Hoeveel uur slaap verliezen ouders zodra er een baby is

Hoeveel uur slaap verliezen ouders zodra er een baby is
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 18 september, 2018

Hoeveel uur slaap  verliezen ouders wanneer een nieuw lid zich bij het gezin voegt? Velen vragen zich dit af.  

Slaap wordt uiterst kostbaar wanneer je begint aan het avontuur van ouderschap.

In de eerste maanden van het leven van een baby is het zien van ouders met donkere kringen rond de ogen, moe en met onafgemaakte klusjes in het huis, een redelijk frequent beeld.

Dit komt omdat de baby zijn circadiaan ritme nog niet heeft vastgesteld. Hij moet nog wennen aan een 24-uurscyclus. Deze wordt bepaald door het licht van de dag en de duisternis van de nacht.

Welnu, heb je je ooit afgevraagd hoeveel uur slaap ouders verliezen als er een baby arriveert?

Voordat we ons op dit specifieke feit gaan concentreren, laten we eerst eens kijken waarom slaap zo belangrijk is voor volwassenen en kinderen.

Voordelen van slaap

Volgens de wetenschap moeten we minimaal 7 uur per nacht slapen. Hier zijn enkele van de voordelen om ons lichaam een welverdiende rust te geven:

  • Helpt ons om ziektes te voorkomen: als we slapen herstelt het immuunsysteem zich. Op deze manier verdedigen we ons beter tegen bedreigingen.
  • Voorkomt hartaandoeningen: tijdens rust neemt de bloeddruk aanzienlijk af. Bovendien worden bloedvaten ontdaan van vetten en suikers.
  • Verbetert sportprestaties en seksuele energie: dit komt door het simpele feit dat slaap spieren in staat stelt de kleine scheurtjes die door sporten ontstaan te herstellen. Op dezelfde manier zorg rust ervoor dat seksuele energie kan worden hernieuwd.
  • Bestrijdt stress: tijdens het rusten is de geest bevrijd van de lasten van routine. Denk bijvoorbeeld aan werk, schulden en verplichtingen. Dus bij het ontwaken voelt de persoon zich “opgelucht” en zal zelfs creatiever zijn als het gaat om het oplossen van problemen.
  • Helpt ons beter te eten: als we niet goed rusten wordt er een kleinere hoeveelheid van het hormoon leptine geproduceerd. Eén van de effecten is dat het de eetlust vermindert.
Hoeveel uur slaap verliezen ouders

Gevolgen van slaap verliezen en dus slechte rust

Aan de andere kant heeft het niet goed rusten een directe invloed op iemands algehele welzijn. Dit zijn de meest voorkomende gezondheidseffecten:

  • Slecht humeur
  • Lage intellectuele en fysieke prestaties
  • Slecht eten
  • Vermoeidheid overdag
  • Minder bescherming tegen ziektekiemen en bacteriën

Hoe lang moet een baby slapen?

Het lijkt tegenstrijdig om te denken dat ouder slaap verliezen, als tegelijkertijd baby’s jonger dan 6 maanden tussen de 16 en 20 uur per dag slapen.

Dit komt omdat baby’s om de paar uur wakker worden om te drinken en zich behaaglijk te voelen bij hun moeder.

Het is daarom logisch dat de moeder hierdoor wakker wordt om de baby borstvoeding te geven. In het algemeen leidt dit er ook toe dat de vader niet de hele nacht door kan slapen.

Sommige studies beweren echter dat de moeders in de eerste maanden van het leven van de baby meer slaap verliezen dan de vaders.

Hoewel baby’s jonger dan 6 maanden meestal tussen de 16 en 20 uur per dag slapen doen ze dit niet aan één stuk door. Ze worden na een paar uur wakker om te eten.

Na zes maanden zal de slaapgewoonte van de baby echter veranderen en zich aanpassen aan de rest van het gezin.

Vanaf dit stadium zul je merken dat hij vijf, zes en zelfs zeven uur aan één stuk doorslaapt ’s nachts.

Naarmate ze ouder worden wordt het aantal keren dat ze ’s nachts wakker worden om te eten steeds minder frequent. Wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn slapen ze ongeveer 11 tot 14 uur per dag.

Hoeveel uur slaap verliezen ouders zodra er een baby is

Hoeveel uur slaap verliezen ouders als er een baby is?

Een paar jaar geleden, tijdens het 6e Universiteitscongres over Vooruitgang van Pediatrische Slaapmedicatie op de Universiteit van Valencia in Spanje, onthulde Gonzalo Pin, het hoofd van de Kindergeneeskunde en de Slaapafdeling van het Quirón Valencia ziekenhuis, een alarmerend feit.

Volgens de studies die deze onderzoeker en lid van het Europees Instituut voor Slaapkwaliteit uitvoerde, verliezen ouders ongeveer 700 uur slaap per jaar in de eerste 12 maanden van het leven van hun kind.

Dit is gemiddeld 2 uur per nacht.

Ouders verliezen ongeveer 700 uur slaap per jaar in de eerste 12 maanden van het leven van hun kind.

Dus als we uitgaan van de aanbeveling om 8 uur per nacht te slapen zou dit een verlies van 25% betekenen. Inderdaad, ouders verliezen een kwart van hun slaap gedurende deze periode. Verrassend toch?

Zoals we eerder vermeldden is dit nog meer het geval bij moeders. Meestal zijn ze namelijk verantwoordelijk voor het voeden van het kind elke keer dat hij wakker wordt.

Daarom hebben moeders de neiging om het meest getroffen te zijn als we evalueren hoeveel slaap ouders verliezen in dit stadium van hun leven.

We kunnen hieruit dus concluderen dat ouderschap een mooie maar uitputtende ervaring is.

Een goed advies om deze tijd zo goed mogelijk te ervaren is de verantwoordelijkheden tussen jou en je partner goed te verdelen. Op deze manier worden dagelijkse taken geen ondraaglijke last.

Probeer natuurlijk ook te slapen iedere keer als je kind aan het rusten is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.