8 vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen

28 september 2018

Maak je je er zorgen over of je kind voldoende voedingsstoffen binnen krijgt? Bekijk dan deze lijst van vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen. Zijn deze ingrediënten onderdeel van het dagelijkse dieet van jouw kind?

Voeding is een essentieel aspect voor een optimale gezondheid. Het is belangrijk om tijdens de kindertijd voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is namelijk de fase waarin ze rijper worden en groeien.

Daarom hebben wij een lijst samengesteld van vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen.

Vitamines zijn noodzakelijk voor het menselijk lichaam. In dit artikel bespreken we verschillende vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen en de functies hiervan. We zullen ook de specifieke vitamines uit verschillende voedingsmiddelen benoemen.

Waarom zijn vitamines belangrijk voor kinderen? 

Er zijn veel verschillende vitamines. Zo zijn er bijvoorbeeld in vet oplosbare vitamines:

  • A
  • D
  • E
  • K

Maar er zijn ook in water oplosbare vitamines zoals:

  • B
  • C

8 vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen

De beste manier om voldoende vitamines binnen te krijgen is door middel van een gezond dieet. Er zijn echter ook vitamine supplementen beschikbaar. De volgende producten zijn geweldig om de juiste voedingsmiddelen toe te voegen aan het dieet van je kind.

1. Groenten

Hoewel sommige kinderen er niet zo van houden, zijn groenten een essentiële bron van vitamines. Wortels zorgen voor vitamine A, net zoals groene bladgroenten waaronder sla, spinazie en snijbiet.

Groene bladgroenten zorgen ook voor vitamine K en B2. Ui, paprika, kool en courgette zijn allemaal vitaminerijke groenten.

2. Zuivel en ei

Net zoals wortel en andere groenten met oranje pigment, zorgen zuivelproducten en eieren voor vitamine A. Deze vitamine kent vele voordelen voor het lichaam.

Het draagt bij aan de gezondheid van het slijmvlies en de huid. Het voorkomt infecties en is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten.

Zuivelproducten en eieren bevatten ook vitamine D. Dit is belangrijk voor de opname van calcium. Ze werken samen aan gezonde botten en tanden.

Melk en melkproducten

3. Vis

Vis is erg voedzaam. Bovenop zijn voedingswaarde is dit aantrekkelijk voor kinderen door zijn structuur. Ook de geur en de smaak, die ver van vlees verwijderd is, kunnen kinderen interesseren. Sommige kinderen moeten niks van vis hebben.

4. Granen

Granen en peulvruchten bevatten veel vitamine B, net als melk(producten) en vlees. 

Vitamine B is erg belangrijk. Het geeft energie en bevordert de groei. Daarnaast draagt het ook bij aan belangrijke functies die we hieronder zullen uitleggen.

5. Vlees

Vlees staat ook op de lijst van vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen. Niet alleen biedt vlees veel eiwitten, het zorgt ook voor vitamine B. Zoals we al eerder zeiden heeft deze vitamine verschillende functies.

Daarnaast is het verantwoordelijk voor de samenwerking met het centrale zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en de bloedsomloop.

Het is belangrijk om tijdens de kindertijd voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is namelijk de fase waarin ze rijper worden en groeien. 

Olijven en olie

6. Olijfolie

Dit product verschaft veel vitamine E.

Vitamine E werkt als een antioxidant en is belangrijk voor het onderhoud van de cellen in het lichaam. De juiste hoeveelheid vitamine E is belangrijk om ziektes te voorkomen.

7. Citrusvruchten

Citrusfruit staat op de lijst van vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen omdat het bijdraagt aan het afweersysteem van het lichaam.

Ze bieden het lichaam vitamine C, die ook gevonden wordt in kiwi, ananas, tomaat en paprika.

Het bevordert de absorptie van ijzer. Daarom wordt het aangeraden om vis of vlees te combineren met een salade. Je kan ook een hoofdmaaltijd met vlees afsluiten met fruit.

Sinaasappel en kiwi

8. Avocado’s

Dit is wederom een vrucht met een hoge voedingswaarde. Avocado bevat vitamine E en D. 

Wanneer je deze vitaminerijke voedingsmiddelen voor kinderen aan hun dieet toevoegt, zul je een groot gedeelte van de behoefte voldoen.

Het bewust plannen van maaltijden zal resulteren in een goede gezondheid voor je kinderen en alle andere leden van het gezin.