Hoe kleurstoffen in voedsel de gezondheid van kinderen beïnvloeden

Kleurstoffen zijn additieven die de gezondheid van kinderen kunnen schaden, vooral industriële. Ontdek wat je moet weten in het artikel van vandaag.
Hoe kleurstoffen in voedsel de gezondheid van kinderen beïnvloeden

Laatste update: 24 november, 2021

Additieven, zoals kleurstoffen in levensmiddelen, zijn stoffen die bij voedingsdeskundigen veel controverse oproepen. Hoewel van sommige is aangetoond dat ze veilig zijn, kunnen andere de gezondheid op middellange termijn negatief beïnvloeden. Daarom gaan we je vertellen hoe kleurstoffen de gezondheid van kinderen beïnvloeden, zodat je ze kunt vermijden.

Allereerst is het belangrijk te benadrukken dat je in alle levensfasen op je voedingspatroon moet letten. Als dat een optimale toevoer van voedingsstoffen garandeert, verkleint dat de kans op het ontstaan van sommige chronische en complexe pathologieën. Bovendien is het leggen van de basis voor een evenwichtige voeding tijdens de kindertijd essentieel om in de toekomst goede gewoonten te behouden.

Zijn voedingskleurstoffen slecht?

Hoe kleurstoffen in voedsel de gezondheid van kinderen beïnvloeden

Het eerste wat duidelijk moet zijn is dat niet alle kleurstoffen hetzelfde zijn. Deze naam omvat namelijk een heterogene groep stoffen.

Sommige kleurstoffen zijn van natuurlijke oorsprong, zoals curcumine dat uit kurkuma komt. Dit is heilzaam voor de gezondheid gebleken (Engelse link). De consumptie ervan bevordert namelijk de preventie van chronische en complexe ziekten.

Andere kleurstoffen daarentegen zijn van industriële oorsprong en kunnen op middellange termijn gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Er zijn er al veel uit de handel genomen omdat ze na consumptie het risico op kanker verhoogden. En in deze groep zitten ook tartrazine, cochenillerood en chinolinegeel, die zich in het oog van de orkaan bevinden.

Specifiek wordt de consumptie van tartrazine in verband gebracht met teratogene effecten bij dieren, volgens bewijzen die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Toxicological Research (Engelse link). Hoewel de resultaten niet volledig naar mensen geëxtrapoleerd kunnen worden, vermoeden deskundigen dat deze kleurstof epigenetische veranderingen in onze cellen kan induceren.

Het probleem van de kleurstofnomenclatuur

Zoals je gezien hebt, zijn er voedselkleurstoffen die heilzaam kunnen zijn, terwijl andere nog steeds twijfels oproepen bij de wetenschappelijke gemeenschap.

Het grootste probleem ligt in de moeilijkheden bij het interpreteren van productetiketten. Alle kleurstoffen worden namelijk beschreven met een E gevolgd door een bepaald getal. De gemiddelde consument kent deze code niet en weet dus niet met zekerheid met welk soort additief hij te maken heeft. Dit kan leiden tot verwarring en slechte beslissingen bij het kiezen van voedsel.

Hoewel voedselkleurstoffen van natuurlijke oorsprong meestal niet schadelijk zijn voor de gezondheid, moeten synthetische stoffen waar mogelijk vermeden worden. Zowel in de voeding van kinderen als van volwassenen.

In die zin is de beste strategie de consumptie van vers voedsel te bevorderen en de inname van ultra-verwerkte industriële producten te verminderen. De eerste bevatten nooit additieven in zich, noch kleurstoffen, noch conserveringsmiddelen. Als je tijdens het koken een additief wilt gebruiken om de organoleptische eigenschappen van je maaltijden te verbeteren, kun je in feite het beste culinaire specerijen gebruiken.

Er zitten verschillende additieven in ontbijtgranen voor kinderen

Allergieën voor kleurstoffen

Tot slot moet je weten dat voedselkleurstoffen, net als andere additieven, allergische reacties bij kinderen kunnen veroorzaken.

Daarom is het essentieel dat je zo snel mogelijk naar de eerste hulp gaat, als je na het eten van een bepaald product veranderingen in het uiterlijk van de huid, jeuk, zwellingen, ademhalingsmoeilijkheden of keelpijn ontdekt.

Het is ook van cruciaal belang dat je de allergene stof opspoort die de reactie veroorzaakte, om die in de toekomst te vermijden.

Beperk de aanwezigheid van kleurstoffen in de voeding van kinderen

Het beste voor de gezondheid van kinderen is de consumptie van additieven te vermijden, zowel kleurstoffen als andere kunstmatige verbindingen.

Bij de keuze voor een element om het uiterlijk van gerechten te verbeteren, zijn culinaire specerijen de meest handige opties. Deze geven het voedsel niet alleen smaak, maar leveren ook antioxidanten die bijdragen tot het behoud van een goede gezondheid.

Ook moet je van jongs af aan goede voedingsgewoonten bevorderen. Denk aan het zorgen voor de aanwezigheid van vers voedsel in hetdagelijkse dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kocaadam, B., & Şanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Critical reviews in food science and nutrition57(13), 2889–2895. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195
  • Hashem, M. M., Abd-Elhakim, Y. M., Abo-El-Sooud, K., & Eleiwa, M. (2019). Embryotoxic and Teratogenic Effects of Tartrazine in Rats. Toxicological research35(1), 75–81. https://doi.org/10.5487/TR.2019.35.1.075

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.