Mijn kind wil vegetariër worden: is het veilig?

Is het veilig voor een kind om een vegetarisch dieet te volgen?
Mijn kind wil vegetariër worden: is het veilig?

Laatste update: 02 september, 2020

Als je kind heeft besloten dat hij of zij vegetariër wil worden en je wilt weten of het veilig is, dan raden wij je aan om dit artikel verder te lezen.

Wat is een vegetarisch dieet?

Het eerste dat we nodig hebben om met deze nieuwe situatie om te gaan, is te weten waar vegetarisme uit bestaat. We moeten ook bepalen welk type vegetarisch dieet je kind wil volgen, omdat er verschillende soorten zijn. In dit artikel gaan we ons op de twee meest voorkomende concentreren: de vegetarische en veganistische diëten.

Het vegetarische dieet is er een waarbij je geen vlees of vis eet. Je kunt echter zuivelproducten, eieren en andere soortgelijke voedselbronnen van dierlijke oorsprong eten. Het veganistische dieet, ook wel bekend als het strikt vegetarische dieet, sluit echter al het voedsel van dierlijke oorsprong uit.

Waarom wil je kind een vegetariër worden?

Een vegetarische maaltijd op een tafel

Er zijn verschillende redenen waarom we besluiten om dit soort diëten te volgen. De meest voorkomende redenen zijn respect voor dieren, milieubewustzijn en gezondheid.

Wat de reden ook is waarom je kind heeft besloten om zijn dieet te veranderen, ons advies is om je niet al te veel zorgen over zijn beslissing te maken. Ga erover lezen en vraag indien nodig advies aan voedingsdeskundigen. Zij zullen je alle informatie geven die je kind nodig heeft om dit dieet te kunnen volgen.

Is een vegetarisch dieet geschikt voor kinderen?

Volgens de American Academy of Nutrition and Dietetics zijn deze diëten voor alle levensfasen geschikt. Deze omvatten:

 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Jeugd
 • Adolescentie
 • Volwassenen
 • Ze zijn zelfs geschikt voor atleten

Op dezelfde manier als bij diëten waarbij je alles eet, moet je ze goed plannen. Je moet ze ook aan de individuele behoeften van elk kind aanpassen.

Als we deze eenvoudige richtlijnen volgen, dan kunnen de vegetarische of veganistische diëten niet alleen toereikend zijn, maar ook voor de preventie en behandeling van bepaalde ziekten gezondheidsvoordelen bieden.

Kan ik met het vegetarische dieet voedingstekorten oplopen?

Zolang het dieet gevarieerd is, zoals we eerder zeiden, en goed gepland, dan zouden de voedingsstoffen in het voedsel voldoende moeten zijn om aan alle voedingsbehoeften te voldoen. Sommige micronutriënten zoals ijzer, omega 3-vetzuren en vooral vitamine B12 verdienen echter speciale aandacht.

Als je kind vegetariër wil worden en vitamine B12

Vitamine B12, ook bekend als cyanocobalamine, wordt alleen in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong – vlees, vis, eieren en zuivelproducten aangetroffen. Het nemen van supplementen is daarom bij veganisten essentieel.

Degenen die een vegetarisch dieet volgen, kunnen B12 door de consumptie van melk en eieren binnen krijgen. De waarheid is echter dat het niet altijd gemakkelijk is om de aanbevolen niveaus te bereiken. Supplementen worden daarom uit voorzorg aanbevolen.

IJzer

In het geval van ijzer hebben we niet hetzelfde probleem, omdat het niet alleen in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong voorkomt. Ook groenten zoals onder meer peulvruchten, zaden en noten bevatten dit mineraal.

Iets om rekening mee te houden is het type ijzer dat elk voedsel bevat en de bioactiviteit (de verhouding die het lichaam binnenkomt om het het gewenste effect te geven).

Is het veilig voor mijn kind om een vegetarisch dieet te beginnen?

Brood met een vrolijk gezichtje

Terwijl heemijzer van dierlijke oorsprong tussen 20% en 25% wordt geabsorbeerd, heeft het niet-heemijzer dat in plantaardig voedsel aanwezig is een meer variabele opname (tussen 1 en 20%) en wordt de bioactiviteit door andere componenten van het dieet beïnvloed.

Maak je echter geen zorgen, hier zijn enkele aanbevelingen om de opname van plantaardig ijzer te bevorderen:

 • Consumeer ijzerrijke voedingsmiddelen zoals linzen, spinazie, snijbiet, pistachenoten en zonnebloempitten, samen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals paprika, broccoli, kiwi, dadelpruim en citrusvruchten.
 • Drink geen koffie, thee of chocolade tot 1-2 uur na de hoofdmaaltijden.
 • Gebruik geen calciumsupplementen tot 2 uur na je hoofdmaaltijd.

Als je kind vegetariër wil worden en voldoende omega 3

Dit is een essentieel vetzuur en dit moet je regelmatig in je dieet opnemen. In diëten waarbij je alles eet is de belangrijkste bron blauwe vis, dus je zou denken dat de diëten die dit voedsel uitsluiten een tekort aan Omega 3 hebben. Dit is echter niet het geval, omdat we dit vet uit noten, zaden en lijnolie en chiazaden kunnen halen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te zien dat als je kind besluit dat hij of zij een vegetariër wil worden, hij of zij met een zorgvuldig dieet een perfect gezond leven kan leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martínez Biarge, M. Niños vegetarianos, ¿niños sanos? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2017. p. 253-68
 • Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi 10.1016/j.jand.2016.09.025.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.