Kies de schoenen voor je kinderen met zorg

Kies de schoenen voor je kinderen met zorg

Laatste update: 10 oktober, 2018

In dit artikel zullen we alles met je delen wat je moet weten over het kiezen van de schoenen voor je kinderen.

De voeten van je kind zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat je speciale aandacht besteedt aan het kiezen van zijn schoenen.

Het kiezen van de juiste schoenen voor je kinderen is belangrijk. Soms is het echter niet makkelijk om het juiste model te vinden tussen alles wat in winkels te vinden is.

Hou er rekening mee dat de ideale schoenen voor je kinderen moeten voldoen aan drie basis-criteria, te weten:

 • comfort
 • flexibiliteit
 • lichtheid

Daarnaast zijn er ook nog enkele belangrijke kenmerken om aan te denken maar die variëren, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Een goed paar schoenen kan de kleine kinderen helpen een goede lichaamshouding aan te nemen. Dit zal vervolgens een positieve invloed hebben op hun lichamelijke ontwikkeling op de lange termijn.

Kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van schoenen voor je kinderen

Hier is een lijst met belangrijke kenmerken die je in gedachten moet houden bij het kiezen van de juiste schoenen voor je kinderen:

1. Het materiaal

Dit is één van de belangrijkste factoren, omdat het materiaal  de duurzaamheid en het comfort van de schoen beïnvloedt. Leer is het beste materiaal omdat het:

 • ademt
 • flexibel is
 • isolerend is
 • zeer comfortabel is
Veters strikken

Als je kiest voor leren schoenen, moet je erop letten dat zowel de buitenkant als de binnenkant van de schoen van leer is.

Als de binnenvoering van de schoen van leer is , garandeert dit dat de schoen comfortabel is en ‘ademt’. Dit geldt zelfs in de zomer!

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zweet een kind met blote voeten in een leren schoen veel minder dan in een synthetische schoen.

2. Klittenband of schoenveters?

Het voordeel van klittenband is natuurlijk dat het heel gemakkelijk is. Het enige dat je hoeft te doen is de schoenen aantrekken en dat is alles!

Het is echter zo eenvoudig dat het een nadeel kan worden omdat het kind ze gemakkelijk kan uittrekken.

Klittenband gaat ook gemakkelijk los. Daarom kan het geen goede steun aan de voeten garanderen, vooral tijdens de eerste jaren nadat een kind leert lopen.

Als het gaat om schoenen met veters… die zullen niet zo gemakkelijk door je kind worden uitgetrokken als schoenen met klittenband. Veters zorgen voor een goede steun aan de voeten. Je moet echter wel uitkijken dat je de veters niet te strak aantrekt want dan gaat de schoen knellen.

De nadelen van schoenen met veters is dat ze moeilijker zijn aan te trekken, vooral als het kind prikkelbaar is. Het is ook moeilijk om kinderen te leren hoe ze zelf hun veters moeten strikken.

“Er is altijd een moment in de kindertijd waarop de deur opengaat en de toekomst binnen laat.”

– Graham Greene –

3. Welke maat?

Schoenen die te klein zijn, knellen en drukken de voeten van het kind samen. Aan de andere kant kunnen schoenen die te groot zijn ook ongemakken veroorzaken.

De veters moeten dan heel strak worden aangetrokken om ervoor te zorgen dat de schoenen aan de voeten passen. Schoenen die eigenlijk te groot zijn, kunnen vooral tijdens het lopen heel onprettig zijn.

Dit is de ideale techniek voor het kiezen van de juiste schoenmaat voor je kind:

 • Verwijder de binnenzool van de binnenkant van de schoen. Leg de binnenzool van de schoen op de grond en vraag je kind met zijn voet op te gaan staan. Hou er rekening mee dat zijn tenen niet over de breedte van de schoenzool mogen gaan.
 • Bovendien moet er een ruimte zijn van ongeveer 1 cm tussen de langste teen en de punt van de schoenzool om een beetje ruimte voor groei te bieden.

4. Lage schoenen of hoge schoenen?

Lage schoenen zijn niet ideaal voor kleine kinderen. Hun voetjes zijn beter geschikt voor hogere schoenen. In het begin zijn de voeten van een baby plat omdat ze nog geen bogen hebben ontwikkeld.

Wanneer de voetbogen echter zijn gevormd (ongeveer op de leeftijd van 4 jaar), kun je zowel lage als hoge schoenen gebruiken.

Schoenen voor baby’s

Hoe zit het met baby’s? Hoe kun je de juiste schoentjes kiezen zodat ze hun eerste stapjes kunnen zetten?

Gedurende de eerste maanden na de geboorte, zijn schoentjes een schattig accessoire waar de moeder waarschijnlijk blijer van wordt dan de baby zelf. Maar schoentjes beschermen op deze leeftijd de baby’s voetjes wel, vooral tegen kou .

Babyschoentjes

Wanneer de baby begint te lopen, is de hoofdfunctie van hun eerste schoentjes het vergemakkelijken van hun eerste poging om op te staan en alleen te lopen.

Je kunt het beste schoentjes te kiezen die geschikt zijn voor het kind en die het type ondersteuning bieden dat de juiste ontwikkeling van hun voetjes bevordert.

Ongeacht de leeftijd van het kind, moet je altijd schoenen kiezen op basis van de volgende criteria.

 • de juiste maat
 • een lage hak 
 • ongeveer 1 cm ruimte tussen de top van hun tenen en het uiteinde van de schoenen, om groei mogelijk te maken

Je zult vaak nieuwe schoenen voor je kind moeten kopen omdat zijn voeten nou eenmaal groeien.

Tot slot hopen we dat ons advies over het kiezen van de juiste schoenen voor je kinderen je heeft geholpen. Vanaf nu heb je de benodigde kennis om de juiste keuze te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.