Hoe kies je het beste speelgoed voor elke leeftijd

Speelgoed kiezen is niet gemakkelijk en ook niet triviaal. Het juiste speelgoed komt de ontwikkeling van kinderen ten goede. Ontdek in dit artikel welk speelgoed geschikt is voor elke leeftijdscategorie.
Hoe kies je het beste speelgoed voor elke leeftijd
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het kiezen van het beste speelgoed voor je kinderen is geen kinderspel. Zoals we allemaal weten, is het aanbod van speelgoed in elke winkel enorm en gevarieerd.

Bovendien kan het juiste speelgoed belangrijke voordelen voor kinderen bieden. Het is moeilijk voor kinderen zelf om te beslissen welk speelgoed het meest geschikt is.

Dus, welk speelgoed is geschikt voor een leeftijdscategorie? En waar moet je bij het kiezen rekening mee houden?

Wanneer kinderen spelen, werken hun geest en lichaam samen. Spelen leert kinderen over zichzelf en over anderen. Elk nieuw speeltje of spel is een nieuwe uitdaging of een test om te overwinnen. Het juiste speelgoed levert duidelijke voordelen op, zoals:

 • auditieve visuele waarneming
 • coördinatie
 • lichaamshouding
 • enzovoort

Speelgoed stimuleert daarom intellectuele, motorische, emotionele en sociale ontwikkeling in verschillende stadia van de groei van kinderen. Het is van vitaal belang om te begrijpen dat de ontwikkeling van het spel geleidelijk en continu is. Dus elke fase bouwt voort op de resultaten van de vorige.

Peuter die speelt met het beste speelgoed

Veiligheid en ontwikkeling

Speelgoed draagt ​​bij aan de gebalanceerde fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Spelen is een vorm van leren. Daarbij beelden kleintjes hun emotionele toestand uit. Bovendien brengen ze de sociale rollen die ze als volwassenen vervullen in praktijk.

Het is daarom van essentieel belang om een ​​plaats vrij te maken waar je kind kan spelen. Verstrek het beste speelgoed om hun zintuigen te prikkelen en hun wereld van jongs af aan te verrijken.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is veiligheid. In die zin kunnen bepaalde leeftijdsgroepen het risico lopen zichzelf te verwonden met sommige soorten speelgoed. Hoewel het meeste speelgoed waarschijnlijk geen ernstige schade zal veroorzaken.  In de meest ernstige gevallen kan ongeschikt speelgoed de dood of blijvend letsel veroorzaken.

Het klinkt misschien overdreven, maar het verkeerde speelgoed kan krassen, vallen, brandwonden, verstikking, wurging of vergiftiging veroorzaken. Daardoor zouden de ouders zorgvuldig het juiste speelgoed voor hun kinderen moeten selecteren. Dat zal hen helpen om veilig hun vaardigheden te ontwikkelen.

5 tips voor het kiezen van het beste speelgoed

 • Speelgoed moet geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Het moet ook de ontwikkeling van verschillende vaardigheden of gedragingen bevorderen.
 • Speelgoed moet veilig zijn. Ze moeten gemaakt zijn van materiaal dat niet versplintert, breekt of scheurt. Let op effen kleuren en niet-giftige materialen. Hoe jonger je kind is, hoe groter het speelgoed en de stukken moeten zijn.
 • Houd speelgoed eenvoudig. Op deze manier kan je kind verschillende toepassingen voor elk speeltje verzinnen. Daardoor kan hij zijn fantasie en begrip van symbolen ontwikkelen.
 • Speelgoed moet hun persoonlijkheid aanvullen. Als je kind bijvoorbeeld introvert is, kan je speelgoed en spelletjes uitproberen die hen aanmoedigen om te socialiseren. Zoals bijvoorbeeld spelletjes met meerdere spelers. Voor hyperactieve kinderen kan het juiste speelgoed helpen om hun aandachtsspanne, artistieke vaardigheden en dergelijke te ontwikkelen.
 • Vergeet niet dat te veel speelgoed de verbeelding kan onderdrukken en vervolgens tot verveling kan leiden.
Jongen speelt met auto

