5 tips voor de zorg voor moeders na de bevalling

De komst van een baby brengt veel vreugde, maar ook verantwoordelijkheden met zich mee. Lees verder voor enkele tips voor moeders voor na de bevalling.
5 tips voor de zorg voor moeders na de bevalling

Laatste update: 13 februari, 2024

Postpartum is een cruciale en delicate fase in het leven van elke vrouw na de bevalling. In deze periode hebben moeders speciale zorg nodig om fysiek en emotioneel te herstellen van de bevalling. Daarom geven we in dit artikel een aantal aanbevelingen om tijdens deze fase voor mama te zorgen, haar welzijn te garanderen en haar te helpen zich aan haar nieuwe routine aan te passen.

Tot voor kort verwees de postpartumperiode specifiek naar de 40 dagen na de geboorte van de baby’s, ook wel bekend als “quarantaine”. We weten nu echter dat het een fase is die maanden kan duren en waarin steun van familie en professionals essentieel is. Moeders die steun en oprechte hulp bieden is de sleutel tot hun snelle herstel.

Aanbevelingen voor zorg voor moeders na de bevalling

Zwangerschap is een prachtig proces dat vol fysieke, mentale en hormonale veranderingen zit. Na de bevalling heeft het vrouwenlichaam rust nodig om terug te keren naar haar natuurlijke staat. Om het welzijn van moeders en hun baby’s te bevorderen, is het daarom belangrijk om de volgende strategieën toe te passen om voor hun gezondheid te zorgen en alles op orde te houden.

1. Neem een zorgverlener in dienst

Zorg voor moeders na de bevalling is belangrijk
Sommige gezondheidswerkers zijn opgeleid om moeders thuis te ondersteunen.

Professionele zorg, indien beschikbaar, kan een groot verschil maken tijdens de kraamperiode. Een zorgverlener kan begeleiding bieden bij borstvoeding, ouderschapstechnieken, verzorging van pasgeborenen, emotionele veranderingen en andere zaken die specifiek zijn voor deze fase.

Deze professionals kunnen ook helpen bij de verzorging van baby’s en diensten verlenen zoals voeden, verschonen, baden en het controleren van vitale functies.

Als je voor deze optie kiest, moet je de opleiding van de zorgverlener die je inhuurt certificeren. Professionals die zijn opgeleid met bijvoorbeeld een programma voor gezinsverpleegkundige (Engelse link) zijn opgeleid voor een populatiegerichte benadering van kindergeneeskunde en hebben een positieve fysieke, psychosociale, cognitieve en ontwikkelingsimpact op kinderen.

2. Zorg voor rust en herstel

Tijdens de postpartumperiode is het essentieel dat de moeder voldoende rust krijgt om haar herstel te bevorderen. Dit betekent onder andere dat je het belang van dutjes overdag en zoveel als nodig slapen ‘s nachts moet promoten, door je aan te passen aan het ritme van de baby.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in Current Opinion in Obstetrics and Gynecology (Engelse link) zijn de belangrijkste factoren die het herstel van moeders kunnen beïnvloeden:

  • medische complicaties
  • onrust
  • gezondheid van de baby
  • uiterlijk
  • vermoeidheid
  • slaapgebrek

Hierdoor kan het herstel na de bevalling langer duren dan zes weken.

In deze periode moeten moeders niet alle huishoudelijke taken en de zorg voor de baby alleen op zich nemen. Daarom moeten hun partners en familieleden een primair ondersteunend netwerk zijn om te helpen met het huishouden en de verzorging van pasgeborenen, zodat postnatale moeders kunnen rusten en herstellen.

3. Zorg voor gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van vrouwen en hun kinderen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoedingsperiode. Moeders moeten na de bevalling een evenwichtig dieet en een verscheidenheid aan voedingsrijk voedsel eten, zoals fruit, groenten, magere eiwitten, vette vis, volle granen en magere zuivelproducten.

Volgens onderzoek van het American Journal of Obstetrics and Gynecology (Engelse link) is goede voeding een van de beste manieren voor moeders die borstvoeding geven om hun gezondheid en die van hun baby’s op de korte en lange termijn te behouden en te verbeteren.

4. Stimuleer emotionele steun in huis

Een moeder heeft ondersteuning nodig
Het hebben van een ondersteunend netwerk is noodzakelijk om het moederschap gelukkiger en draaglijker te maken.

Postpartum is een tijd waarin veel moeders zich overweldigd kunnen voelen door de implicaties van hun nieuwe leven; gevoelens die, naast het genereren van een algemeen verdriet, hen ervan weerhouden te genieten van het moederschap. Daarom is het cruciaal dat zowel partners als geliefden de emotionele steun bieden die ze nodig kunnen hebben.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Midwifery & Women’s Health (Engelse link) meldt dat postnatale depressie meestal begint tijdens de eerste drie maanden na de bevalling. Enkele factoren die vaak tot deze stoornis leiden zijn gebrek aan steun, stress, prenatale depressie, misbruik in het verleden of het heden en relatieproblemen.

Postnatale depressie is een aandoening die 13-19% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Daarom moet je de moeder en haar omgeving voorlichten over de mogelijke waarschuwingssignalen (zoals stemmingswisselingen, gebrek aan interesse, slaapproblemen en gevoelens van aanhoudend verdriet), wat noodzakelijk is om onmiddellijk professionele hulp te zoeken.

5. Bevorder lichamelijke verzorging

Sommige onderzoeken suggereren dat bewegen tijdens de zwangerschap en postpartum positieve effecten kan hebben op vermoeidheid bij vrouwen. Dit overweldigende gevoel van algemene vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom dat vaak tot 90% van de moeders treft en negatieve gevolgen kan hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Daarom is het een goed idee om fysieke activiteiten met een lage impact aan te moedigen, zoals rustig wandelen, die de bloedsomloop helpen verbeteren en de spieren versterken, altijd onder toezicht van een gezondheidsprofessional.

Gebruik deze strategieën tijdens de kraamtijd

Bij de verzorging van moeders na de bevalling gaat het niet alleen om de juiste zorg voor de genezing van de geboortewond na medische indicaties, maar ook om de verzorging van de psychologische kant. Dit is niet alleen goed voor haar welzijn, maar ook voor dat van de baby en het gezin in het algemeen.

Probeer dus in de maanden na de bevalling de bovenstaande adviezen op te volgen en haar met liefde en toewijding te begeleiden. Onthoud dat elke moeder uniek is en specifieke behoeften kan hebben, maar met de steun van haar dierbaren kan ze sneller herstellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.