6 dingen die je baby gelukkig maken voor de geboorte

Als je baby nog veilig in je baarmoeder zit kun je hem al op verschillende manieren stimuleren om hem een veilig en geliefd gevoel te geven. Hoe? Dat lees je hier.
6 dingen die je baby gelukkig maken voor de geboorte
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Door tijdens je zwangerschap speciale zorg aan je baby te geven, zoals prenatale stimulatie, zal dit helpen van genegenheid op te bouwen. Deze banden verbinden jullie niet alleen, ze zorgen er ook voor dat je baby gelukkig zal zijn gedurende de zwangerschap.

Wanneer een van de meest buitengewone wonderen – zwangerschap – gebeurt, ontstaat er een onmiddellijke en exclusieve medeplichtigheid. Daarom zijn we er ons altijd zo bewust van wat onze baby gelukkig maakt, zelfs voordat ze geboren zijn.

De emotie die bij zwangerschap komt kijken, is voor de meeste vrouwen een onbeschrijfelijk gevoel. Het is daarom dat we vaak horen of lezen: “Je zult het alleen begrijpen wanneer je het meemaakt”.

Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen om onze baby zich comfortabel en gelukkig te laten voelen terwijl ze zich ontwikkelen in de baarmoeder. Daarom bespreken we hier enkele manieren waarop moeders dit kunnen doen.

Effectieve zorg voor de baby voor de geboorte

Voor moeders die bezorgd zijn over het welzijn van hun baby, wordt het bieden van speciale zorg tijdens de zwangerschap hun grootste prioriteit. Het geven van goede prenatale zorg is daarom essentieel voor hun ontwikkeling.

Wanneer de dokter iets ongewoons ontdekt tijden regelmatige check-ups, kan hij veranderingen in deze routine aanbevelen.

Zorg dragen voor de gezondheid van je baby voor de geboorte

Het volgen van een goed dieet, voldoende gehydrateerd zijn en genoeg beweging komen de kwaliteit van de ontwikkeling van je baby ook ten goede. Wanneer jij je goed voelt, zal je baby dat ook doen.

Onze eigen gezondheid in acht nemen is een manier om hem te laten zien hoeveel we van hem houden en dat we willen dat de baby gelukkig is.

Communicatie en de affectieve band

Het praten tegen de baby voordat hij is geboren is een belangrijk onderdeel van stimuleringsinstrumenten die zijn toekomstige ontwikkeling zal helpen bevorderen. De emotionele en neurale voordelen van deze manier van communiceren zullen een sterke affectieve band begunstigen.

6 dingen die je baby gelukkig maken voor de geboorte zoals communicatie

De ontwikkeling van je baby’s oren is afgerond in het begin van het tweede trimester van de zwangerschap. Deze mijlpijl zorgt ervoor dat ze vanuit de baarmoeder naar geluiden kunnen luisteren, vooral naar de stem van hun moeder.

Een baby in de baarmoeder kan de geluiden die zijn moeder produceert helder horen. Dit is mogelijk door de transmissie van hoge frequente geluiden, die intern door de geluidsgolven geproduceerd worden.

Prenatale stimulatie

Een andere manier om te communicatie met onze baby en een sterke connectie op te bouwen, is prenatale stimulatie. We kunnen ons kind liefkozen door middel van zachte buikstrelingen, zodat de baby onze aanraking voelt. 

In de laatste maanden van de zwangerschap ben je in staat echt contact met hem te maken. Je zal duidelijke signalen krijgen dat hij naar je luistert. Je zal het ook merken wanneer ze iets erg leuk vinden.

Contact met andere gezinsleden

Laat, wanneer mogelijk, andere leden van het gezin ook toe tijdens het proces van zwanger zijn.

Vier ieder stap met elk gezinslid en goede vrienden. Bijvoorbeeld wanneer de baby voor het eerste beweegt in de baarmoeder, omdat dit aangeeft hoe hard je baby groeit.

6 dingen die je baby gelukkig maken voor de geboorte zoals contact met andere gezinsleden

Afhankelijk van het stadium van de zwangerschap, zal je baby verschillende stemmen kunnen onderscheiden. Ze zullen zich blij, gewild, geliefd en verwelkomt voelen in onze wereld.

Maak je baby gelukkig door hem aan te voelen

Gedurende de laatste maanden van de zwangerschap heeft de baby, net als ons, actieve- en rusturen. Het is nuttig om jezelf af te stemmen op deze rustige of actieve momenten en ze niet te verstoren.

Wanneer je hun rustperiodes niet in de gaten hebt, zou je hen kunnen irriteren wanneer je hen wakker maakt door de buik te strelen of voor ze te zingen.

Maak je baby gelukkig door hem aan te voelen

In de laatste fase van de zwangerschap, zal je baby zich angstiger gaan voelen. Dit wordt veroorzaakt door het ongemak van de kleine ruimte in de baarmoeder.

Om deze reden wordt het aangeraden om de hoeveel communicatie en stimulatie te verhogen tijdens deze periode. 

Combineer in deze laatste fase fysiek contact met zang en kalmerende woorden. Dit helpt je baby te relaxen. Wanneer hij erg onrustig lijkt te zijn, verander dan van houding of loop wat rond om hem wat meer te helpen ontspannen.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.