Zijn er gezondheidsvoordelen aan een huwelijk?

7 mei 2019
Is het goed om te trouwen of is het beter om alleen te blijven? Het leven als koppel heeft vele voordelen en ze zijn wetenschappelijk bewezen. Het verlagen van je risico op hartziekten is slechts een van die voordelen.

Wist je dat er daadwerkelijke gezondheidsvoordelen zijn aan een huwelijk? Trouwen is niet alleen goed voor het emotionele welzijn van een paar, het is ook gunstig voor onze individuele gezondheid.

Echtparen hebben zouden over het algemeen bijvoorbeeld minder kans op hartaandoeningen hebben.

Gezondheidsvoordelen van het huwelijk

Hoewel het misschien verrassend is, kan trouwen gunstig zijn voor de gezondheid van een paar. Elk jaar zijn overal ter wereld hart- en vaatziekten verantwoordelijk voor vele sterfgevallen.

Volgens deskundigen vermindert het huwelijk het risico op hart- en vaatziekten. Waarom is het huwelijk heilzaam voor onze gezondheid?

Analyse en statistieken

In statistische termen zijn 80% van de gevallen van hart-en vaatziekten gerelateerd aan risicofactoren zoals onder andere:

  • Geslacht
  • Cholesterolgehalte
  • Bloeddruk
  • Roken
  • Diabetes

Alvorens hun resultaten te publiceren, probeerden de onderzoekers vast te stellen welke factoren de resterende 20% beïnvloedden.

Om deze vraag te beantwoorden, hadden de onderzoekers meer dan twee miljoen mensen tussen de 42 en 77 uit verschillende landen, zoals Scandinavië, Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten, een reeks onderzoeken laten afleggen.

De verschillende resultaten hebben aangetoond dat na het vergelijken van mensen die getrouwd waren met degenen die niet getrouwd waren, dat wil zeggen, de mensen die alleenstaand waren, gescheiden of weduwe/weduwnaar, de laatstgenoemde groep een grotere aanleg en risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten had.

Het is een nieuwe ontdekking voor de wereld. Trouwen zou dus je kansen op het ontwikkelen van hartaandoeningen, beroertes en andere risico’s die tot de dood kunnen leiden, aanzienlijk kunnen verminderen.

De definitieve resultaten stelden wetenschappers en experts in staat te bepalen dat burgerlijke staat kan en moet worden opgenomen als een risicofactor voor hartziekten.

Gezondheidsvoordelen van het huwelijk

De mate waarin het huwelijk de gezondheid beïnvloedt, is ongelooflijk. Ongetwijfeld kan het uitstekend zijn voor de gezondheid van het hart. Zoals we hebben gezien, vermindert trouwen de mogelijkheid van hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Misschien is het belangrijkste voordeel van het huwelijk de sociale steun die het biedt. Samen zijn is namelijk heel gezond voor degenen die de neiging hebben om zich eenzaam te voelen, introvert zijn of een psychische onbalans hebben.

Met andere woorden, het huwelijk kan niet alleen helpen bij het voorkomen van ziektes bij gezonde mensen, maar het vermindert ook de kans op overlijden bij mensen met hartproblemen. Kortom, echtelijke bescherming biedt meer stabiliteit voor de gezondheid van mensen.

Samen zijn is heel gezond voor degenen die de neiging hebben om zich eenzaam te voelen, introvert zijn of een psychische onbalans hebben.

Het huwelijk is gelijkwaardig aan verschillende gezondheidsvoordelen

Man doet huwelijksaanzoek

Veel mensen vragen zich af wat de gezondheidsvoordelen van het huwelijk zijn. Ten eerste lieten observaties zien dat ongehuwde mensen hogere niveaus van cholesterol en een hogere incidentie van een hoge bloeddruk en hartfalen hebben.

Samenvattend, dit zijn enkele van de andere voordelen van getrouwd zijn of samenwonen met je partner:

Het vermindert het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen

Het is logisch om te denken dat hoe meer seksuele partners je hebt, hoe groter de kans dat je een SOA krijgt.

Je hebt hulp en wederzijdse zorg

Wanneer een van de echtgenoten ziek wordt en hulp nodig heeft met voedsel, medicijnen enz., dan heeft trouwen zijn voordelen. Voor paren die niet samenwonen, is wederzijdse hulp minder eenvoudig.

Vermindert onze stressniveaus

Het leven als een paar heeft de neiging ordelijker te zijn, meer harmonieus. Eenmaal getrouwd, is onze geest meer ontspannen, wat ons in staat stelt om een meer gebalanceerde levensstijl te leiden. Hoewel het bij gelegenheid kan lijken dat de argumenten van het paar stressvol zijn, is er eigenlijk een vitalere balans.

Tolerantie en respect voor anderen

Het leven als een paar helpt ons tolerantie en respect voor anderen te ontwikkelen. Daarbij leren we dus sociale waarden en wordt ons lichaam gezonder.

Plannen maken als een paar

Het hebben van dromen is wat ons drijft en zonder hen is er alleen eentonigheid en het risico op depressie. Het is dus heel positief dat een paar samen uitstapjes organiseert, weekenduitstapjes, enz. Zelfs als er kinderen zijn, dan kun je nog steeds de tijd vinden om dingen als een paar te doen.

Hoewel het huwelijk soms moeilijk kan zijn, is de realiteit dat het leven als koppel meer balans in ons leven brengt. Door alleen maar te delen en onszelf te betrekken bij onze partner, leren we al waarden die ons leven vervullen.

Nealey-Moore, J. B., Smith, T. W., Uchino, B. N., Hawkins, M. W., & Olson-Cerny, C. (2007). Cardiovascular reactivity during positive and negative marital interactions. Journal of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s10865-007-9124-5

Eaker, E. D., Sullivan, L. M., Kelly-Hayes, M., D’Agostino, R. B., & Benjamin, E. J. (2007). Marital status, marital strain, and risk of coronary heart disease or total mortality: The Framingham Offspring Study. Psychosomatic Medicine. http://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3180f62357