De beste stimulerende woorden om kinderen te motiveren

Het is erg belangrijk om kinderen op de juiste manier te motiveren. Hoe doe jij dit? Hier enkele tips.
De beste stimulerende woorden om kinderen te motiveren
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 november, 2018

Het is erg belangrijk om kinderen te motiveren met bemoedigende, stimulerende woorden. Het is tevens essentieel hen te helpen gezonde gewoonten aan te nemen en zelfvertrouwen op te bouwen. Soms zijn enkele eenvoudige woorden voldoende om hen de aanmoediging te geven die ze nodig hebben om op zoek te gaan naar hun doelen.

Als je kind positief is, is hij al een stap dichter bij succes. Een kind dat meewerkt kan gemakkelijker zijn doelen bereiken, betrokken raken bij taken, dingen leren en plezier hebben.

Er zijn veel woorden en zinnen die je kunt gebruiken om kinderen te motiveren. Het kiezen van de juiste woorden zal zeker een verschil maken.

Een positieve blik

De wereld tegemoet zien met een positieve blik is iets wat kinderen moet worden geleerd. Succes begint thuis en de ouders moeten de bondgenoten van hun kinderen zijn.

Met de woorden en zinnen die zijn ontworpen om kinderen te motiveren, kan veel worden bereikt. Op deze manier kunnen we het verschil tussen falen en succes in hoge mate beïnvloeden.

Je kunt op speelse manier hun nieuwsgierigheid wekken. Wek hun interesse op voor dingen die ze anders niet zouden willen doen.

Hen betrekken bij dit soort activiteiten en uitdagingen, helpt hen om hun doel te bereiken zonder dat je ze onder druk zet.

De juiste woorden zullen hen inspireren. “Vandaag is een prachtige dag om gelukkig te zijn”, is een uitstekende zin om de dag mee te beginnen.

Zelfvertrouwen

Wanneer kinderen nog jong zijn, is de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen erg belangrijk. Dit is wat hen tot mensen zal maken die vastbesloten zijn om vooruit te komen.

Ik weet dat ik je kan vertrouwen“, is een zin die hen zelfvertrouwen geeft terwijl ze tegelijkertijd ook verantwoordelijk worden gehouden. “Ik weet dat je het kunt”, “Ik hou van je”, “Reken op me”… Het zijn allemaal uitdrukkingen die helpen om die boodschap over te brengen.

De beste stimulerende woorden om kinderen te motiveren en zelfvertrouwen te geven

Je kind belonen met positieve opmerkingen zal op de lange termijn zeker vruchten afwerpen. Er zijn veel uitdrukkingen die je kunt gebruiken om je kinderen te motiveren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • “Het was de moeite waard.”
 • “Ik weet dat je het kan.”
 • “Je bent zo ver gekomen.”
 • “Wat heb je toch goede ideeën.”
 • “Probeer het eens. Zelfs als je een fout maakt, weet ik zeker dat je een oplossing zult vinden.”

Hun inspanningen erkennen is ook verstandig. Woorden als “je fouten zijn er het bewijs van dat je het probeert”, moedigen ze aan door te zetten.

Eerlijkheid is een andere waarde die niet over het hoofd mag worden gezien. “Doe het goede, ook al kijkt niemand” – dit is een andere krachtige boodschap die kan helpen kinderen te motiveren.

Positieve woorden die kunnen helpen kinderen te motiveren

Kinderen hebben positieve woorden nodig. Woorden die hen motiveren om te werken. “Niet proberen is erger dan falen”, is een zin die je kunt gebruiken om te voorkomen dat ze het opgeven. “Als je denkt dat het mogelijk is, ga er dan voor!”

Hun verbeeldingskracht vergroten, kan ook een geweldige bondgenoot worden: “Je bereikt wat je wilt als je creatief bent.”

De woorden die je gebruikt om je kind te motiveren, moeten veranderen naarmate ze ouder worden. Door hen te helpen na te denken over hun omgeving, zullen ze opgroeien tot wijze mensen.

“Maak je dromen groter dan je angsten.” “Er is nooit iets bereikt zonder enthousiasme.”

“Kinderen hebben positieve woorden nodig. Woorden die hen motiveren om dingen te doen en nooit op te geven.”

“Niets duurt zo lang als nooit beginnen.” of  “Het begin is altijd het moeilijkst.” Dit zijn goede uitdrukkingen om kinderen te motiveren.

Andere alternatieven zijn:

 • “Durf!”
 • “Goed werk!”
 • “Je hebt het zo goed gedaan!”
  De beste stimulerende woorden om kinderen te motiveren

Reflectie en hun mening

Kinderen begrijpen zinsneden. Denk aan: “Alles is mogelijk zolang je erin gelooft”, “Als je zelf positief bent, zul je altijd een positief leven hebben.”

Zinnen als deze zullen kinderen aanmoedigen om voor zichzelf te denken. Zelf de dingen van alle kanten te bekijken en te overdenken. En, heel belangrijk, niet bang te zijn voor wat anderen zullen zeggen.

Zeg tegen hen: “Ik ben geïnteresseerd in jouw mening.” “Bent jij het daarmee eens?” “Je bent zo oplettend.” “Wees niet bang om vragen te stellen.”

Als het gaat om het versterken van hun identiteit en persoonlijkheid, gebruik dan zinnen die hun positieve kwaliteit benadrukken.

Hier zijn nog een paar goede opties:

 • “Ik hou van je zoals je bent.”
 • “Je kunt trots op jezelf zijn.”
 • “Ik ben trots op je.”
 • “Ik vind het fijn wanneer we samen zijn.”
 • “Er is niemand zoals jij, je bent speciaal.”

Aanmoedigen om door te zetten

Naarmate hun vermogen om te redeneren toeneemt, zijn er bepaalde frases die hen motiveren om niet op te geven. “Het is moedig om een project te beginnen, maar het toont doorzettingsvermogen als het wordt voltooid.” “Je moet creëren om de toekomst te kunnen voorspellen.”

Het is altijd belangrijk om positieve woorden te spreken. Daardoor zal je kind zich goed voelen en niet bekritiseerd.

Aan de andere kant zijn er doeltreffende woorden  die meer doen dan hen helpen na te denken. Ze nodigen hen ook uit om bezig te blijven, door te gaan.  “De nacht heeft de dageraad nog nooit verslagen.” “Geen enkel probleem heeft de hoop ooit overwonnen.”

“Denk niet aan redenen waarom iets niet zal werken, maar focus je op alle redenen waarom het wel zal gebeuren.” “Hij die zijn denken verandert, verandert zijn bestemming.”

Het is belangrijk om altijd positief zijn, zinnen te gebruiken die ervoor zorgen dat het kind zich goed voelt, niet bekritiseerd. Waardeer ze, moedig ze aan en laat zien dat je ze vertrouwt.

Dit zal je helpen je kinderen groot te brengen tot succesvolle, capabele en volhardende mensen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.