3 spellen die je kunt spelen met potlood en papier

Er zijn veel spellen die je thuis kunt spelen als je alleen potlood en papier hebt. Vandaag vertellen we je er drie waar je met je gezin van kunt genieten.
3 spellen die je kunt spelen met potlood en papier
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag de dag hebben de meeste kinderen een overvloed aan spelletjes en speelgoed in huis om hen te helpen de tijd te doden. Elke ouder weet echter hoe snel kinderen hun interesse in deze objecten verliezen. Het is moeilijk om kleintjes te vermaken op een manier die geen nieuwe technologieën omvat. Maar we willen wat leuke en vermakelijke alternatieven aanbieden… en alles wat je nodig hebt is een potlood en papier.

Met zoveel modern speelgoed en digitale apparaten om uit te kiezen, zijn we de meest elementaire activiteiten bijna vergeten. En de waarheid is dat kinderen zich met potlood en papier uren kunnen vermaken. Hoe? We stellen in dit artikel drie verschillende spellen voor waar jij en je gezin thuis van kunnen genieten.

De activiteiten die je hieronder zult ontdekken, zijn niet alleen het perfecte tegengif tegen verveling. Ze helpen kinderen ook verschillende vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Blijf dus lezen om meer te ontdekken.

3 spellen die je thuis kunt spelen met potlood en papier

1. Het stippenenspel

Om je klaar te maken om het stippenspel te spelen, moet je een raster van stippen op een stuk papier tekenen. Dit wordt je bordspel. Je kunt ook gewoon kiezen voor een vel ruitjespapier.

Als je klaar bent, zullen de spelers (tussen 2 en 4) om de beurt de opeenvolgende stippen met elkaar verbinden door een horizontale of verticale lijn te tekenen. Diagonale lijnen zijn echter niet toegestaan. Elke speler trekt één lijn per beurt.

3 spellen die je kunt spelen met potlood en papier

Elke keer dat spelers erin slagen om een vierkant te sluiten, moeten ze hun initialen erin schrijven om aan te geven dat het van hen is. Verder krijgen ze nog een beurt. Zodra alle vierkanten zijn gesloten, is het spel afgelopen.

Vervolgens tel je hoeveel vakjes elke speler heeft gesloten. Wie er het meeste heeft, heeft gewonnen. Dit spel stimuleert de aandacht, concentratie, mentale behendigheid en fijne motoriek.

2. Stop, een van de beste spellen met potlood en papier

In dit spel moet elke speler een horizontale tabel met zeven kolommen maken op een stuk papier. Boven de kolommen schrijven de spelers de categorieën die ze al hebben afgesproken. Bijvoorbeeld voornamen, landen, kleuren, dieren, sport, filmtitels, enz.

Vervolgens kiezen spelers willekeurig een letter uit het alfabet. Het doel van het spel is om elke categorie te voltooien met een woord dat begint met de gekozen letter.

De speler die alle zeven categorieën weet te voltooien, moet “stop” roepen. Op dat moment moeten alle spelers hun potloden neerleggen en hun punten op de volgende manier optellen:

  • 10 punten voor elk correct antwoord dat geen enkele andere speler heeft opgeschreven.
  • 5 punten voor elk correct antwoord dat minstens één andere speler herhaalde.
  • 0 punten voor foute antwoorden of geen antwoorden.

Je kunt het spel zo vaak herhalen als je wilt, altijd met een andere letter van het alfabet. Zodra je het spel hebt voltooid, is degene die de meeste punten heeft verdiend de winnaar. Met dit spel kunnen deelnemers grafomotorische vaardigheden, geheugen, aandacht en mentale behendigheid oefenen.

3. Galgje

Dit klassieke en eenvoudige spel bestaat uit het raden van een woord, zin of gezegde, op basis van letters die spelers tijdens elke beurt proberen te raden. Je moet echter voorzichtig zijn, want het aantal beurten dat je hebt is beperkt.

Galgje spelen

Allereerst moet een van de spelers een geheim woord of zin kiezen die de andere spelers moeten raden. Vervolgens maakt hij of zij een rij streepjes – één streepje voor elke letter. Als het om zinnen gaat moet er een spatie tussen de woorden gelaten worden. De speler moet ook een galg tekenen, zoals je hierboven ziet in de foto.

De rest van de spelers moeten vervolgens om de beurt een letter raden. Als ze een letter raden die in het woord of de zin staat, dan zal degene die het woord heeft bedacht de letter op de juiste positie(s) schrijven. Als een speler een letter noemt die niet klopt, dan begint de spelleider met het tekenen van een stokfiguur aan de galg, te beginnen met het hoofd.

Een van de spelers moet het woord of de zin raden voor het hele poppetje compleet is, met een hoofd, lichaam, armen en benen. Dit spel helpt bij het ontwikkelen van schrijf-, spelling-, aandachts-, fijne motoriek-, communicatie- en taalvaardigheden.

Heb jij een van deze spelletjes wel eens gespeeld toen je kind was? Waarom probeer je ze nu niet uit met je eigen kinderen? Pak een potlood en papier en maak je klaar voor wat ouderwets plezier!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.