Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven

Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 juni, 2018

Vandaag de dag kunnen we profiteren van technologie en verschillende apparaten om onze kinderen te helpen om te leren schrijven. 

We kunnen onze telefoons, tablets of computers gebruiken, niet alleen om games en educatieve apps te downloaden, maar ook voor andere technieken.

Omdat schrijven een essentiële vaardigheid is in het leven moeten kinderen leren correct te schrijven zodat ze in de toekomst geen problemen krijgen op school of in een andere omgeving.

Ouders zijn rolmodellen. Ook zijn ze leraar en gids tijdens de verschillende leerprocessen van kinderen en daarom moeten ze proberen creatief en slim te zijn.

Als ouders moeten we goede leraren zijn en onze kinderen eenvoudige taken geven zodat ze ten volle van elk leerproces kunnen genieten.

Aspecten om te overwegen

Als de tijd daar is dat onze kinderen leren schrijven moeten we ze bijvoorbeeld een goede omgeving bieden met zo min mogelijk afleiding.

Jonge kinderen hebben immers nog niet volledig geleerd hoe ze hun aandacht op één onderwerp moeten richten.

Het is belangrijk dat we ze leren om een goede houding aan te nemen, om een potlood, krijtje of pen op de juiste manier vast te houden en de beweging van hun hand te begeleiden, zodat ze kunnen ontdekken wat ze kunnen doen met een pen en papier.

De tijd die we investeren in het leren schrijven is van onschatbare waarde. Zonder het te beseffen bieden we onze kinderen:

  • een hulpmiddel om hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren
  • een manier voor creatieve expressie
  • een manier om te communiceren
  • Vermaak
Aspecten om te overwegen om je kind te leren schrijven

Waarom is het belangrijk om te leren schrijven?

Door te schrijven kan een kind vaardigheden zoals aandacht, concentratie en geheugen ontwikkelen.

Het kan ook toegang krijgen tot informatie en kennis om zijn intellectuele capaciteiten te verbeteren.

Het moet gezegd worden dat we dit belangrijke onderwijs niet aan een oppas of leraar op school moeten delegeren.

Als ouders moeten we deel uitmaken van het proces van het leren schrijven. Daar komt bij dat als de basis thuis wordt onderwezen, kinderen beter op school zullen presteren.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen al strepen maken met potloden en krijtjes.

Op deze manier verwerven ze vaardigheden met hun handen en ontwikkelen ze hun fijne motoriek.

Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven

1. Creëer een rustige en comfortabele omgeving

Om een kind te leren schrijven is het essentieel dat ouders een rustige omgeving bieden die uitnodigt tot concentratie.

Een goed idee is om rustige muziek op laag volume op te zetten zodat het kind ontspant en zowel korte als lange strepen kan maken.

2. Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Ouders moeten hun kinderen potloden en papier of een notitieblok geven en hem leren het op de juiste manier tussen zijn vingers vast te houden.

Daarna kunnen ze hem laten zien hoe je horizontale, verticale of cirkelvormige lijnen kunt maken. Hiervoor zou je stippen op het papier kunnen tekenen zodat het kind vervolgens verbindende lijnen kan maken.

3. Verzin andere activiteiten waarbij de handen worden gebruikt

Je kunt het schrijfvermogen van je kind ook ondersteunen met andere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan tekenen, knippen, plakken, kleuren of stippen met elkaar verbinden.

Probeer letterspelletjes en puzzels te gebruiken. Deze helpen namelijk bij het ontwikkelen van psychomotorische vaardigheden.

4. Vermijd het onder druk zetten van je kind

Als je merkt dat je kind niet zo snel leert schrijven als je had verwacht moet je hem niet onder druk zetten of straffen.

Elk kind leert met een andere snelheid en op een andere manier. Het idee is daarom om de gewoonte om te schrijven juist te stimuleren en de inspanning van je kind te belonen. Op die manier zal hij niet ontmoedigd raken.

5. Maak een alfabet

Om je kind vertrouwd te laten raken met de letters is het handig om een alfabet te maken en het op een zichtbare plaats neer te zetten.

Herhaal de geluiden van elke letter totdat je kind ze zonder hulp onthoudt.

Hulpmiddelen om je kind te leren schrijven

6. Maak er een gewoonte van om voor je kind te lezen

Een boek met kinderverhalen of een tijdschrift dat je kind leuk vindt kan je helpen.

Laat de letters zien en moedig je kind aan om ze op zijn eigen vel papier te schrijven. Op deze manier leert hij zien hoe geschreven taal werkt.

7. Moedig schrijven aan

Een van de dingen die kinderen graag geschreven zien is hun naam. Je kunt dit gebruiken om je kind op te vrolijken en hem aan te moedigen beetje bij beetje de naam van zijn moeder en vader, zijn broers en zussen of zijn huisdieren op te schrijven.

Spelletjes met klinkers en cijfers zijn bijvoorbeeld ook een goede manier om je kind aan te moedigen om te schrijven.

De voordelen van leren schrijven op jonge leeftijd

  • Voedt het zelfvertrouwen.
  • Moedigt creativiteit aan.
  • Leert kinderen om duidelijker te communiceren.
  • Stimuleert het geheugen en concentratievermogen.
  • Slaat kennis op in de hersenen die anders snel zou worden vergeten.
  • Draagt bij tot de coördinatie van spierbewegingen en bevordert vaardigheid.
  • Activeert neuronen in de hersenen en maakt het mogelijk verbindingen tussen de neuronen tot stand te brengen.
  • Correct schrijven stelt het kind in staat om gedachten te verhelderen en beslissingen te nemen terwijl ze opgroeien.

Het proces van het leren schrijven vereist niet alleen spellingsregels. Het vereist ook een constante en volhardende inspanning van de kant van de ouders. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguirre, R. (2004). La lectura y la escritura en la escuela. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura en el siglo XXI (pp. 70-79). Mérida. Venezuela: CDCHT – ULA.
  • Cassany, D. (1996). Describir el escribir. Cómo se aprende a escribir. Barcelona, España: Pai-dós Ibérica S. A.
  • Fons, M. (2001). Enseñar a leer y a escribir. En Didáctica de la lengua en la educación infantil. Monserrat, Bigas y Monserrat Correig (Edits.) pp. 179-212. Madrid: SÍNTESIS, S. A.
  • Villalobos, J. (2006). La lectura y la escritura como herramientas para el desarrollo del cono-cimiento y aprendizaje. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura. Teoría y práctica (pp. 33-58). Mérida. Venezuela: Consejo de Desarrollo Científico Humanístico y Tecnológico y Consejo de Estudios de Postgrado Universidad de Los Andes.
  • Vygotsky, L. (1979). El desarrollo de los procesos psicológicos superiores. Barcelona: Grijalbo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.