Leer je kind veters te strikken

Leer je kind veters te strikken
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 juni, 2018

Hier zijn een paar tips om je kind op een leuke manier te leren om zijn veters te strikken, wat een belangrijke stap is naar zijn zelfstandigheid.

Veel moeders, leraren en babysitters vragen zich af hoe ze een kind moeten leren hoe ze hun veters moeten strikken.

Ze strikken zelf hun veters elke dag, maar het overbrengen van de techniek is niet zo eenvoudig.

De meeste kinderen missen de coördinatie om effectief hun eigen veters te strikken tot ze de leeftijd van 5 of 6 hebben bereikt.

Op die leeftijd zijn hun motorische vaardigheden voldoende ontwikkeld om hen alle stappen van dit proces te laten onthouden.

Als moeder is het ideaal om je eigen manier te leren om hem zijn veter te leren strikken. Je kunt dezelfde methode gebruiken als die jou is geleerd.

Maar houd er rekening mee dat, hoewel je misschien dezelfde methode zou willen toepassen bij je kind als die je zelf hebt geleerd, het soms niet effectief voor hem is.

“Onderwijs gaat over het helpen van een kind om zijn vaardigheden te realiseren”

Erich Fromm

Je kind leren om zijn veters te strikken

Als je nog niet de juiste manier hebt gevonden om je kind te leren om zijn veters te strikken, dan zijn hier een paar technieken die nuttig kunnen zijn.

1. Leer hem zijn vingers te bewegen

Verschillende factoren dragen bij aan de moeilijkheden die een kind kan hebben bij het leren strikken van zijn veters.

Ten eerste vereist het strikken van veters zowel verfijnde vingergevoeligheid als de coördinatie van zijn bewegingen.

We raden je aan je kind te laten zien hoe hij zijn vingers moet bewegen voordat hem wordt geleerd om zijn veters te strikken.

Laat hem zien hoe je de bewegingen maakt: de manier waarop de veter wordt vastgehouden en hoe het wordt doorgegeven van de ene naar de andere kant.

Om dit te doen, moet je kind zijn kleine vingers in de vorm van een kreeftenklauw (duim en wijsvinger) plaatsen om de veters stevig vast te houden. Houd de rest van zijn vingers uit de buurt van het proces, zodat ze niet in de weg zitten.

Je kun hem helpen om eerst de veter vast te houden en vervolgens zijn handen met die van jou te begeleiden, zodat hij kan zien hoe het moet worden gedaan.

Roze kinderschoenen

2. Gebruik gekleurde veters

Een andere tip is om verschillend gekleurde veters te gebruiken. Zodat je kind gemakkelijk de rechter veter van links kan onderscheiden wanneer de twee met elkaar verweven zijn.

Als je geen gekleurde veters tot je beschikking hebt, kun je een marker gebruiken om een ​​veter te kleuren. Het gebruik van kleuren helpt veel kinderen alle stappen van het proces te begrijpen en te onthouden.

Zodra je de gekleurde veters in de schoenen hebt gedaan, doe je de schoenen aan de voeten van het kind. Ga dan naast hem staan ​​en laat hem de bewegingen langzaam op een van de schoenen zien. Zo kan hij zijn eigen procedure met die van jou vergelijken.

Je zult het proces steeds opnieuw moeten herhalen totdat hij begrijpt hoe het werkt.

3. De konijnenoren-techniek

Dit is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste en leukste technieken als het gaat om een kind te leren om zijn veters te strikken.

Om het uit te voeren, moet je de veters zo strikken dat het kind zich kan voorstellen dat je konijnenoren maakt.

Probeer verschillende kleuren veters te gebruiken om de oren te maken. Begin met een gewone knoop te leggen. Vouw vervolgens beide veters tot een lus om de konijnenoren te maken.

Het is belangrijk dat je het kind laat zien hoe je de lussen tussen duim en wijsvinger moet houden. Alleen op die manier kan je een ​​nieuwe knoop met konijnenoren te maken.

Leer het kind ten slotte hoe je de grootte van de konijnenoren in balans kunt brengen. Laat het zien door aan het ene uiteinde van de veter of het andere uiteinde van de veter te trekken.

Jongen in blauw shirt strikt veters

4. De karton-techniek

Je kunt ook deze techniek gebruiken om het leren te vergemakkelijken.

Deze laatste tip bestaat uit het maken van een kartonnen sjabloon in de vorm van een schoen, zodat het kind kan proberen om zijn veters steeds opnieuw te strikken. Op deze manier kan hij oefenen met het maken van knopen en lussen.

Maak je geen zorgen, het maken van de kartonnen schoen is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een schoen op een stuk karton te tekenen met behulp van een stift.

Maak gaten met een perforator op de plekken die je afgetekend hebt. Zodra de kartonnen schoen klaar is, is het tijd om het veters strikken stap voor stap te introduceren. Net alsof je het op echte schoenen doet.

Houd in gedachten dat herhaling belangrijk is, het is een fundamenteel onderdeel in het leerproces van een kind.

Soms hebben kinderen het moeilijk om iets te leren. En soms vinden ouders het moeilijk om effectieve manieren te vinden om het ze te leren.

Om je kind te helpen leren, moet je geduld hebben. De meeste kinderen moeten het proces verschillende keren herhalen voordat ze bekend raken met de procedure, waardoor het een automatisme wordt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Equipo Susaeta. (2015). Aprende a atarte los cordones. Susaeta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.