13 opmerkelijke feiten over pasgeboren baby's

13 opmerkelijke feiten over pasgeboren baby's
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel zullen we kijken naar een aantal opmerkelijke feiten over pasgeboren baby’s en een aantal fabeltjes over de ontwikkeling van kinderen uit de wereld helpen. Als je dit gelezen hebt, zal je nog meer gefascineerd zijn door je baby dan je van tevoren als was. 

Als je voor het eerst het pad van moederschap inslaat, ontdek je een hele wereld vol nieuwe ervaringen, die je onderweg allemaal leert te waarderen.

Als je al een moeder bent met meerdere kinderen, dan zal je weten dat ze zich allemaal anders ontwikkelen en gedragen.

Een baby is iemand dat je in je buik draagt voor negen maanden, in je armen voor drie jaar en in je hart tot dag dat je sterft.

– Mary Mason –

De meest opmerkelijke feiten over pasgeboren baby’s

1. Vorming van kraakbeen

Als ze worden geboren, hebben kinderen kraakbeen dat zich later ontwikkelt tot knieschijven. Dit stevige maar flexibele bindweefsel is erg belangrijk als het kind leert om zich voort te bewegen rond de zes maanden oud.

2. Hoog contrast beeld

Pasgeboren baby’s kunnen hun zicht slechts richten op een afstand van 20 tot 25 cm van hun gezicht. De beelden die ze het beste kunnen zien zijn die in hoog contrast, zwart en wit. De cellen in hun ogen zijn nog niet in staat op kleuren te onderscheiden.

3. Geboortegewicht

Jongetjes wegen normaal gesproken meer dan meisjes bij geboorte. Het gemiddelde gewicht van een jongetje is tussen 2,5 en 4,3 kg. Meisjes daarentegen wegen gemiddeld tussen 2,4 en 4,2 kg bij de geboorte.

Opmerkelijke feiten over pasgeboren baby's

4. Aantal botten

Als baby’s worden geboren, is hun skelet nog niet geheel gevormd. Bij de geboorte hebben baby’s 300 botten. Mettertijd zullen een aantal van deze botten samengroeien om meer complexe structuren te vormen. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, hebben we nog 206 botten in ons lichaam.

5. Smaakzin

Een pasgeboren baby heeft meer dan 10.000 smaakpapillen op zijn tong. Dit is veel meer dan volwassenen. De extra smaakpapillen zullen verdwijnen tegen de tijd dat ze volwassen zijn.

6. Slaaproutines

In totaal moet een pasgeboren baby ongeveer 15 tot 17 uur per dag slapen. In tegenstelling tot volwassenen, slapen baby’s korte periodes van 2 tot 4 uur in de eerste paar weken. Later zal hun slaappatroon langzaam beginnen te stabiliseren.

7. Hartslag

Een ander interessant feit over pasgeboren baby’s is dat hun hartslag veel sneller is dan je denkt. Het hart van een baby klopt 130 tot 160 keer per minuut.

Dat is bijna twee keer zo snel als de hartslag van een volwassene.

8. Gehoor

Baby’s worden geboren met een redelijk goed ontwikkeld gehoor. Ze zijn daardoor meteen in staat om te herkennen waar een geluid of stem vandaan komt. Dit vermogen is al actief in de hersenen vanaf de eerste tien minuten van hun leven.

9. Ademen en slikken

In tegenstelling tot volwassen zijn baby’s in staat om twee heel belangrijke acties tegelijkertijd uit te voeren, wat hen helpt met voeding: ademen en slikken. Dit vermogen verdwijnt echter na de leeftijd van 7 maanden.

10. Haarkleur en textuur

De haren waarmee je baby geboren wordt kan anders van kleur en textuur zijn dan het haar dat ze later in hun leven zullen hebben. Haar kan uitvallen in de eerste paar weken en zal gedurende hun eerste jaar weer aangroeien. De kleur, dikte en textuur van dit haar kan echter anders zijn.

Opmerkelijke feiten over pasgeboren baby's: haarkleur

11. Reflexen

Reflexen zijn automatische reacties van het lichaam op externe stimulansen. Pasgeboren baby’s hebben er veel. Een baby wordt geboren met een set van 70 primitieve reflexen, die verdwijnen als ze ouder worden. 

12. De wereld verkennen

Kleintjes verkennen hun omgeving met hun tastzin. Het gevoeligste gedeelte van hun lichaam is hun mond. Daarom stoppen ze daar alles in.

13. Oogkleur

De laatste van de opmerkelijke feiten over pasgeboren baby’s heeft te maken met de kleur van de ogen. Veel baby’s worden geboren met blauwe ogen die later van kleur veranderen. Dit komt door het feit dat melanine, het pigment dat ons onze oogkleur geeft, nog niet ontwikkeld is. De uiteindelijke oogkleur van een kind zal rond 6 maanden te zien zijn.     

Dit zijn slechts een paar van de vele opmerkelijke feiten over pasgeboren baby’s. Geniet van deze fase van de ontwikkeling van je kind en zorg dat je geen van deze fascinerende details mist


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.