Waarom zijn hotdogs en worstjes gevaarlijk voor kinderen?

Fastfood heeft over het algemeen geen hoge voedingsdichtheid. Voedingsmiddelen zoals hotdogs en worstjes zijn zelfs gevaarlijk voor kinderen vanwege de toevoegingen die ze bevatten. Ontdek hier meer over.
Waarom zijn hotdogs en worstjes gevaarlijk voor kinderen?

Laatste update: 13 juli, 2021

Hotdogs en worstjes zijn voedingsmiddelen die vaak deel uitmaken van het dieet van een kind. Deskundigen raden het gebruik ervan echter af. Ze zijn gemaakt van ingrediënten van zeer lage kwaliteit die op middellange termijn de gezondheid van kinderen kunnen schaden. We zouden zelfs zo ver kunnen gaan om te zeggen dat hotdogs en worstjes gevaarlijk zijn voor kinderen.

Het is belangrijk op te merken dat een van de prioriteiten op het gebied van de volksgezondheid het verminderen van de aanwezigheid van ultraverwerkte producten in de voeding is. Hotdogs en worstjes vallen in deze groep. In plaats daarvan verdient het de voorkeur om vers voedsel op te nemen in het dieet. Denk bijvoorbeeld aan vers vlees, vis, eieren en groenten.

Wat zit er in worst?

Over het algemeen bestaat worst uit vleesresten van lage kwaliteit, aardappelzetmeel en additieven, waaronder conserveermiddelen. Velen van hen, zoals nitraten, dragen bij aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker. Een onderzoek in Medical Science Monitor toont precies dat aan.

Een kind dat eieren en worstjes eet.

Het is belangrijk op te merken dat de wetenschap niet heeft kunnen bewijzen dat de consumptie van rood vlees schadelijk is voor het lichaam. De verwerking en het gebruik van chemische stoffen kan echter te maken hebben met een hogere incidentie van bepaalde complexe ziekten. Om deze reden raden deskundigen aan om de aanwezigheid ervan in het dieet te verminderen.

Worsten zijn gevaarlijk voor kinderen

Zoals een studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer stelt, leidt regelmatige consumptie van bewerkt rood vlees tot een verhoogd risico op kanker, vooral darm- en borstkanker. Dit komt ook door het gebruik van restjes van zeer lage kwaliteit van het dier, meestal afval.

Het gebruik van kruiden slaagt er echter in om de smaak van worsten in hun uiteindelijke vorm te verbeteren. Daardoor worden ze smakelijker voor kinderen. Dit is gevaarlijk omdat ze eraan kunnen wennen om ze te eten en er vaak naar vragen, ondanks dat het geen kwaliteitsproducten zijn.

Het is essentieel om tijdens de eerste levensfasen voedingsvoorlichting te geven, omdat de hier verworven gewoonten later zullen worden gehandhaafd. In die zin is het goed om de inname van vers vlees te benadrukken met minder agressieve kookmethodes, zoals grillen of bakken.

Zijn hotdogs en worstjes gevaarlijk? Ander gezonder fastfood

Hoewel worstjes geen goede optie zijn voor het dieet (zelfs niet voor kinderen), zijn er andere vleesbereidingen die gezonder kunnen zijn. Zelfgemaakte hamburgers zijn bijvoorbeeld veiliger. Het is belangrijk om de slager te vragen om een mager stuk van goede kwaliteit te hakken. Eenmaal thuis bereid je de hamburgers zelf met kruiden en zonder chemicaliën.

Op deze manier controleer je het verwerkingsproces van het vlees van begin tot eind en zorg je voor de gezondheid ervan. Bovendien zullen je kinderen het willen eten en elimineer je het risico dat aanwezig is in hotdogs en worstjes.

Houd er rekening mee dat kiezen voor snelle maaltijden in de keuken meestal geen goede resultaten oplevert. Het is beter om wat meer tijd te besteden aan de bereiding en om uiteindelijk voedsel van goede kwaliteit te krijgen, zonder toevoegingen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Een kind dat in een worst bijt.

Je moet echter begrijpen dat het verband tussen vleeswaren en het risico op kanker zich niet uitstrekt tot vlees in het algemeen. Vlees dat je vers koopt en consumeert, of het nu rood of wit is, kan namelijk ook goed zijn.

Zijn hotdogs en worstjes gevaarlijk? Voorkom de consumptie ervan

De aanwezigheid van hotdogs en worstjes in het dieet van kinderen is helemaal niet gunstig. Dit zijn voedingsmiddelen van zeer lage kwaliteit die restjes en afval bevatten. Ze hebben geen hoge voedingsdichtheid en bevatten stoffen die op middellange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Kortom, hotdogs en worstjes beschouwen we als gevaarlijk voor kinderen.

Het is belangrijk om kinderen te laten wennen aan het eten van vers kwaliteitsvoedsel. Hoe minder worsten en bijproducten van vleeswaren we in hun dieet opnemen, hoe beter. In het geval van een soortgelijke bereiding, zoals hamburgers, is het het beste als het hele proces zelfgemaakt is. Op die manier kun je de ingrediënten die erin gaan controleren.

Houd er rekening mee dat de gewoonten die je tijdens de eerste levensfasen toepast, de gezondheid van je kind in de toekomst zullen beïnvloeden. Het is dus belangrijk om er aandacht aan te besteden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhang FX, Miao Y, Ruan JG, Meng SP, Dong JD, Yin H, Huang Y, Chen FR, Wang ZC, Lai YF. Association Between Nitrite and Nitrate Intake and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Mar 9;25:1788-1799. doi: 10.12659/MSM.914621. PMID: 30850575; PMCID: PMC6420797.
  • Diallo A, Deschasaux M, Latino-Martel P, Hercberg S, Galan P, Fassier P, Allès B, Guéraud F, Pierre FH, Touvier M. Red and processed meat intake and cancer risk: Results from the prospective NutriNet-Santé cohort study. Int J Cancer. 2018 Jan 15;142(2):230-237. doi: 10.1002/ijc.31046. Epub 2017 Oct 16. PMID: 28913916.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.