Spelen met eten, moet ik dat toestaan?

Misschien voel je je erg bezorgd, wanneer je je kind ziet spelen met eten. Er is echter niets om je zorgen over te maken. Spelen met eten is iets positiefs. Ontdek de voordelen hiervan in het onderstaande artikel. 
Spelen met eten, moet ik dat toestaan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 19 november, 2018

Vaak wordt er tegen kinderen gezegd dat ze niet mogen spelen met eten. Sterker nog, het is een zin die vaders en moeders over de hele wereld vrij vaak herhalen. Dit komt omdat kinderen een natuurlijke neiging hebben om met het eten wat voor hen staat te spelen.

Ondanks het feit dat de meeste ouders hun kinderen bestraffen voor het spelen met eten, zeggen deskundigen dat dit juist een goede gewoonte is!

Deze vorm van interactie is wellicht zelfs de best manier om van jongs af aan gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.

5 voordelen van het toestaan van spelen met eten

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, heeft het vele voordelen om kinderen toe te staan om te spelen met eten. Lees hieronder verder en schrijf mee:

1. Stimulering van de zintuigen

In de moderne digitale tijd van tegenwoordig, is spelen met eten een perfecte kans om de zintuigen van het kind te ontwikkelen. 

Je kan allerlei oefeningen uitproberen. Maak bijvoorbeeld vormpjes van het voedsel, om de aanraking te stimuleren. Je kan je kind ook blinddoeken en hem laten raden wat het is dat hij ruikt.

Ook kan je ontdekken of je kind een verschil in smaak proeft, door zijn smaakpapillen te stimuleren en een extra kruid toe te voegen aan een gerecht. Dit zijn slechts enkele ideeën. Wees creatief!

5 voordelen van het toestaan van spelen met eten

2. Door spelen met eten proberen kinderen een grotere verscheidenheid aan voedsel

Soms hebben kinderen er moeite mee om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Daarom helpt spelen met eten hen de angst te overwinnen die hen weerhoudt om te proeven en te genieten van bepaalde gerechten.  

Vele kinderen lusten bijvoorbeeld geen groenten en salades. Hoe kan je er voor zorgen dat jouw kind de voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft?

Houd alle ingrediënten die je bedoeld had voor de salade apart. Vraag hen vervolgens om er creatief mee om te gaan. Laat ze er een collage, een gezicht of bijvoorbeeld een bloem van maken.

Natuurlijk is het doel het opeten van deze creatie. Maar als hij daar nog niet klaar voor is, is deze plezierige ervaring wel een stap in de goede richting.

Deze vorm van interactie is wellicht zelfs de best manier om van jongs af aan gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.

3. Wek de interesse voor koken op bij je kinderen

Zonder twijfel laat spelen met eten kinderen kennis maken met verschillende typen voedingDit kan hen geïnteresseerd maken in koken.

Simpelweg deze interesse alleen al zorgt ervoor dat dit een leerzame ervaring wordt. Hierdoor leert je kind hoe de simpele bereiding van sommige gerechten in zijn werk gaat.

4. Het stimuleert de cognitieve ontwikkeling van je kind

In tegenstelling tot wat veel ouders denken, stimuleert het spelen met eten de cognitieve ontwikkeling van het kind. Anders gezegd, baby’s die voedsel met hun handjes aanraken, zullen meer op onderzoek uit gaan dan andere kinderen. Ook leren zij hun eerste woordjes sneller dan anderen.

Daarom raden we je aan om je kind aan te sporen zijn eten te onderzoeken. Voeding zoals puree, sap en soep geven de perfecte informatie die de ontwikkeling van het brein van de baby stimuleren.

Het spelen met eten stimuleert de cognitieve ontwikkeling van het kind

5. Het staat kinderen toe om kleuren en texturen te gebruiken voor artistieke expressie

Onthoud dat een brede verscheidenheid aan kleuren en texturen van verschillende voedingsmiddelen kinderen de kans geven om zichzelf op een artistieke manier te uiten.

Je kan je kinderen bijvoorbeeld vragen om een regenboog van groenten te maken met verschillende kleuren voedingsmiddelen. Je kan ook experimenteren met textuur, harde en zachte producten.

Maak samen bijvoorbeeld pizzadeeg en laat je kind daar met zijn handen letters en vormpjes van maken.

Nu je de voordelen van spelen met eten weet, laat je hen dit nu dan vooral doen! 

Weersta de drang om in te grijpen wanneer je kinderen met eten spelen. Laat hen verschillende sensaties ervaren en op die manier meerdere voedingsmiddelen ontdekken, met al hun zintuigen.

Onthoud: maak je niet druk en wordt niet boos wanneer je kinderen spelen met eten. Het is hartstikke normaal dat kinderen hun eten onderzoeken voordat ze het proeven. Zonder twijfel is dit de eerste stap naar een nieuwe ervaring. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.