Hoe zorg je voor de voeten van je kinderen?

Kindervoeten vereisen speciale zorg. Het is belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van deze behoeften om problemen te voorkomen. Het artikel van vandaag zal je alles vertellen wat je moet weten.
Hoe zorg je voor de voeten van je kinderen?

Laatste update: 12 juni, 2019

Zorg voor kindervoeten helpt kleine kinderen om problemen met hun voeten als volwassenen te voorkomen. In dit artikel vind je nuttige tips over hoe je de voeten van je kinderen snel en gemakkelijk kunt verzorgen.

Rugpijn, kniepijn en enkelpijn zijn grotendeels te wijten aan problemen met de voeten. Gelukkig kost het niet veel tijd of moeite om de juiste zorg te geven om de voeten van onze kinderen gezond te houden.

Door goede zorg te bieden, kunnen we helpen voorkomen dat we in de toekomst bijdragen aan problemen. We zullen je enkele tips geven over hoe je voor de voeten van je kinderen kunt zorgen. Dus let op en maak ze onderdeel van je routine!

Hoe zorg je voor de voeten van je kinderen?

1. Was de voeten van je kinderen elke dag

Het eerste advies dat we vandaag willen geven, is dat je er een gewoonte van maakt elke dag de voeten van je kinderen te wassen. Zodra ze schoon zijn, droog ze dan volledig af – vooral tussen de tenen. Het is heel gemakkelijk voor kinderen om schimmelinfecties te ontwikkelen, zoals voetschimmel, als hun voeten constant zweterig en vochtig zijn.

Daarom, wanneer het tijd is voor je kinderen om in bad te gaan, moet je speciale aandacht besteden om hun voeten zo goed mogelijk te wassen.

Je kunt achteraf ook een beetje babypoeder aanbrengen om ze droog en gezond te houden. Zorg ervoor dat je overtollig poeder afschudt zodat het niet tussen de tenen klontert.

Jongen met blote voeten

2. Koop schoenen die de juiste maat hebben

Zodra je vermoedt dat de schoenen van je kinderen te klein zijn, stel dan niet uit! Vervang hun krappe schoenen meteen om te voorkomen dat ze hun voeten beschadigen.

Het is echt belangrijk om de juiste maat schoenen te kopen. Daarom raden we aan te checken met een voetenspecialist wanneer je gaat winkelen om er zeker van te zijn dat je de juiste pasvorm voor je kinderen krijgt.

Er moet voldoende ruimte rond de tenen zijn om groei mogelijk te maken. Controleer dit door voorzichtig op de punt van de kinderschoenen te drukken terwijl ze worden gedragen.

3. Gebruik sokken die geschikt zijn voor kindervoeten

Sokken die gemaakt zijn van katoen en wol houden de voeten van je kinderen warm en geven ze ruimte om zich te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren of hun sokken de juiste maat hebben, vooral als je hun sokken in de droger droogt.

Houd er rekening mee dat sokken kunnen krimpen en dat ze, als ze te klein worden, de juiste groei van de voeten van je kinderen kunnen remmen. Zelfs als je kind nog niet loopt, gebruik dan zachte schoenen en sokken waarmee ze hun tenen vrij kunnen bewegen.

4. Knip de teennagels in een rechte lijn

Dit is een van de belangrijkste punten om de voeten van je kinderen gezond te houden. Door hun teennagels in een rechte lijn te knippen, zullen ze niet ingroeien.

Ingegroeide nagels gebeuren wanneer teennagels in de omliggende huid groeien. Als gevolg hiervan kan deze huid rood en gezwollen worden en veel pijn in het gebied veroorzaken.

Daarom is het erg belangrijk om voorzichtig te zijn en de teennagels van je kinderen te knippen op een manier die voorkomt dat ze ingroeien.

Gebruik een nagelknipper met een rechte rand in plaats van een ronde en gebruik een vijl om de randen indien nodig glad te strijken. Knip nooit de zijkanten van de vingernagels van je kinderen en knip hun nagels nooit te kort.

5. Laat je kinderen op blote voeten lopen

Als laatste adviseren we je kinderen aan te moedigen om blootsvoets door het huis te lopen.

Als je kinderen leren lopen, laat ze dan zonder schoenen door het huis gaan. Hierdoor kunnen hun voeten zich ontwikkelen en kracht krijgen zonder beperkt te worden.

Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat het huis schoon is en dat er geen voorwerpen zijn die je kinderen kunnen bezeren.

Gezin met blote voeten in huis

Misschien vind je het een verrassing dat je kinderen op blote voeten laten lopen een van de beste dingen is die je kunt doen voor de groei van hun voeten. Het helpt onder andere spieren te ontwikkelen en te versterken. Het laat ook lucht rond hun voeten gaan.

Voordat we afsluiten, willen we je eraan herinneren dat schoenen de vorm aannemen van de voeten die ze gebruiken. We weten dat het verleidelijk kan zijn om geld te besparen als het gaat om het kopen van schoenen. Schoenen van slechte kwaliteit kunnen echter schadelijk zijn voor de voeten van je kinderen.

Aarzel niet om het advies dat je hier vandaag hebt gegeven in praktijk te brengen en zorg voor de juiste zorg voor de voeten van je kinderen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Rosselli, P. (2002). Pie Plano. El Pediatra Eficiente, (6), 538–539.
    • Morin, C., Chrestian, P., & Ilharreborde, B. (2015). Infecciones osteoarticulares del pie en el niño. EMC – Podología17(4), 1–7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.