Genieten voor kinderen: 4x purees van groenten

De beste manier om tot gezonde eetgewoontes te komen, is door op jonge leeftijd te starten. Het op jonge leeftijd tot stand brengen van een goede relatie met groenten, helpt het kind in de toekomst een goede gezondheid behouden. 
Genieten voor kinderen: 4x purees van groenten

Laatste update: 30 december, 2018

Groenten bieden belangrijke vitamines en mineralen die benodigd zijn voor een gezond dieet. Daarom delen we vandaag 4 lekkere purees van groenten, zodat je kleine hiervan kan genieten. 

Het is belangrijk om verschillende recepten voor purees van groenten voorhanden te hebben. Daarnaast is het immers één van de meest voedzame voedingsmiddelen voor kinderen.

Het is ook een geweldig manier om nieuwe smaken in het voedingspatroon van de familie toe te voegen. Zeker wanneer het op groenten aan komt.

Purees van groenten zijn een van de beste manieren om te variëren met verschillende voedingsmiddelen. Dit geldt voor baby’s en voor oudere kinderen.

We raden je aan om purees van groenten elke week toe te voegen aan het weekmenu. Combineer vervolgens smaken die tegelijkertijd gezond en lekker zijn.

Purees van groenten voor kinderen: smaakvol en voedzaam

Het maken van romige brouwsels is een leuke en veelzijdige manier om je kinderen te eten te geven. Het is een smaakvolle optie en ook nog eens een bron van voedingsstoffen.  

Onderstaande recepten zijn ideaal voor baby’s, die net in aanraking komen met nieuwe smaken.

Wanneer kan je je baby purees van groenten beginnen te geven? Dat is een vraag die je kinderarts zou moeten beantwoorden. Een specialist op het gebied van kinderen is namelijk de beste persoon om je hier richtlijnen voor te geven.

Hij kan je vertellen wat de beste tijd is om te starten met gepureerde voeding. Ook zal hij je aanraden met welke ingrediënten je het best kunt beginnen.

Maar, om je een idee te geven,  de meeste kinderartsen raden aan om pas na de leeftijd van 6 maanden te beginnen met vaste voeding. 

Purees van groenten: de recepten

1. Puree van erwten

Ingrediënten

  • 1 gekookte kippenborst
  • 4 eetlepels groene erwten – je kan bevroren gebruiken
  • 1 kleine prei
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 aardappel

Bereiding

  1. Schil en snijd de aardappel allereerst in kleine stukjes. Snijd de prei ook klein en voeg dit dan toe aan kokend water.
  2. Voeg vervolgens de 4 eetlepels groene erwten toe. Kook totdat de aardappelen zacht zijn.
  3. Snijd daarna de kippenborst in blokjes en voeg dit toe aan de groenten. Laat het 5 minuten sudderen.
  4. Doe de kip, de groenten en een beetje van het kokende water in een keukenmachine of blender. Voeg wat zout toe en laat draaien totdat een gladde massa is.
  5. Tenslotte serveer je de puree met een beetje olijfolie om het wat meer smaak te geven.

2. Puree van courgette

Ingrediënten

  • 2 kopjes groentebouillon of water
  • 1 grote courgette
  • 1/2 ui
  • 1 grote aardappel

Bereiding

  1. Snijd allereerst de courgette, de aardappel en de halve ui. Het schillen van de courgette is optioneel, afhankelijk van je eigen smaak.
  2. Breng vervolgens de 4 kopjes bouillon of het water aan de kook.
  3. Voeg daarna de groenten toe en kook totdat het zacht is.
  4. Mix de ingrediënten uiteindelijk met een beetje water, totdat de textuur romig is. Serveer dit op een aantrekkelijke manier.

Het maken van romige brouwsels is een leuke en veelzijdige manier om je kinderen te eten te geven. Het is een smaakvolle optie en ook nog eens een bron van voedingsstoffen.

3. Wortelpuree

Ingrediënten

  • wortel
  • 1/2 kleine ui
  • 1/2 appel

Bereiding

  1. Maak allereerst alle ingrediënten schoon. Schil en snijd ze in blokjes.
  2. Stop vervolgens alles in een pan met kokend water zonder zout. Kook ongeveer 20 minuten.
  3. Voeg uiteindelijk alles met water toe aan een blender totdat het de juiste structuur heeft. Wanneer je een dikke massa wil hebben, voeg dan minder water toe.

4. Puree van groenten en kip 

Ingrediënten


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Neha K., Haider R., Pathak A., Yar S., Medicinal prospects of antioxidants: a review. Eur J Med Chem, 2019. 178: 687-704.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.