Een lieve moeder zijn, maakt je kinderen niet verwend

Een lieve moeder zijn, maakt je kinderen niet verwend
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Ongeacht wat anderen ook mogen zeggen, een lieve moeder zijn betekent niet dat je je kind verwent. Er zijn miljoenen verschillende manieren van ouderschap. Moeders kunnen streng of toegeeflijk zijn, lief of minder lief, traditioneel of modern.

De meest bekritiseerde en bevraagde moeders zijn echter vaak diegenen die het meest opgaan in hun taak. Dit zijn de mama’s die bereid zijn alles op te geven voor hun kinderen.

Hoe je jouw kinderen ook opvoedt, mensen zullen altijd iets vinden om je te bekritiseren. Je bent té beschermend. Je staat te veel toe en maakt je te veel zorgen. Té lief zijn, is ook niet goed. Mensen hebben altijd wel iets te zeggen.

Dus mama’s, tijd dus om te negeren wat anderen zeggen, volg gewoon je instinct. Op die manier maak je minder fouten.

Als je een lieve mama bent, luister dan niet naar de kritiek van de mensen rond je. Wees niet bang om te tonen hoeveel je voor je kind voelt. 

Een lieve moeder zijn voor je kinderen

Er is niets mooier dan een gelukkig kind dat weet dat hij geliefd is. Zijn persoonlijkheid, zelfvertrouwen en emotionele intelligentie zullen je er later voor bedanken.

Is het echt zo belangrijk? Ja zeker, en zoveel meer. Ten eerste zijn de veelvuldige en gevarieerde uitingen van zorg en liefde niet schadelijk voor je kind, wat anderen ook mogen veronderstellen.

Integendeel, je geeft hen een groot aantal voordelen. Je creëert niet slechts een sterkere moeder-kind band: je geeft jouw kind een gezondere ontwikkeling. Later meer over deze voordelen.

Men betwist dat liefde nooit een “verwennend” effect zal hebben. Wat kinderen wel verwend maakt is het gebrek aan grenzen, regels en discipline.

Daarom is het niet voldoende om uit alle macht van je kind te houden. Je kind moet die liefde waarnemen. Jouw kusjes, knuffels en zachtaardigheid zijn net zo belangrijk als het ontbijt dat je hem elke dag voorschotelt. Dit zou niet als een verrassing mogen komen.

Hier zijn enkele positieve voordelen van een lieve moeder zijn:

  • Versterken van de band tussen moeder en kind. Wat is er beter dan liefde en bewondering voor het aanwakkeren van de heilige relatie tussen jou en je kind? Je zult een groot vertrouwen genereren. Dit is namelijk essentieel voor een goede opvoeding. Een sterke band zal het makkelijker maken om de ja’s en nee’s uit te leggen aan je jonge kind. Daar staat tegenover dat je kind je ook zal gehoorzamen in het licht van grenzen en familiewaarden. Tegelijkertijd ontstaan er geen geheimen tussen jullie beiden.
  • Groter gevoel van bescherming en eigenwaarde. Kinderen die veel liefde ontvangen, leven niet in angst. Ze weten immers dat ze de steun van hun moeder hebben. Ze zijn in staat om om te gaan met moeilijke situaties. Hun moeder’s liefde geeft hen kracht en moed. Een lieve moeder zijn zorgt ervoor dat je kind zich onoverwinnelijk en onverwoestbaar voelt. Bovendien zal een kind door haar moeder’s constante zorg zich zekerder voelen.
Een lieve moeder zijn

Nog meer voordelen voor je kinderen:

  • Ontwikkeling van emotionele intelligentie. Er is niets belangrijker dan weten hoe we onze emoties moeten beheersen en gebruiken in ons voordeel. Ongetwijfeld zorgt een gezonde emotionele intelligentie voor een gelukkig kind. Wanneer je genegenheid toont voor je kind, zal hij leren om zijn gevoelens te beheersen en om met frustratie om te gaan.
  • Liefde bevordert communicatie en bestrijdt verlegenheid. Intussen is het wel duidelijk dat een kind dat geliefd is, geen problemen heeft om zich bloot te geven aan zijn moeder. Om het even wat het onderwerp is, zijn moeder zal zijn vertrouwenspersoon zijn. En diezelfde succesvolle communicatie zal je kind extravert maken. Je helpt jouw kind met het overwinnen van angst en verlegenheid.  Hij zal makkelijker contact leggen met anderen.
  • Empathie en zorg voor anderen. Ten slotte zullen deze kinderen meer empathie verwerven voor anderen.  Ze zullen zorg dragen en begripvol zijn tegenover hun leeftijdsgenoten. Over het algemeen zullen ze minder moeilijkheden hebben met het uitdrukken van hun gevoelens. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.