5 soorten testen die gynaecologen uitvoeren en hun doel

Er zijn verschillende soorten testen die door gynaecologen uitgevoerd worden, die je moet leren kennen, omdat ze helpen om je seksuele en reproductieve gezondheid te verzekeren. Mis dit artikel niet dat je meer over elk van deze testen vertelt en hun doel.
5 soorten testen die gynaecologen uitvoeren en hun doel
Miriam Barriga Sánchez

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Miriam Barriga Sánchez.

Laatste update: 22 december, 2022

De testen die gynaecologen uitvoeren zijn een screening voor ziekten zoals baarmoederhalskanker en borstkanker die helaas veel vrouwen treffen. Deze screeningstests helpen bij het controleren op de vroege tekenen van baarmoederhalskanker en borstkanker en beoordelen andere aspecten van je reproductieve en seksuele gezondheid.

De testen die gynaecologen aanbevelen, kunnen verdachte of plotselinge veranderingen in je vaginale gebied of je borsten detecteren. Als je je zorgen maakt over je seksuele en reproductieve gezondheid, dan moet je contact opnemen met je verpleegkundige, gynaecoloog of een andere arts die je voor een algemene medische behandeling bezoekt.

Zij kunnen je vragen beantwoorden en eventuele twijfels wegnemen. Ze vinden het misschien zelfs gepast om enkele van de hieronder beschreven testen te laten doen.

Testen die gynaecologen uitvoeren

Uitstrijkje

Een uitstrijkje neemt een monster van cellen uit de baarmoederhals. Deze test wordt bij je huisarts of gynaecoloog uitgevoerd. Hiermee kunnen eventuele afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord.

Dit is een veel voorkomende test die medische professionals gebruiken om op baarmoederhalskanker te screenen en het is de sleutel tot alle inspanningen voor de volksgezondheid om de ziekte wereldwijd te helpen voorkomen.

Als ze enige verandering in de cellen vinden, dan kan dit op het bestaan van het humaan papillomavirus (HPV) wijzen wat de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker is. Met het uitstrijkje kunnen artsen alle veranderingen van dichtbij bekijken. Dit maakt vroege behandeling mogelijk indien nodig voordat de ziekte vordert.

Om de procedure uit te voeren, zal de arts je vragen om op een gynaecologische onderzoekstafel te gaan liggen. De arts zal een speculum in de vagina plaatsen om monsters te nemen. Het laboratorium analyseert de monsters die de arts met verschillende borstels heeft verzameld.

Deze test doet geen pijn. Het kan een beetje ongemakkelijk zijn wanneer de arts het speculum inbrengt en aanpast, maar deze procedure is relatief snel en gemakkelijk.

Tegenwoordig wordt in veel delen van de wereld het uitstrijkje bij een groot aantal vrouwen uitgevoerd als onderdeel van hun screening bij de volksgezondheid.

Met het uitstrijkje kunnen gezondheidswerkers veranderingen of HPV-infecties detecteren voordat de patiënt symptomen ervaart. Om deze reden is het belangrijk dat je je gezondheidscentrum vraagt of je een uitstrijkje en gynaecologisch onderzoek moet ondergaan. Als je seksueel actief bent, dan moet je deze test regelmatig uitvoeren.

Je moet je arts regelmatig PAP-uitstrijkjes laten uitvoeren, zodat de arts eventuele wijzigingen kan opvangen en deze vroeg kan evalueren. Elk land volgt een ander protocol, dus je moet een arts raadplegen in het land waar je woont.

Laboratoriumonderzoek van vaginale afscheiding

Vrouw krijgt een onderzoek

Vaginale afscheiding testen of vaginale vloeistoffen verzamelen is iets dat je huisarts tijdens je lichamelijk onderzoek verzameld.

Deze test is nodig wanneer je merkt dat je vaginale afscheiding is veranderd, vooral wat betreft geur, consistentie of hoeveelheid. Dit kan erop duiden dat je een vaginale infectie hebt.

Om deze test uit te voeren, moet je ook op een gynaecologische onderzoekstafel gaan liggen. Nadat de arts het speculum heeft ingebracht, zal de arts je intern onderzoeken en met een wattenstaafje verschillende monsters nemen. Daarna sturen ze de monsters naar een laboratorium voor analyse.

