Een kind krijgen is als een wonder zien gebeuren

Een kind krijgen is als een wonder zien gebeuren
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

De eerste keer dat een moeder het gezicht van haar baby ziet op de echo is het alsof ze deelneemt aan een soort van blind date. De emotie, de nervositeit en de vreugde die ze voelt zijn onbeschrijfelijk als ze haar kind voor de eerste keer ziet. Het is als een wonder zien gebeuren. 

Tot nu toe weten we nog steeds niet zeker wat deze intense energie is en waar het vandaan komt. Het is het wonder van het leven dat in staat is om alles te laten ademen, groeien en vrucht te dragen… Er zijn veel wetenschappelijke en religieuze theorieën die deze vonk die de mensheid in beweging brengt proberen te verklaren.

De meeste van deze theorieën hebben veel losse einden die we mysteries noemen. Maar verder dan al deze vragen, redenen en logica gaat de ervaring. En het leven geeft elke moeder in de wereld de kans om te ervaren hoe het voelt om een ander mens te baren.

Het leven is het wonder van de natuur

Tekening: moeder omhelst baby

In slechts 40 dagen, begint een klein hart gemaakt door de fusie van cellen – een mannelijke en een vrouwelijke cel – met kloppen. Vanaf dat moment werkt het mee om zijn kleine lichaam in leven te houden. Maar het is ook begonnen met voelen.

Dit kleine hart produceert 20% van de energie dat een volwassen hart produceert. Het heeft nog een lange weg te gaan totdat de ogen van dit kleine wezen het zonlicht kunnen aanschouwen. Tot hij het gezicht van zijn moeder zal kunnen zien en haar huid zal kunnen voelen. Maar dit kleine hartje werkt elke dag met de kracht van een Olympische atleet.

Onder normale omstandigheden is het leven in de baarmoeder vreedzaam, wonderbaarlijk en voelt het hoogstwaarschijnlijk aan als het paradijs. Tijdens deze eerste paar maanden van het leven slaapt de baby 90% van de tijd.

Maar ongeacht of de baby slaapt of gewoon vrij rond zweeft in de placenta ondergaat hij ook dit complexe technische proces van de ontwikkeling van het menselijk lichaam.

Je buik draagt een klein wonder

Het wonder in onze buik

Op een gegeven moment zul je de bewegingen van je baby binnen in je buik voelen. Vóór de zesde maand kan de baby zijn vingertjes al bewegen maar dit kan je niet voelen. Maar naarmate de tijd verstrijkt zullen zijn ledematen groeien en zul je dit gaan voelen.

Binnenin je baarmoeder groeit de baby, speelt hij, krijgt hij de hik, droomt, opent zijn ogen… Na zes maanden zwangerschap kan de baby de buitenwereld horen. Zijn gehoor is namelijk waarschijnlijk zijn meest ontwikkelde zintuig. Na zeven maanden zwangerschap heeft hij ook het vermogen om te proeven ontwikkeld.

“Er zijn twee manieren om te leven: de een is denken dat niets een wonder is en de andere is geloven dat alles een wonder is.”

– Albert Einstein – Duitse natuurkundige

Hoe meer we weten over dit wonderbaarlijke mechanisme dat ons in staat stelt om door middel van de samensmelting van onze eigen soort het leven te geven, des te verbazingwekkender, mysterieuzer en wonderlijker de conceptie van de mens lijkt. Dit omvat ook de buitengewone moederlijke lichaamsfuncties die tot in perfectie voor dat doel zijn ontworpen.

Tekening: baby in de buik van zijn moeder

De mysterieuze en wonderlijke conceptie van de mens

Wanneer je baby de 11e week van de zwangerschap heeft bereikt ademt hij al door zijn neus. Ook ademt hij vruchtwater uit en vingernagels verschijnen op zijn vingertjes.

Je baby wordt wakker en valt in slaap wanneer jij dat doet. Hij voelt zich op zijn gemak als jij je op je gemak voelt. Ook voelt hij zich rusteloos als jij golven van angst krijgt. Angst die iedere moeder op een bepaald moment tijdens de eerste maanden van de zwangerschap ervaart.

Het is normaal om je nerveus te voelen als je je realiseert dat je verantwoordelijk bent voor een nieuw leven. Maar het is ook geruststellend om te weten dat je lichaam alle middelen heeft om je kleine wonder gezond geboren te laten worden.

Vanaf het moment van bevruchting, dat moment wanneer een eicel versmelt met de zaadcel, bestaat er een mens: een leven dat we met heel ons hart moeten respecteren en liefhebben.

Die levenskracht die erin slaagde zich in die 9 maanden te ontwikkelen tot een baby zal onafhankelijk en op mysterieuze wijze groeien. Hij zal echter altijd gebonden zijn aan zijn moeder en vader die gezegend zijn om het wonder van het leven belichaamd in hun kind te zien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.