Het bevallen van jongens doet meer pijn dan van meisjes

Een wetenschappelijk onderzoek was gericht op het onderzoeken of het baren van jongens pijnlijker is dan het baren van meisjes. Laten we eens kijken wat de specialisten zeggen.
Het bevallen van jongens doet meer pijn dan van meisjes

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Een natuurlijke bevalling is een van de mooiste ervaringen die een vrouw in haar leven kan doormaken. Hoewel het vooral geassocieerd is met een pijnlijke ervaring, is bevallen zoveel meer dan dat.

Je zult zeker twijfels hebben over bepaalde kwesties, zoals het verschil tussen het bevallen van een jongen of een meisje.

Volgens een artikel in het tijdschrift Pediatric Research, over een onderzoek uitgevoerd door San Cecilio Clinical Hospital in Granada en een team van onderzoekers van de Universiteit van Granada (UGR), kan het geslacht van de pasgeborene een beïnvloedende factor zijn op het moment van geboorte.

Het onderzoek bestudeerde een groep van 56 gezonde zwangere vrouwen

Volgens hun onderzoek is het bevallen van jongetjes pijnlijker. Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat meisjes beter reageren op stress.

Meisjes bezitten een antioxidantenverdediging die superieur is aan die van hun mannelijke tegenhangers. Dit veroorzaakt minder oxidatieve schade aan celmembranen.

Voor een moeder betekent dit een lager niveau van ontsteking en een minder pijnlijke bevalling en geboorte.

De wetenschappers evalueerden 56 zwangere vrouwen in perfecte gezondheid. Van de 56 vrouwen werden er 27 prinsjes en 29 kleine prinsesjes geboren.

Nadat de vrouwen zijn bevallen ontdekten de artsen dat de moeders die meisjes hadden gekregen minder schade hadden aan hun biomoleculen.

Dit is de eerste studie die tot zo’n conclusie is gekomen.

Tot nu toe zijn studies alleen uitgevoerd bij volwassenen die lijden aan ontstekingsproblemen. Deze studie richt zich echter op de effecten die baby’s op hun moeder hebben.

Bevallen van een meisje is minder pijnlijk

Javier Diaz Castro en Julio Jose Ochoa Herrera waren de belangrijkste onderzoekers die samenwerkten met de afdeling Fysiologie van de UGR. Zij benadrukken dat hun analyse een interessant studiegebied opent. Zowel voor het geslacht van de pasgeborenen en hun mogelijke risicofactoren als voor de gevolgen hiervan voor de levensverwachting en de ontwikkeling van ziekten.

Dus hoe verschillen de prinsen des huizes van de prinsessen?

Gebaseerd op het onderzoek van deze groep experts, hebben meisjes enzymatische systemen die rijper zijn op het moment van geboorte. Dit creëert een barrière die celschade voorkomt. Het optimaliseert ook het celmetabolisme.

Met andere woorden, prinsessen en hun moeders zijn in staat om effectiever om te gaan met het geweld dat bevallen met zich meebrengt. Daarom zijn de pijnen niet zo intens als in het geval van het andere geslacht.

Bevallen is niet synoniem met pijn

Veel zwangere vrouwen hebben een intense angst om op een natuurlijke manier te bevallen. Dat komt omdat ze zich concentreren op de ervaringen van andere moeders.

De bevalling hoeft niet synoniem te zijn aan pijn. Vooral niet als je advies krijgt van mensen die je kunnen begeleiden, zoals een prenatale steungroep.

Ademhaling is de sleutel om de weeën te beheersen

De aanwezigheid van een doula is een ander element waarmee je een meer vreedzame en mooie ontmoeting met je baby kunt hebben.

Door ongelooflijke concentratieoefeningen, fysieke bewegingen en ademhalingsoefeningen zul je op een andere manier door deze ervaring kunnen gaan. Zonder angsten of twijfels.

Bovendien zal je lichaam zo werken dat je rustig de nodige pijn kunt verdragen. Er zullen ongetwijfeld pieken van pijn zijn, maar je lichaam zal deze pieken afwisselen met momenten van rust.

Het doet dit door endorfines en encefalines af te scheiden. Dit zijn hormonen die verantwoordelijk zijn voor het remmen van het gevoel van ongemak.

Ook jij kunt het!

Mama in spe, je bent waarschijnlijk erg bang om te bevallen. Je hebt duizend verhalen gehoord en ze praten allemaal over lijden.

Bedenk echter dat de natuur wijs is en je naar het juiste moment zal brengen waar je echt geluk zult kennen.

De liefde die je voelt voor je baby zal ongelooflijk versterkt worden als je ziet dat het wordt geboren. Het is de moeite waard om het proces van de gave van het leven te voelen.

Dit wezen dat je zult baren, is een product van onschuld en zuiverheid. Voel je nergens bang voor. Jij en je kind zullen precies weten wat jullie moeten doen als het moment aanbreekt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.