Het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren

Vanaf het moment dat kinderen worden geboren, worden hun ouders hun absolute rolmodellen. Alles wat kinderen doen of zeggen, is gebaseerd op wat ze thuis hebben geleerd.
Het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

Van nature observeren kinderen wat zij hun ouders zien doen en zeggen. Hun nieuwsgierige ogen leren van deze acties. Zorg dat je een goede spiegel voor hen bent om in te reflecteren, want het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren.

Zonder twijfel is het voorbeeld dat je je kinderen geeft duizend woorden waard. Je kleintjes kijken naar alles wat je doet. Ze beoordelen je door naar je acties te kijken en trekken hun eigen conclusies.

Over het algemeen houden kinderen van hun ouders en bewonderen ze hun ouders. Daarom ben jij de spiegel waarin ze weerspiegeld willen worden.

Als je verdriet ervaart, dan zal het ook hun verdriet zijn. Je emoties, zelfvertrouwen en gedrag zullen ook aan hen worden doorgegeven.

Wat ouders zeggen versus hun acties

Wat ouders zeggen versus hun acties

Kinderen realiseren zich al snel wanneer hun ouders niet altijd doen wat ze zeggen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld kritisch afvragen:

 • “Waarom zegt mijn moeder dat ik niet moet schreeuwen als ze daarna zelf schreeuwt?”
 • “Waarom vertelt ze me dat ik de kraan niet open moet laten staan als ze hem later zelf open laat staan terwijl ze kookt?”

Wanneer je kinderen je willen aanspreken op een van je fouten, onderdruk ze dan niet. Integendeel, laat ze zien dat je vecht tegen je eigen fouten en zwakheden.

Kinderen hebben je liefde, genegenheid, steun, begrip en begeleiding nodig. Ze moeten gehoord worden, maar ze hebben vooral voorbeelden nodig om te volgen.

Ze moeten samenhang vinden tussen wat je zegt en wat je doet. Op die manier kunnen ze de leringen aannemen die ze van hun ouders krijgen alsof het hun eigen is.

Kinderen hebben interactie met de wereld en geven vorm aan de antwoorden die ze vinden op hun vragen. Dat wil zeggen, als je wilt dat je kinderen netjes zijn, dan moet je ze laten zien dat je zelf netjes bent.

Bovendien, als je ze vraagt om geen scheldwoorden te gebruiken, dan moet je ze zelf ook niet gebruiken. Waarden worden niet alleen onderwezen of uitgelegd, ze moeten ook worden ondersteund door de voorbeelden en ervaringen van hun ouders.

Door het gedrag van hun ouders leren kinderen wat het is om vreugde te voelen en wat gezond verstand is. Ze leren onder andere ook om zelfcontrole te hebben.

Het is de moeite waard te vermelden dat ouders niet de enige gezinsleden zijn die het onderwijs en gedrag van kinderen beïnvloeden. Grootouders, ooms, neven of vrienden die hun dagelijks leven met de kinderen delen, zullen ook rechtstreeks hun gedrag beïnvloeden.

Het beste voorbeeld voor kinderen leren ze thuis: suggesties om te volgen

Het beste voorbeeld voor kinderen leren ze thuis

Het is een populaire gedachte dat waarden thuis worden geleerd en dat kennis op school wordt verkregen. Het onderwijs valt echter in ieders handen.

Om ouders er trots op te kunnen laten zijn dat het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren, raden we aan om de volgende tips te volgen.

Tips om een goed voorbeeld te zijn

 • Als je niet wilt dat je kinderen door geschreeuw met anderen communiceren, schreeuw dan niet tegen ze. Als je verwacht dat je kinderen geïnteresseerd zijn in lezen, lees dan met en voor ze. Laat ze zien wat je leest.
 • Om te voorkomen dat ze anderen chanteren of dwingen, mag je ze in geen geval zelf dwingen.
 • Wil je dat je kleintje eerlijk is? Vertel dan geen leugens om welke reden dan ook.
 • Als je wilt dat je kinderen van eten genieten en worden aangemoedigd om verschillende soorten voedsel te proberen, dwing hen dan niet te eten wat jij wilt en respecteer hun eigen tempo.
 • Om ze hun eigen persoonlijkheid en smaak te geven, moet je ze niet de jouwe opleggen.
 • Als je niet wilt dat je kinderen bevooroordeeld zijn ten opzichte van de waarden van anderen, veroordeel ze dan niet.
 • Je wil niet dat ze anderen slaan? Voorkom dan gewelddadigheid tegenover je kinderen.
 • Wil je dat je kinderen je in alle omstandigheden van hun leven vertrouwen? Laat zien dat je ze vertrouwt.
 • Om ervoor te zorgen dat je kinderen geen mensen zijn vol angsten, moet je ze niet opvoeden met angsten en bedreigingen.

Kinderen houden heel veel van hun ouders en bewonderen ze. Daarom ben jij de spiegel waarin ze weerspiegeld willen worden.

Je moet er absoluut rekening mee houden dat alles wat je zegt en doet het gedrag van je kinderen direct zal beïnvloeden. Ze zullen alles wat ze je zien doen herhalen. Onthoud altijd: het beste voorbeeld voor kinderen is wat ze thuis leren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.