Alles wat je moet weten over het piercen van je baby's oren

Weet je over de gevaren die komen kijken bij het piercen van een baby haar oren? In dit artikel zullen we delen waarom sommige mensen vinden dat het piercen van een baby's oren gevaarlijk kan zijn.
Alles wat je moet weten over het piercen van je baby's oren

Laatste update: 09 november, 2018

Het piercen van oren van jonge meisjes  is een gewoonte die diep genesteld is in culturen in veel delen van de wereld. Dit wordt vooral gedaan om esthetische redenen. Toch zijn veel mensen er tegen. Sommige mensen zien het zelfs als een vorm van kindermishandeling.

Misschien heb je nooit stilgestaan bij de simpele keuze die veel ouders maken wanneer hun dochter geboren is. Het wordt gewoonlijk gedaan als traditie.

Tegenwoordig zijn veel mensen echter tegen het piercen van oren op jonge leeftijd. In het Verenigd Koninkrijk is er zelfs een campagne erg populair geworden die tegen deze gewoonte is. Zijn oorbellen echt een gevaar voor baby’s?

Waarom moet je je baby’s oren niet piercen?

Mensen die tegen het piercen van oren zijn stellen dat deze actie zelf geen voordelen heeft voor kinderen. Ze zien het als onnodig lijden. Wanneer de oren van baby’s gepiercet worden voelen ze pijn en angst.

Ze beweren dat deze gewoonte gewoon een manier is om de grillen van ouders te bevredigen. Om de esthetiek te ‘verbeteren’ worden meisjes blootgesteld aan volledig betekenisloze en onnodige acties.

Sommige geloven dat het ‘geen pijn doet’ als een baby niet huilt terwijl haar oren gepiercet worden. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet perse waar is.

Het zenuwstelsel van baby’s is nog niet volledig ontwikkeld. Als gevolg daarvan kunnen ze anders reageren op stimulaties. Dit verandert het feit niet dat de neuronale processen zich nog steeds voor doen in hun hersenen. Ze worden ook beïnvloed door de stress die komt kijken bij de kloppende pijn van het piercen van de oren.

Meisje met gepiercete oren

Is er een kans op infectie na het piercen?

Hoewel de materialen die gebruikt worden bij het piercen hypoallergeen zijn reageren mensen er niet altijd goed op. Dit kan leiden tot andere negatieve gevolgen zoals oorontstekingen.

De volgende zijn symptomen van oorontstekingen:

  • Zwelling.
  • Roodheid.
  • Aanwezigheid van pus.
  • Gevoelig voor aanraking, uitgedrukt door huilen of jammeren.

Wacht niet tot deze symptomen over gaan als je ze herkent bij je baby. Neem contact op met je dokter. Ontstekingen kunnen een oorzaak zijn van serieuze problemen zoals:

  • hevige allergische reacties
  • perichondritis
  • keloid

Daarom is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dokter. Probeer de oorbellen er niet zelf uit te halen. Dit kan erg veel pijn doen bij je baby.

Signalen van kindermishandeling

De campagne tegen deze traditie ziet het piercen op jonge leeftijd als een vorm van kindermishandeling. Ze noemen het ook een geslachtsprobleem. Ze geloven dat het een manier is om vrouwen te identificeren, puur om culturele redenen.

Natuurlijk zijn er wredere vormen van kindermishandeling. Desondanks is het piercen van de oren van een baby een keuze gemaakt door ouders die leidt tot onnodige pijn.

Meisje met oorbellen slaapt

Waarom piercen zo veel mensen de oren van hun baby?

Aan de andere kant zijn er veel mensen die deze traditie steunen en beoefenen. Velen hebben dit al gedaan met hun eigen dochter en vinden dat er niks mis mee is.

Eén van hun argumenten is dat oorbellen mooi zijn en helpen bij het onderscheiden van het geslacht van de baby als ze nog heel klein is. Ze geloven ook dat het beter is om de oren al op jonge leeftijd te piercen om meer pijn in de toekomst te voorkomen.

In het voordeel van de mensen die hun dochters’ oren willen piercen is dat sommige ziekenhuizen het aanbieden zodra de baby geboren is. Dit is niet alleen handig, maar het gebeurt ook in een hygiënische omgeving waar alle maatregelen genomen worden om de gezondheid van het kind te beschermen.

Zoals altijd hebben beide kanten goede argumenten. Maar door over dit onderwerp te discussiëren kunnen we ervoor zorgen dat het niet meer wordt gezien als een simpele ‘traditie’, maar als iets met voor- en nadelen. Dus denk twee keer na voordat je besluit de oren van je baby te piercen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.