Hoe help je je kind aan te komen als het niet wil eten

Als je kind niet goed aankomt, kan het problemen krijgen met zijn lichamelijke ontwikkeling en ook met leren. Lees verder om te weten te komen wat je moet weten.
Hoe help je je kind aan te komen als het niet wil eten

Laatste update: 12 december, 2021

Kinderen komen aan in gewicht als ze ouder worden om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Sommige kinderen komen echter niet genoeg aan. Hoewel daar veel redenen voor kunnen zijn, is de meest voorkomende reden dat ze niet genoeg eten om aan hun behoeften te voldoen. Met een beetje planning kunnen kinderen hun gewicht op peil houden en de negatieve gezondheidseffecten van niet aankomen vermijden. Maar wat als je kind niet wil eten?

Als een kind niet goed aankomt, kan het een laag gehalte aan vitamines en mineralen in het lichaam hebben, wat zowel tot lichamelijke ontwikkelingsproblemen als tot leerproblemen kan leiden. Daarom is het zo belangrijk het probleem van gewichtstoename goed te behandelen.

Hoe kan ik zien of mijn kind niet genoeg aankomt?

Alle kinderen hebben een groeipatroon dat natuurlijk voor ze is. Om te weten of je kind binnen de normale parameters blijft en om te controleren of het op een evenredige manier aankomt, moet je je kind dus in de gaten houden. De kinderarts is hiervoor de aangewezen persoon.

Je moet er rekening mee houden dat de groeitabellen gemiddelde waarden bieden, met maxima en minima. De bouw van het kind en zijn of haar genetische overerving spelen ook een belangrijke rol. Wees dus niet overdonderd als je kind onder het gemiddelde zit.

Hoe help je je kind aan te komen als het niet wil eten

Waarom komt mijn kind niet genoeg aan? Wil hij niet eten?

Je kind kan om een aantal redenen niet genoeg aan gewicht komen. Daaronder zijn de volgende:

 • Ze maken een groeiperiode door en hun energiebehoefte is hoog.
 • Ze hebben geen eetlust of weigeren voedsel.
 • Het kind eet alleen bepaalde soorten voedsel
 • Ze eten te langzaam
 • Ze zijn misschien snel afgeleid of verliezen snel hun interesse in eten.
 • Het kind heeft een ziekte.

Hoe kan ik mijn kind laten aankomen als het niet wil eten?

Door kleine veranderingen aan te brengen in de maaltijden van je kind gedurende de dag kan de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die het binnenkrijgt echter verhoogd worden. Enkele van de veranderingen die ingebouwd kunnen worden zijn onder andere de volgende:

 • Bied een evenwichtige voeding aan op basis van gevarieerd voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en op een aangename en aantrekkelijke manier gepresenteerd wordt.
 • Serveer kleine hoeveelheden voedsel, maar vaker.
 • Bied het kind pas aan het eind van de maaltijd vloeistoffen aan.
 • Voeg gezonde vetten in voldoende hoeveelheden aan het eten toe, en vermijd verzadigde vetten en vooral gehydrogeneerde vetten.
 • Eet als gezin en in een rustige omgeving, waarin iedereen hetzelfde eet, maar in passende verhoudingen.
 • Houd het kind ook lichamelijk en intellectueel actief om de eetlust te stimuleren.
 • Bied een voedingssupplement of samenstelling aan die de eetlust van het kind stimuleert.

Voedingssupplementen leveren calorieën en voedingsstoffen om de gewichtstoename te ondersteunen en de groei te bevorderen. Supplementen moeten echter worden aanbevolen door de kinderarts van je kind, afhankelijk van de leeftijd en de situatie van het kind. In elk geval moet het aanbieden van een voedingssupplement de laatste optie zijn.

Een gezin eet gezellig samen

Een evenwichtige voeding voor kinderen

Een evenwichtige voeding voor kinderen moet gebaseerd zijn op de volgende principes: