Nieuwe ouders worstelen om voldoende slaap te krijgen

Nieuwe ouders worstelen om voldoende slaap te krijgen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 03 september, 2018

Nieuwe ouders worstelen voornamelijk om voldoende te slapen of om überhaupt te slapen. De eerste paar dagen kunnen moeilijk en vermoeiend zijn. Vooral door de angst om niet te weten of alles in orde is.

Iedereen weet dat pasgeborenen vele uren per dag slapen, maar ze moeten ook worden gevoed. De gewoonten van baby’s blijft de hele dag en nacht hetzelfde. Hierdoor wordt het aanpassen aan hun schema in de eerste weken bemoeilijkt.

Nieuwe ouders worstelen om te kunnen slapen

Het belangrijkste is dat zowel de ouders als de baby voldoende rust krijgen. Hoewel het ingewikkeld lijkt, is slapen met een pasgeboren baby best mogelijk.

Voor zowel de nieuwe als de meer ervaren ouders is alles nieuw, omdat een baby vol verrassingen zit. Het belangrijkste om te begrijpen is dat een pasgeborene een nieuw individu is, met hun eigen persoonlijkheid, behoeften en eigenaardigheden.

Ouders liggen te slapen het kindje is wakker
Het probleem is duidelijk niet het vermogen van de baby om te slapen, maar ons vermogen om ons aan te passen aan hun slaapschema en te profiteren van de mogelijkheden om te kunnen rusten. Zoals we al zeiden zullen baby’s veel slapen, dus laten we proberen om te rusten op hetzelfde moment als dat zij dat doen. Maar nieuwe ouders worstelen soms om überhaupt in slaap te vallen.

Slapen moeders meer dan vaders?

Volgens sommige onderzoeken is gebleken dat moeders meer uren slapen dan vaders. Moeders hebben de neiging om ‘s nachts een paar uur te slapen en om gedurende de dag een dutje te doen terwijl de baby slaapt. Vaders moeten echter vaak overdag werken als ze ‘s nachts weinig rust hebben gekregen.

Het is bekend dat baby’s op elk moment van de dag slapen en dat ze alleen wakker worden voor de borstvoeding of als gevolg van ongemak. Dus moeders kunnen meer slapen, maar in gefragmenteerde tijden. Door op deze manier te rusten, kunnen ze zich vermoeider voelen.

Nieuwe ouders worstelen om te slapen, hier wat tips om voldoende slaap te krijgen

  • Profiteer van de mogelijkheden om te rusten. Het is belangrijk voor je om te profiteren van elke gelegenheid die zich voor doet om te slapen, ook al is het maar voor zeer korte perioden. Het is geweldig om te kunnen rusten terwijl de baby slaapt, dit zal binnenkort veranderen. Een gebrek aan slaap kan leiden tot verhoogde vermoeidheid, humeurigheid en prikkelbaarheid. Daarom mogen we de kans niet verspillen om zoveel mogelijk te rusten.
  • Wees daarom geduldig. Na de derde maand vanaf de geboorte, kunnen baby’s al een dagelijks ritme voor de slaap vaststellen. In sommige gevallen kunnen ze de hele nacht door slapen of gedurende meerdere uren achter elkaar slapen. Na verloop van tijd hoeven ze niet zo vaak als voorheen te worden gevoed. Je moet geduld hebben, de eerste paar maanden kunnen moeilijk zijn, maar ze zijn niet onmogelijk. Houd er rekening mee dat dingen uiteindelijk meer ontspannen worden. Wanneer de pasgeborene zijn of haar 24-uurs-ritme kan vinden, zal er meer gelegenheid zijn om de verloren slaap terug te krijgen.
  • Werk samen als een team. Een van de voordelen van het samenleven als een stel is de mogelijkheid om als een team te werken. Het verdelen van de taken tussen jullie twee zou in dit stadium een goede optie zijn. Een van de meest voorkomende strategieën is dat je elke avond om beurten opstaat om voor de baby te zorgen. Dat betekent dat de moeder op de ene avond aan de beurt is. Daarna de volgende nacht de vader, zodat de vermoeidheid minder zal zijn. Het is echter vaak onmogelijk om beide te slapen als de baby veel huilt.

Nieuwe ouders worstelen om te kunnen slapen

Vader kijkt naar slapende baby
  • Help de baby om te rusten. Er zijn twee soorten baby’s: degenen die goed slapen en degenen die ‘s nachts huilen. Het blijven kalmeren van het huilen van een pasgeborene kan moeilijk zijn, maar er bestaan technieken om hem of haar zich rustiger te laten voelen. Het is aan te raden om te zingen, samen naar muziek te luisteren of in een stoel heen en weer te wiegen. Baby’s die goed slapen, worden pas wakker wanneer ze honger hebben of wanneer hun luier moet worden verschoond. In dit geval hebben ouders meer tijd om te slapen.
  • Verbeter je dieet. Het is belangrijk om ons zo goed mogelijk te voeden om zo bij te dragen aan onze rust en  ons welzijn. Sommige dingen om te vermijden zijn koffie, frisdrank en zelfs chocolade, omdat ze stoffen zoals theobromine bevatten. Soms kan ongepast voedsel een normale slaap voorkomen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.