Het juiste speelgoed voor elke leeftijdsgroep 0 – 24 maanden

 • Van 0 tot 6 maanden: baby’s hebben opvallend speelgoed nodig. Zodat dit hen helpt hun eigen lichaam te ontdekken en onderscheid te maken tussen texturen, vormen en kleuren. Geschikt speelgoed zijn rammelaars, mobiel, poppen, bijtringen, knuffels, activiteitenmatten, enz.
 • Van 7 tot 12 maanden: het kind begint nu objecten te verkennen en stemmen te herkennen. Naast het kiezen van objecten met verschillende texturen en kleuren, kan je geluid en gekleurde lichten toevoegen. Je hebt ballen, lappenpoppen, muzikaal speelgoed en meer.
 • Van 13 tot 18 maanden: op deze leeftijd lopen kinderen en kunnen de eigenschappen van objecten herkennen. Blokken om te stapelen en te bouwen, driewielers en auto’s zijn ideaal voor deze leeftijd.
 • Van 19 tot 24 maanden: kleintjes kunnen praten en begrijpen en ze beginnen de wereld om hen heen te begrijpen. Auto’s, whiteboards of schoolborden, verven, muziekinstrumenten, poppen, dieren en speelgoed met trekkoord zijn ideaal. Dit speelgoed moet kleurrijk en gemakkelijk te gebruiken zijn. Zoals spellen voor het matchen van vormen en grote bouwblokken.

Het juiste speelgoed voor elke leeftijdsgroep van 2 – 11 jaar

 • Van 2 tot 3 jaar: in dit stadium van de ontwikkeling beginnen kinderen nieuwsgierig te worden naar namen en familiescènes na te bootsen. Driewielers, ballen, emmers en scheppen, puzzels, verven, telefoons, auto’s en poppen behoren tot het beste speelgoed op deze leeftijd. Andere opties zijn pluche en beweegbare poppen, vermommingen en grote, eenvoudige puzzels gemaakt van schuim of andere materialen.
 • Van 4 tot 5 jaar: op deze leeftijd zijn kinderen nieuwsgierig. Ze vinden het leuk om liedjes te leren en met hun leeftijdsgenoten om te gaan. Zoek naar fietsen, whiteboards of schoolborden. Maar ook naar speelgoedgereedschap of constructiespeelgoed met grote stukken. Daarnaast zijn speelgoed microfoons, verhalen, poppen en gelede poppen, boetseerklei, enz een goede optie.
 • Van 6 tot 8 jaar: in dit stadium weten kinderen hoe ze moeten optellen en aftrekken, lezen en schrijven. Je kunt ze schaatsen, op afstand bedienbare auto’s, spellen met quizzen en experimenten, gelede poppen en poppenhuizen, keukengerei en meer geven. Op deze leeftijd moet je ook speelgoed overwegen met te volgen regels, zoals geheugenspelletjes, bordspellen, kaarten, grote boeken met kleurrijke illustraties enzovoort.
 • Van 9 tot 11 jaar: op deze leeftijd raken kinderen geïnteresseerd in complexere activiteiten. Ze zullen genieten van sportuitrusting, strategie en reflectie, audiovisuele of elektronische games en experimenten. Tijdschriften, schetsboeken, treinsets, auto circuit, modellering sets, bordspellen en andere kunnen hun intelligentie helpen versterken.  Wellicht ook interessant voor jou
  6 dingen die gebeuren als kinderen niet spelen
  Je bent mama
  Lees het op Je bent mama
  6 dingen die gebeuren als kinderen niet spelen

  Spelen is heel gezond voor kinderen. Het is als kinderen niet spelen, dat het een negatieve invloed kan hebben op hun toekomst.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.