Wanneer kinderen veel spelfouten maken

In sommige gevallen hebben kinderen het moeilijk met spelling. In dit artikel zullen we je vertellen wat je kunt doen om ze te helpen. Let op en reserveer wat tijd om deze fouten te corrigeren!
Wanneer kinderen veel spelfouten maken
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 16 juni, 2019

Leren lezen en schrijven is voor kinderen een lange en complexe taak. Als je merkt dat je kind veel spelfouten maakt, dan moet je weten dat er verschillende manieren zijn om hem of haar te helpen om dit te verbeteren. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten.

Woordspelletjes, transcriptie oefeningen en vaak lezen zijn enkele van de beste manieren om spelfouten bij kinderen te verhelpen. We bieden hieronder enkele tips om je kind te helpen om geen spelfouten meer te maken. Let op, wees geduldig en vergeet niet dat het doel is om te verbeteren door hard te werken en moeite te doen!

Tips om te voorkomen dat kinderen spelfouten maken

1. Ontwikkel fonologisch bewustzijn

De eerste suggestie om kinderen te helpen bij het oplossen van spelfouten, is ze te helpen om meer bewust te worden van de fonetiek. Als het gaat om de ontwikkeling van spelling, dan is dit iets fundamenteels.

Kinderen moeten weten hoe ze een woord correct moeten uitspreken voordat ze een poging kunnen doen om het woord te spellen.

Dit betekent dat kinderen de geluiden binnen de voorgedragen woorden moeten kunnen herkennen en onderscheiden. Alleen dan kunnen ze ze opschrijven.

Sommige kinderen hebben echter een zwak punt op het gebied van fonetiek en uitspraak. In dit geval moeten ouders en leerkrachten hen helpen om op dit gebied te groeien.

2. Woordspelletjes

gezin speelt een bordspel

De tijd om te spelen en te leren is aangebroken. Houd er rekening mee dat het spelen van woordspelletjes een leuke manier is om de spellingvaardigheden van kinderen te testen. Tegelijkertijd is het een geweldige kans om nieuwe woorden te leren.

Er is een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Natuurlijk zijn de meest klassieke spellen:

  • Scrabble
  • Scattergories
  • Boggle
  • Stapelwoorden

Dit zijn uitstekende hulpmiddelen om kleintjes te helpen spelling te oefenen en plezier te hebben terwijl ze het doen. Vergeet niet dat kinderen van spelletjes houden. Leren is altijd gemakkelijker als je plezier hebt.

3. Als kinderen veel spelfouten maken laat ze korte dictaten voordragen

De derde op onze lijst met suggesties is het voordragen van korte dictaten, een of twee zinnen, om kinderen te helpen om minder spelfouten te maken. Je kan improviseren of zelfs iets gebruiken uit een tijdschrift of een boek dat de interesse van je kind opwekt.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat kinderen op school of thuis toegang hebben tot naslagwerken. Wanneer het tijd is om je kind te corrigeren, dan kun je de fouten bespreken en deze gebruiken als een startpunt voor verbetering.

Fonologisch bewustzijn betekent dat kinderen de geluiden binnen de gereciteerde woorden moeten kunnen herkennen en onderscheiden. Alleen dan kunnen ze ze opschrijven.

4. Lees regelmatig

Zonder twijfel een van de beste adviezen die we kunnen geven om de spelling van kinderen te verbeteren, is door ze aan te moedigen om vaak te lezen. Idealiter zouden kinderen minimaal 30 minuten per dag moeten lezen.

Lezen is een uitstekende oefening om woordenschat te ontwikkelen en de vorming van zinnen te verbeteren. Dit komt omdat het lezen het voor de hersenen mogelijk maakt om de woorden en zinnen die kinderen op een natuurlijke manier lezen, in zich op te nemen.

Als je je kinderen echt wilt motiveren om te lezen, zoek dan naar leesmateriaal dat met hun interesses te maken heeft. Je moet je kind natuurlijk ook helpen om tijd en een plek te vinden om routinematig te lezen.

5. Maak een tekening

moeder en dochter tekenen samen

Ten slotte kun je ook tekenen gebruiken als een geheugensteun om de spelling te verbeteren. Afbeeldingen zijn een geweldige manier voor kinderen om te onthouden hoe woorden worden gespeld. Om je kind op dit gebied te helpen, kun je woorden die moeilijk te spellen zijn, altijd omzetten in afbeeldingen.

Om dit te doen, hoef je alleen maar een tekening te maken met welk woord je kind het ook moeilijk heeft. Verander de letters dan in een afbeelding. Op die manier heeft je kind namelijk een grafische weergave van het woord dat hij of zij gemakkelijker kan onthouden.

Zoals je hebt gezien, zijn er veel manieren om kinderen te helpen om hun schrijven te verbeteren en spelfouten te voorkomen.

Houd er echter rekening mee dat je kind dwingen om activiteiten uit te voeren of te veeleisend te zijn contraproductief kan zijn. In plaats van hem te helpen, kun je dan de negatieve gevoelens van je kind over het probleem alleen maar vergroten.

We raden je dus aan om de bovenstaande suggesties uit te proberen en je kind op een positieve manier te motiveren. Geen van de strategieën werkt als je kind niet de juiste motivatie heeft of niet geïnteresseerd is in verbetering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernández Rincón, J. C. (2016). Pautas para mejorar la ortografía en casa en niños de 5 a 10 años. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/6296
  • Díaz Perea, M. D. R., & Manjón Cabeza Cruz, A. (2010). Enseñanza y procesos de mejora en el aprendizaje ortográfico. https://ruidera.uclm.es/xmlui/handle/10578/8313
  • Gabarró, D. (2012). Dominar la ortografía. D. Gabarró, Dominar la ortografía, 34-38.
  • del Moral Pérez, M. E., García, L. C. F., & Guzmán-Duque, A. P. (2016). Proyecto game to learn: aprendizaje basado en juegos para potenciar las inteligencias lógicomatemática, naturalista y lingüística en educación primaria. Píxel-Bit. Revista de Medios y Educación, (49), 173-193. https://www.redalyc.org/pdf/368/36846509013.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.