Hoe kinderen te leren een gezonde levensstijl te hebben

4 mei 2019
Leer je kinderen om hun lichaam en geest in evenwicht te brengen en de levenskwaliteit van je hele gezin zal aanzienlijk verbeteren. Waar wacht je nog op? Ga nu deze levensstijl volgen!

Onze kinderen leren meer van de voorbeelden die we ze geven dan van wat dan ook. Daarom is het voor ons van cruciaal belang om goede dagelijkse gewoonten te hebben, zodat we kinderen kunnen leren om ook een gezonde levensstijl te hebben.

Een gezonde levensstijl handhaven betekent meer dan alleen goede voeding. Het gaat ook om samenleven met het gezin, werk en persoonlijke zorg.

Als we ouders worden, dan proberen we onze nieuwe rollen zo goed mogelijk te vervullen. Echter, gezien onze algemene onervarenheid, zullen we waarschijnlijk veel fouten maken.

Het belangrijkste is altijd om ondersteuning te zoeken en alles gaandeweg te leren. Naast het zien van een specialist, kunnen we veel informatie op het internet vinden die ons kan helpen om te verbeteren.

De hoeveelheid tijd die we met onze kinderen doorbrengen is erg belangrijk. Het is echter wat we met ze doen dat er veel meer toe doet. Wanneer we tijd met ze doorbrengen, dan moeten we rekening houden met onze missie om ze te onderwijzen en met het feit dat we ze voornamelijk door het goede voorbeeld te geven dingen leren.

Onderwijs met liefde en kwaliteit

Als we kinderen leren om een gezonde levensstijl te leven, dan kunnen we rekenen op een toekomst waarin mannen en vrouwen hun lichaam respecteren, drugsmisbruik en overdaad vermijden en in harmonie leven met het milieu.

Bovendien zullen die kinderen anderen inspireren om goede gewoonten te hebben, die hun ouders ze hebben ingeprent, voornamelijk door het goede voorbeeld te geven.

Het succes van kinderen te onderwijzen is voor een groot deel gebaseerd op ouders die begrijpen dat niet alle kinderen hetzelfde zijn. Daarom moeten we hun verschillen, deugden, vermogens en mislukkingen accepteren.

Op deze manier kunnen we de omvang van hun mogelijkheden kennen en zullen we ze niet dwingen om dingen te doen die ze niet leuk vinden of niet kunnen doen. We vermijden daardoor een aversie tegen bepaalde activiteiten.

Tips om kinderen te leren een gezonde levensstijl te hebben

Kinderen in een blauw sporttenue

Onthoud dat wanneer we het hebben over het onderwijzen van kinderen om een gezonde levensstijl te hebben, we niet alleen refereren aan hun eetgewoonten, maar ook aan:

  • de relaties die ze hebben met hun familieleden
  • het soort activiteiten dat ze doen
  • hoe ze zichzelf emotioneel beschermen

Met andere woorden, we hebben het over fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

Hier zijn enkele tips om je te helpen je kinderen te begeleiden naar een betere en gezondere levensstijl. Deel samen de voordelen van een gezond lichaam en gezonde geest.

1. Voeding

Probeer ze van jongs af aan te laten wennen aan het eten van gezond voedsel. Vergeet niet dat het voedsel dat zij kennen, hetgeen is wat jij ze gaf. Wanneer je met het aanvullende dieet begint, voeg dan onder andere groenten en ontbijtgranen toe.

Bereid genoeg voor jezelf en je baby voor, zodat je samen kunt genieten van een heerlijk en gezond gerecht.

Streef naar een levensstijl die het lichaam volledig respecteert, vermijd misbruik en overdaad en leef in harmonie met de omgeving.

2. Beweging

Moedig je kinderen aan om vroeg in hun kindertijd te sporten. Je moet misschien verschillende activiteiten uitproberen totdat ze beslissen welke ze leuk vinden.

Het belangrijkste is om een activiteit te vinden die, naast het verbeteren van hun fysieke conditie, ze helpt bij het opbouwen van hun karakter. Heel belangrijk: eis niets van je kinderen dat je niet van jezelf kunt eisen.

3. Kom in contact met de natuur om een gezonde levensstijl te hebben

Kind bij een jong plantje heeft zo contact met de natuur

Moedig je kinderen altijd aan om contact te hebben met de natuur. Ze zullen het heerlijk vinden om in het park te ontbijten of ’s middags te picknicken.

Deze activiteiten zullen ze vervolgens leren om hun omgeving te respecteren. Bovendien zorgt dit er dan voor dat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Terwijl je in open ruimtes bent, praat dan met ze over het belang van het zorgen voor de planeet en alle levende wezens. Maak van een gewone wandeling in het park een schitterende educatieve kans.

4. Moedig socialisatie aan

Laat je kinderen nieuwe vrienden maken. Dit verhoogt namelijk hun sociabiliteit. Het helpt ze om het belang van respect voor anderen te begrijpen en om anderen te helpen.

Kortom, kinderen te leren om een gezonde levensstijl te hebben binnen een kader van liefde, integriteit en vriendelijkheid zijn de beste geschenken die je ze de rest van hun leven kunt geven.

Door kinderen te onderwijzen op basis van een gezonde levensstijl die in verband staat met en respect heeft voor de natuur, zullen  ze op kunnen groeien tot goede burgers.

Als ze eenmaal hebben geleerd de voordelen van deze levensstijl te waarderen, dan zullen ze ook anderen inspireren en aanmoedigen om op dezelfde manier te leven. 

  1. Lipnowski, S. et al. Healthy active living: Physical activity guidelines for children and adolescents. Paediatrics and Child Health (2012). doi:10.1093/pch/17.4.209
  2. Lipnowski, S. et al. Healthy active living: Physical activity guidelines for children and adolescents. Paediatrics and Child Health (2012). doi:10.1093/pch/17.4.209