Speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden

Door met je kinderen te spelen, kunnen ze gezond en zelfverzekerd opgroeien. Bovendien leren ze vaardigheden die hen zullen helpen terwijl ze opgroeien en met anderen spelen. Dit speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden voor 2-jarigen kan erg handig zijn.
Speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 16 februari, 2019

Als je kinderen willen spelen, dan moet je ze natuurlijk niet tegenhouden. Spelen is essentieel voor hun intellectuele en sociale ontwikkeling. Je moet ze echter speelgoed geven dat geschikt is voor hun leeftijd. Ontdek het beste speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden voor 2-jarigen.

Speelgoed is een uitstekende manier voor kinderen om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Het kan ze ook helpen om hun verbeelding te versterken en zelfs om te ontspannen. Bovendien verbeteren hun emotionele vaardigheden en leren kinderen zo om te delen.

Kies voor deze 8 soorten speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden voor 2-jarigen

Het is waar dat kinderen veel fantasie hebben. Ze kunnen met alles spelen wat ze zien. Toch is het beter voor ze om hun eigen speelgoed te hebben, omdat er speelgoed is dat alleen voor hen is.

In dit artikel vind je suggesties die je kleintjes zeker zullen waarderen.

1. Poppen

Jongens en meisjes van 2 jaar oud letten goed op wat hun moeder en andere mensen die ze bewonderen doen. Dat is waarom ze denkbeeldige spelletjes spelen over het leven van een volwassene en poppen zijn daar geweldig voor.

Met poppen kunnen ze spelen dat ze pappa of mamma, artsen, leraren of andere personages zijn die maar in ze opkomen.

2. Speelgoedwagen

Aangezien ze kleine handen hebben, kunnen ze niet al hun speelgoed tegelijk vervoeren. Als ze een kleine wagen hebben, dan is het makkelijker voor ze om hun spel te spelen. Het is alsof ze hun eigen kleine trolley hebben. Ze zullen er zeker van houden.

3. Lego

Kinderen die met lego spelen

Op deze leeftijd houden kinderen er van om torens te bouwen en ze vervolgens weer af te breken. Door dit te doen, ontwikkelen ze motorische vaardigheden.

Ze leren objecten te manipuleren volgens hun volume, grootte en vorm. Ze verbeteren ook hun concentratieperiode en visueel geheugen.

Aan de andere kant leren kinderen:

 • Problemen op te lossen
 • Kleuren te onderscheiden
 • Zich in de ruimte te oriënteren

Lego moet groot genoeg zijn om geen verstikkingsgevaar te zijn. Op deze leeftijd proberen ze namelijk alles in hun mond te stoppen.

4. Bouwblokken

Blokken zijn een van het meest aanbevolen speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden voor 2-jarigen, maar waarom? Door het spelen met blokken hebben kinderen niet alleen plezier, maar leren ze ook zelfvertrouwen te hebben.

Als ze een toren opstapelen en deze valt om, dan raken ze gefrustreerd. Deze tegenvaller leert hen echter om geduldig te zijn.

5. Tekenen en kleuren

Hoewel dit op zichzelf geen speelgoed is, tekenen 2-jarigen graag. Vanuit het oogpunt van een volwassene lijkt het op krabbelen.

Voor hen is het echter een hele wereld van verbeelding. Ze willen alles vastleggen wat ze zien en ervaren.

Geef ze daarom, voordat ze al je boeken en potloden gebruiken, niet-giftige verf en kleurpotloden. Door ze hun eigen benodigdheden te geven, heb je ook minder kans dat ze op de muren gaan tekenen.

6. Speelhuis

Kinderen geloven graag dat ze in een fantasiewereld leven waar ze volwassenen zijn. Als je een ruimte creëert waar ze huisje kunnen spelen, dan hebben ze zoveel plezier. Dit kan zo simpel zijn als een kartonnen doos of een klein fort.

Door dingen te bouwen, ontwikkelen kinderen motorische vaardigheden. Ze leren objecten te manipuleren volgens hun volume, grootte en vorm.

7. Speelgoed boerderijdieren

Het zou voor kinderen het beste zijn om tijd door te brengen met echte boerderijdieren. Op die manier kunnen ze ze namelijk aanraken, herkennen en met ze omgaan.

Een speelgoedboerderij kan ze echter ook helpen meer te leren over het dierenleven. Ze kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze er allemaal uitzien en welke geluiden ze maken.

8. Muziekinstrumenten

Kinderen zullen zich prima vermaken met instrumenten als:

 • Tamboerijnen
 • Mondharmonica’s
 • Drums
 • Piano’s
 • Maracas
 • Xylofoons

Vergeet niet, omdat ze nog niet weten hoe ze ze moeten gebruiken, zullen ze in huis heel veel lawaai maken.

Het zal het echter wel waard zijn. Ze zullen vanaf zo’n jonge leeftijd veel leren over muziek. Na verloop van tijd zal dit hen erg gelukkig maken.

Hoe je thuis blokken kunt maken

Meisje speelt met lego blokken

Het maken van je eigen speelgoed voor 2-jarigen is gemakkelijk en leuk. Dit is wat je onder andere nodig hebt:

 • Kartonnen dozen. Je kunt cornflakes dozen, schoenendozen of medicijndozen gebruiken. Het is belangrijk dat ze allemaal van verschillende grootte zijn.
 • Krant.
 • Witte lijm.
 • Plakband.
 • Kleurpotloden of verf.

Ze zijn heel snel en gemakkelijk te maken. Vul eerst de dozen met voldoende krantenpapier om niet onder de druk te verpletteren.

Lijm vervolgens de uiteinden dicht. Bedek ze met papier en verf of kleur ze zoals je wilt. Doe er vervolgens plakband overheen zodat het duurzamer is.

Kortom, er zijn veel soorten speelgoed voor 2-jarigen die hen kan helpen hun vaardigheden te ontwikkelen. Aarzel daarom niet om je kinderen verschillende soorten speelgoed voor het ontwikkelen van vaardigheden te geven. Bedenk uiteraard ook dat je met hen moet spelen, zodat ze zich veilig en gelukkig voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.