Hoe kun je bij je kind goede studiegewoonten creëren?

Hoe kun je bij je kind goede studiegewoonten creëren?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 augustus, 2018

Een van de problemen waar elk kind tegenaan loopt is schoolwerk. Daarom is het belangrijk om vanaf een jonge leeftijd goede studiegewoonten te ontwikkelen.

In dit artikel zullen we enkele stappen bespreken om je kind te helpen goede studiegewoonten te creëren. Na verloop van tijd zal je kind op een natuurlijke manier zijn huiswerk verantwoordelijkheid overnemen.

Goede studiegewoonten creëren: daag ze uit

Ervoor zorgen dat kinderen thuis hun schoolwerk afmaken, kan een uitdaging voor de ouders zijn. Het is namelijk moeilijk om kinderen te stimuleren om verantwoord te studeren.

Daarom is het belangrijk om bepaalde gedragingen stapsgewijs op te bouwen, afhankelijk van hun opleidingsniveau en leeftijd.

Volgens gegevens van Eurostat uit 2001 heeft bijvoorbeeld Spanje het hoogste aantal schoolverlaters (20%) in Europa. In Spanje stopt één op de vijf kinderen met school.

Naast andere factoren, zorgen slechte prestaties en falen op school er ook voor dat veel kinderen uitvallen.

Zorg er in de eerste paar jaar op school voor dat kinderen nuttige hulpmiddelen en technieken ontdekken om goede studiegewoonten te creëren. Dit zal hen helpen op school te blijven.

De manier om bij je kind goede studiegewoonten te creëren is vergelijkbaar met het beroepsleven. Om te studeren moeten ze:

 • vooruit plannen
 • organiseren
 • concentreren
 • begrijpen
 • goede gewoonten hanteren

Werk plannen

De ideale hoeveelheid tijd

Het is belangrijk voor je kind om beetje bij beetje een ​​dagelijkse studieroutine aan te leren.

Ze moeten beginnen met zich 20 tot 30 minuten aan schooltaken te besteden. Daarna zouden ze om de zoveel tijd nog 10 minuten moeten toevoegen.

Goede studiegewoonten aanleren

Tijd van de dag

Een andere relevante factor is het vinden van de beste tijd om te gaan zitten en te studeren.

Veel professionals adviseren dat de studietijd moet beginnen wanneer je kind thuiskomt van school, om te profiteren van het momentum van school.

Afhankelijk van het kind is het misschien beter om ze eerst te laten ontspannen en een beetje te spelen. De sleutel is om dat tijdsbestek elke dag te respecteren.

Het belang van organisatie

Naarmate het huiswerk van je kind toeneemt, zijn er bepaalde opties die ze kunnen gebruiken om ze te helpen. Je kunt door middel van online hulpmiddelen te gebruiken hun gebruik van tijd efficiënter te maken.

Kalenders, agenda’s en blocnotes zijn nuttige hulpmiddelen om informatie te plannen, te vinden en te noteren en andere taken aan te pakken.

Concentratie

De omgeving van kinderen is uiterst belangrijk als het gaat om studeren.

Idealiter zou er een ruimte in huis moeten zijn voor schooltaken. Dit helpt je ​​kind om afleiding door andere activiteiten in huis te voorkomen.

Zorg er vervolgens voor dat ze alles hebben wat ze nodig hebben en dat ze in stilte kunnen werken. Het is ook belangrijk om de ruimte regelmatig te organiseren en schoon te maken.

Naast het vermijden van afleidingen van mobiele telefoons, tv, videogames en andere spellen, is het ook belangrijk om de tijd op de juiste manier te verdelen.

Voor rusteloze kinderen kan het erg nuttig zijn om alleen tijd te besteden aan studeren en dan een pauze nemen en uitrusten. Dit zal hen vervolgens helpen betere resultaten te behalen.

Hulpmiddelen om te leren begrijpen

Afhankelijk van hun leeftijd is het belangrijk dat kinderen bepaalde hulpmiddelen gebruiken om hen te helpen om effectieve studiegewoontes aan te nemen. Daardoor zullen deze gewoonten hen in verder gevorderde stadia van studeren helpen.

Goede studiegewoonten creëren met hulpmiddelen

Ten eerste kunnen we ze leren:

 • Om alles te lezen. Lezen is zinloos als ze niet begrijpen wat ze hebben gelezen. Om de gewoonte van goed lezen te ontwikkelen en hun begrip te verbeteren, kunnen we in het begin samen met onze kinderen lezen en hen dan vragen stellen over de tekst.
 • Onderstrepen en beschrijven. Deze beide technieken zijn nuttig voor begrip en studie. Leer ze de belangrijkste punten te kiezen, zodat ze deze kunnen onderstrepen. Leid ze door beschrijvingen te creëren met zoekwoorden. Dit zijn beide uitstekende opties.
 • Gebruik studietechnieken. Het begrijpen van de betekenis van teksten, het identificeren van hoofdideeën, het maken van samenvattingen om hun relaties te visualiseren, is de perfecte manier om een ​​samenvatting te geven van de basisinhoud. Al deze technieken zullen het studeren gemakkelijker maken.

In werkelijkheid geven we onvoldoende aandacht aan het belang van onderwijs. De eerste paar stadia van scholing zijn de sleutel voor onze kinderen om te leren studeren.

Houd er echter altijd rekening mee dat consistentie, begrip en dagelijkse inspanning essentiële aspecten zijn om goede studiegewoonten te verkrijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
 • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
 • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.