. Med. 36: 352-372.
  • Corraliza, J. A. y Collazo, S. (2011).“La naturaleza cercana como moderadora del estrés infantil”, Psicothema,Vol. 23, no 2, págs. 221-226.
  • Orlandini A. (1999). El estrés, qué es y cómo evitarlo.México: FCE.
  • Pérez, V. M. O. (1912). El estrés en la infancia: estudio de una muestra de escolares de la zona sur de Madrid capital. Revista Iberoamericana de Educación, (59/2). http://revistarayuela.ednica.org.mx/sites/default/files/5305Mnez-Otero.pdf
  • Trianes, M. V. (2002). Estrés en la infancia. Madrid: Narcea.
  • Trianes Torres, M. V., Mena, M. J. B., Fernández-Baena, F. J., Escobar Espejo, M., & Maldonado Montero, E. F. (2012). Evaluación y tratamiento del estrés cotidiano en la infancia. Papeles del psicólogo, 33(1).
  • Vega Valero, C. Z., González Betanzos, F., Anguiano Serrano, S., Nava Quiroz, C., & Soria Trujano, R. (2009). Habilidades sociales y estrés infantil. Journal of Behavior, Health & Social Issues, 1(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.