Hoe ga je om met een postnatale depressie?

De hormonale veranderingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen, hebben invloed op de gemoedstoestand van de vrouw nadat ze is bevallen.
Hoe ga je om met een postnatale depressie?

Laatste update: 27 januari, 2019

Tijdens de “prachtige wachttijd” van de zwangerschap, voelt de overgrote meerderheid van ons zich geweldig en opgewonden, maar… dan gebeurt er iets onverwachts. Wanneer we eindelijk ons kleintje  in onze armen hebben, raken onze hormonen in de war en voelen we ons plotseling intens verdrietig. Dit duiden op een postnatale depressie.

In dit artikel zullen we je helpen een postnatale depressie te herkennen en te behandelen.

De combinatie van gevoelens van ongelukkig zijn, vermoeidheid, schuldgevoelens, naast andere symptomen, is wat bekend staat als depressie. Er zijn verschillende niveaus en verschillende soorten depressie.

Het American Journal of Geriatric Psychiatry zegt: “Depressie komt bij vrouwen bijna tweemaal zo vaak voor als bij mannen. Mogelijk zijn het hormonale factoren die bijdragen aan het hogere percentage depressies bij vrouwen.

De vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogeen en progesteron. Een verlaging van het niveau van oestrogeen lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van een depressie. ”

Hoe herkennen we een postnatale depressie?

Hoe herkennen we een postnatale depressie

Het moment, de symptomen en de intensiteit van postnatale depressies variëren in het algemeen van vrouw tot vrouw. Zo kan het sommige vrouwen overkomen zodra de baby wordt geboren. Anderen worden er door overvallen tot een jaar nadat de baby is geboren.

We kunnen een postnatale depressie herkennen door te letten op de hieronder vermelde symptomen:

 • Weinig zin hebben om dingen voor onszelf te doen en, nog erger, weinig zin hebben om dingen voor de baby te doen.
 • Prikkelbaarheid. Gewone dagelijkse gebeurtenissen zijn genoeg om ons volledig overstuur te maken.
 • Vaak een intens gevoel van verdriet hebben wat maakt dat we in tranen uitbarsten.
 • Moeilijk in slaap kunnen vallen.
 • In ernstige gevallen kunnen moeders zelfs negatieve gedachten hebben ten aanzien van hun baby en hun eigen persoonlijke integriteit.

Hoe ga je om met een postnatale depressie?

Hoe ga je om met een postnatale depressie

Er is veel gezegd en geschreven over postnatale depressies. Maar zelfs vandaag de dag kennen we nog niet precies alle redenen die het veroorzaken. We weten ook niet waarom sommige moeders een milde en anderen een ernstige vorm van postnatale depressie ervaren.

Wat we wel weten is dat de hormonale veranderingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen, invloed hebben op de gemoedstoestand van de vrouw nadat ze is bevallen.

Het is normaal om je een beetje nerveus en angstig te voelen wanneer je thuiskomt met je pasgeborenen baby. Je kunt ook een zekere irritatie voelen en gemakkelijk sentimenteel worden.

“Puerperale depressie” is volkomen normaal. Het duurt vaak zo’n twee weken en verdwijnt meestal zonder enige vorm van behandeling.

Als er een paar weken voorbijgaan zonder dat de puerperale depressie verdwijnt, spreken we over een postnatale depressie. Als we ons bewust zijn van wat we doormaken, is het gemakkelijker om de situatie onder controle te houden.

Het stelt ons ook in staat om iets te doen wat de symptomen kan verlichten

 • Vraag om hulp bij sommige taken die met de verzorging van je baby maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen aan familieleden of vrienden. Indien mogelijk zou het ideaal zijn om een verpleegster of oppas in te huren die je kan helpen terwijl je uit deze moeilijke fase probeert te komen.
 • Praat met je gezin en familie. Dit is vooral belangrijk met betrekking tot je partner, laat hem weten hoe je je voelt. Je moet dit soort informatie nooit verzwijgen. Goede communicatie is namelijk het beste voor iedereen.
 • Vermijd grote veranderingen in deze fase. Vermijd veranderingen zoals verhuizen, reizen, het beginnen van nieuwe studies, enz. Deze veranderingen voegen alleen maar meer stress toe en maken onze stemming bepaald niet beter.
 • Rust is essentieel. Probeer te slapen wanneer de baby slaapt. Op deze manier kun je wat energie bijtanken en dit zal op zijn beurt je tolerantieniveau verhogen.
 • Een postnatale depressie is omkeerbaar. Op onderzoek uit gaan kan nuttig zijn om de negatieve effecten te verlichten. Er is oneindig veel informatie over natuurlijke behandelingen en lichamelijke oefeningen die de symptomen kunnen helpen verlichten.


 • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
 • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
 • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
 • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
 • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.