Is het goed om kinderen op blote voeten in huis te laten rondlopen?

Is het goed om kinderen op blote voeten in huis te laten rondlopen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 juni, 2018

Kinderen op blote voeten in huis laten rondlopen is iets waar ouders normaal volledig op tegen zijn. In dit artikel zullen we van de gelegenheid gebruik maken om te praten over de vraag of het goed is voor het kind en wat onze houding ten opzichte van dit onderwerp zou moeten zijn.

Op dezelfde manier dat we kleding dragen om onszelf tegen de kou te beschermen, gebruiken we schoenen om ons leven gemakkelijker te maken en ook vanwege de bescherming die ze onze voeten bieden.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt, denken kinderen er geen twee keer over na om hun schoenen uit te doen zodra ze thuiskomen. Ze zullen lekker op blote voeten door het huis te lopen.

Dit gebeurt de hele tijd en de uitleg is simpel: schoenen ergert hen en berooft hen van hun vrijheid.

Is het goed om kinderen op blote voeten in huis te laten rondlopen?

Deskundigen verzekeren ons dat wandelen op het strand erg goed is voor onze voeten en hetzelfde geldt voor thuis. We gaan je nu laten zien waarom het goed is om kinderen thuis op blote voeten te laten lopen.

Je zult verrast zijn omdat dit, in tegenstelling tot wat je zou denken, eigenlijk heel positief is voor hun gezondheid!

1. Het ontwikkelt gezonde voeten

Mensen die op blote voeten lopen, hebben vaak gezondere voeten dan mensen die vaak schoenen dragen. De reden hiervoor is dat schoenen de perfecte omstandigheden bieden voor schimmels en bacteriën. Ze zijn warm, vochtig en donker.

Een strakke schoen knijpt de teentjes van hun kleine voetjes samen en kan ook de huid aantasten. Daarnaast kan het dragen van strakke schoenen pijnlijke infecties veroorzaken.

2. Sterkere voeten

Wanneer het kind met schoenen aan loopt of rent dan zijn haar voeten beschermd. Wanneer ze echter zonder schoenen loopt dan worden alle botten van haar voeten, evenals de zachte weefsels van de spieren, pezen en ligamenten blootgesteld aan de omgeving.

Jongen zit buiten op een bankje
Door op blote voeten te lopen worden deze gebieden versterkt en het resulteert ook in sterkere voeten in het algemeen. Een ander voordeel is dat het de houding en balans kan verbeteren.

3. Helpt hun balans

Op blote voeten lopen helpt kinderen een goede houding te ontwikkelen en verbetert ook hun evenwicht. Experts hebben zelfs ontdekt dat jonge kinderen hun hoofd hoger houden als ze op blote voeten lopen.

Het verzorgt, versterkt en bevordert ook de wendbaarheid van de voeten, enkels, benen, knieën, heupen, hamstrings en bilspieren. Al deze delen van het lichaam van een kind groeien op die leeftijd.

Kinderen die op blote voeten lopen kunnen de contouren van de grond voelen tijdens het lopen op blote voeten. Ze zijn meer geneigd hun bewegingen aan te passen doordat meer direct contact met de vloer hebben.

4. Ontwikkelt het lichaamsbewustzijn

Zonder schoenen lopen verbindt kinderen directer met hun omgeving en vergroot het bewustzijn van hun hele lichaam. Wanneer ze op blote voeten lopen, ontwikkelen kinderen spierkracht, ruimtelijke oriëntatie, evenwicht en coördinatie.

Schoenen bieden de perfecte omstandigheden voor schimmels en bacteriën om te groeien: ze zijn warm, nat en donker.

5. Het verbetert hun zintuigen

Als kinderen schoenen of sokken dragen, dan voelen ze hetzelfde, ongeacht op welk oppervlak ze lopen. Door op blote voeten te lopen, zullen ze de verschillende oppervlakken op een speciale manier voelen, zoals de koude tegels in de badkamer of het gras in de tuin.

Door de voeten van je kind deze gewaarwordingen te laten ervaren, geef je haar de gelegenheid om een ​​echt bewustzijn van haar omgeving te ontwikkelen.

6. Het helpt hen bij het leren lopen

Verrassend genoeg kunnen schoenen de manier waarop kinderen leren lopen verstoren. Als ze schoenen met gevoerde zolen dragen, zetten ze eerder hun hielen tegen de grond in plaats van zachtjes te lopen.

Bovendien hebben schoenen een voorkant die ervoor zorgt dat ze hun hielen van de grond halen.

Al deze extra hulp beïnvloedt de manier waarop de voet zich ontwikkelt. Het zorgt ervoor dat de spieren die een cruciale rol spelen bij het lopen en rennen verzwakken.

Sterker nog, op blote voeten lopen is een perfecte gelegenheid voor kinderen om te leren lopen zonder extra hulp.

Blote kindervoeten

7. Het verbetert het zenuwstelsel

Op blote voeten lopen stimuleert de acupunctuurpunten. Dit helpt vervolgens om de zenuwen en de aders te stimuleren. Dit verbetert het zenuwstelsel van het lichaam.

De pijn veroorzaakt door spataderen, vooral bij diabetespatiënten, kan worden verminderd door regelmatig op blote voeten te lopen.

Kortom, als je een ouder bent die de hele dag achter een kind aan rent om haar schoenen aan te trekken dan is het tijd om opnieuw na te denken!

Het is veel beter voor kinderen om thuis op blote voeten te lopen. Dat gezegd hebbende, je kunt ze natuurlijk wel sokken (eventueel met antislip) laten dragen als het koud is! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alfaro, V. (2018). Todo comienza por un paso. Un compendio de lo que necesitas saber para que tus pies sean tu mejor aliado. Editorial Planeta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.