De zesde levensmaand van je baby en bijvoeding

De zesde levensmaand van je baby is een fascinerende tijd. De hulp van hun mama is de sleutel tot de ontwikkeling van een baby tijdens deze fase.
De zesde levensmaand van je baby en bijvoeding

Laatste update: 06 oktober, 2018

De zesde levensmaand van je baby is een mijlpaal die het begin van veel nieuwe ervaringen markeert. Nu is je kleintje er klaar voor om vast voedsel te eten.

De tandjes kunnen al doorkomen en na een aantal pogingen kunnen ze gaan staan.

Dit wordt een onvergetelijke tijd! Laat ons je gids zijn in de veranderingen die plaatsvinden rond die mijlpaal van zes maanden.

Veranderingen in de zesde levensmaand van je baby

Veranderingen kunnen zorgwekkend zijn voor moeders die voor het eerst moeder zijn. Maar meestal, met wat goede adviezen, besef je al gauw dat er niets is om bang voor te zijn.

Tijdens de zesde levensmaand van je baby begin je enkele van de volgende veranderingen op te merken.

Gewicht en lengte

Een gezond gewicht voor baby’s van deze leeftijd heeft een breed bereik. Maak je geen zorgen als je baby qua gewicht onder of boven het gemiddelde zit.

Zes maanden na de geboorte wegen de meeste baby’s tussen de 6 en 8 kg. Hun lengte varieert van 63 tot 70 cm.

Bewegingen

Eén van de meest opwindende ontwikkelingen die zich in deze nieuwe fase voordoet, is de lenigheid en behendigheid van je  baby. Hij zal speelgoed gaan (op)pakken, het van de ene hand naar de andere verplaatsen of er zelfs mee gooien.

Je zult misschien ook merken dat je kind probeert alleen op te staan en zich vasthoudt aan meubels voor ondersteuning.

Bewegingen

Voeding

In deze fase kijken de meeste ouders ernaar uit het voedingspatroon van hun kind aan te vullen met ander voedsel. Het is geweldig om zijn gezichtsuitdrukkingen te zien als hij nieuwe smaken proeft.

Maar voordat je je kind bijvoeding geeft, is het handig eerst je (kinder)arts raadplegen om te zien of dit het juiste moment is om te beginnen. 

Zodra je groen licht krijgt, ben je klaar om aan een verkenningstocht te beginnen. Je baby begint smaken, texturen en andere gewaarwordingen te waarderen die zijn zintuigen stimuleren.

Wat is de beste manier om nieuw voedsel aan te bieden? Begin met gepureerde groenten en fruit, de zogenaamde fruithapjes. Die vormen allebei een ideale aanvulling op moedermelk.

Bekijk de reactie van je baby de komende twee dagen terwijl je verschillende soorten voedsel probeert. Let er goed op of hij geen ongewone symptomen vertoont. Dat zou namelijk een teken kunnen zijn van een overgevoeligheid of allergie.

De eerste tandjes

Je baby begint begint rond deze tijd zijn eerste tandjes te krijgen. Voor sommige baby’s kan dit dit een beetje vervelend zijn. De eerste tandjes die doorkomen zijn meestal de ondertandjes, in het midden van de onderkaak.

In deze fase moet je wat geduld hebben met je baby. Tandjes krijgen kan pijn doen en heel vervelend zijn.

Je zult het meteen merken wanneer je baby tandjes krijgt. Hij kwijlt iets meer dan normaal en zal alles in zijn mond stoppen om zijn tandvlees te ‘krabben’.

Hij kan ook een tijdje wat geïrriteerd zijn en zelfs wat verhoging hebben.

Wat moet je je baby vanaf zijn zesde levensmaand  te eten geven?

Het is zonder twijfel  de moeite waard om wat te lezen over gezonde voeding om erachter te komen welk voedsel het beste is voor je baby. Hou er wel rekening mee dat dit een fase van aanpassing is.

Geef je baby een beetje vast voedsel als onderdeel van een aanvullend dieet, maar stop niet met borst- of flesvoeding.

  • Begin met fruit, zoals geprakte banaan, appelmoes of gepureerde perzik of peer.
  • Voeg dan enkele groenten aan het dieet toe, zoals gepureerde wortel.
  • Als je baby dat eet, zijn peulvruchten zoals linzenpuree heel goed.
  • Geef hem wat granen, zoals rijst, gerst of havermout.
  • Je kunt hem ook een beetje ongezoete yoghurt geven.
  • Voeg een paar druppeltjes olie toe als je voor je baby kookt. Olie bevat gezonde vetten die goed zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
  • Als je wilt experimenteren met een ander soort voedsel, praat er dan eerst met je arts over, voordat je het aan je baby geeft.
Gepureerde wortel

Andere tips voor de zesde levensmaand van je baby

Om de zesde maand van je baby een geweldige ervaring te laten zijn, zijn hier nog enkele andere aanbevelingen om rekening mee te houden:

  • Je kindje maakt soms plotse, verrassende bewegingen. Schrik hier niet van. Zorg er wel voor dat hij veilig is en dus niet in de buurt is van een eventueel gevaarlijk object. En voor de rest… laat hem experimenteren en de wereld verkennen.
  • Je ziet nu ook dat je baby een houding zoekt om te kunnen kruipen. Probeer niet te schreeuwen of te hard te praten, ook al is het uit enthousiasme, met plezier. Je baby kan hiervan schrikken en misschien wil hij datgene waarmee hij bezig was niet nog een keer proberen.
  • Voeg geen zout of suiker toe aan hun eten tot ze een jaar oud zijn. Teveel suiker kan obesitas, gaatjes in de tandjes en vele andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarnaast zijn baby’s gewend aan de neutrale smaak van melk en hebben geen zout in hun eten nodig.
  • Gebruik geen honing in zijn eten totdat een deskundige je vertelt dat het veilig is om dit te doen. Honing kan botulinumtoxine bevatten, wat problemen van het zenuwstelsel kan veroorzaken.

Nog wat tips voor de zesde levensmaand

  • Het is belangrijk om op de ontlasting van je kindje te letten. Het introduceren van nieuwe dingen in zijn voeding kan soms leiden tot obstipatie.
  • Zorg ervoor dat je geschikt bestek en serviesgoed gebruikt om je kind eten te geven. Op deze manier verminder je het risico op letsel en vermijd je dat borden en bekers breken.
  • Dwing je kind niet om te eten. Wees geduldig! Je baby zal zich vies maken, met zijn eten spelen en er misschien een deel van uitspugen. Hij kan niet direct snel en netjes eten, dus geef hem de tijd!

En bovenal… geniet van deze tijd met je baby. Voordat je het weet, worden ze nog groter en onafhankelijker! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • First Nations Health Authority, Health through wellness. A guide to your baby’s first foods. 2018.
  • Health Canada, et al. (2014). Nutrition for healthy term infants: Recommendations from six to 24 months. Health Canada. Accessed April 28, 2014.
  • Yu C, Binns C, Lee A. The early introduction of complementary (solid foods: a prospective cohort study of infants in Chengdu, China. Nutrients 2019, 11, 760; doi:10.3390/nu11040760

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.