Net als bij het uitstrijkje is deze test niet pijnlijk, het is alleen het inbrengen van het speculum dat enigszins ongemakkelijk kan zijn. Als je veranderingen in je vaginale afscheiding opmerkt, dan moet je een arts raadplegen.

Testen die gynaecologen uitvoeren: vaginale echografie

Deze test wordt door je gynaecoloog uitgevoerd als ze denkt dat dit nodig is. Hierdoor kan je arts je baarmoeder, je eierstokken en je eileiders controleren. De arts voert een vaginale echografie uit met de patiënt liggend op een gynaecologische onderzoekstafel.

Ze zullen voorzichtig een lange smalle staaf in de vagina steken en beelden van de voortplantingsorganen met de echografie produceren.

Net als de vorige testen doet dit onderzoek geen pijn, hoewel het vanwege de positie ongemakkelijk kan zijn. Het is een snelle test die de arts veel informatie geeft. Vertel het je arts als je pijn ervaart of als je je niet goed voelt of pijn in het bekken hebt.

Andere testen die gynaecologen uitvoeren

Echografie

De echografie van de borst is een andere gynaecologische test die je gynaecoloog indien nodig zou kunnen uitvoeren. Hierdoor kan de arts het borstweefsel onderzoeken. Het is fundamenteel geschikt voor jongere vrouwen, omdat naarmate een vrouw ouder wordt, het mammogram nauwkeuriger is en betrouwbaardere resultaten oplevert.

Vergeet niet om regelmatig zelf een borstonderzoek uit te voeren en je arts of zorgverlener te raadplegen als je veranderingen in je borsten opmerkt, zoals knobbeltjes, een schilferige huid hebt of afscheiding uit je tepels.

Mammogram

De mammogram is een van de testen die gynaecologen uitvoeren

Net als het uitstrijkje zijn mammogrammen screeningprocedures die in veel landen worden uitgevoerd en aanbevolen voor vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd. Raadpleeg je gezondheidscentrum wanneer je met een mammogram moet worden gescreend.

Aangezien het een screeningstest is, ervaren patiënten meestal geen symptomen. Hiermee kunnen artsen mogelijke afwijkingen en ongebruikelijke gezwellen in de borsten vaststellen. Een arts kan een mammogram ook om andere redenen aanbevelen.

Een technicus die gespecialiseerd is in dit soort radiologie voert het mammogram uit. Een mammografisch apparaat wordt gebruikt om verschillende röntgenfoto’s van je borsten te maken, zodat artsen hun interne structuur kunnen beoordelen.

Het mammogramproces kan enig ongemak veroorzaken, omdat het apparaat druk op de borsten moet uitoefenen. Dit wordt gedaan zodat de röntgenstralen al het weefsel en verschillende hoeken van de borst vastleggen. De technici zijn echter over het algemeen goed in het op hun gemak stellen van de patiënt en het snel uitvoeren van de procedure.

Het vroegtijdig opsporen van borstveranderingen kan veel doen om je algemene gezondheid te beschermen. Jij en je artsen kunnen dan handelen, zodat elke potentiële ziekte minder kans heeft om verder te komen.

Als je veranderingen in je borsten opmerkt, of het nu gaat om de kleur, de textuur van de huid, knobbels of afscheidingen, dan moet je niet aarzelen om je arts te raadplegen.

Ter afsluiting…

Vergeet niet dat er verschillende testen zijn die gynaecologen vrouwen aanbevelen om te ondergaan zodra ze seksueel actief zijn of wanneer ze een leeftijd bereiken waar borstkanker en andere ziekten vaker voorkomen. Raadpleeg je gezondheidscentrum om erachter te komen of je moet starten om regelmatig deze screeningstests te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guía de cribado del cáncer de cuello de útero en España. (2014). Asociación Española de Patología Cervical y Colposcopia (AEPCC). [Internet] Disponible en: http://www.aepcc.org/wp-content/uploads/2015/05/AEPCC_revista01.pdf
  • Arroyo Yustos, M., Martín Angulo, M., & Álvarez-Mon Soto, M. (2017). Cáncer de mama. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2017.05.001
  • Ibarrola Vidaurre, M., Benito, J., Azcona, B., & Zubeldía, N. (2009). Patología infecciosa: Vulvovaginitis, enfermedades de transmisión sexual, enfermedad inflamatoria pélvica, abscesos tubo-ováricos. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.