Mijn baby weigert te eten: wat moet ik doen?

Een gezond dieet is de basis van je baby's ontwikkeling. Maar wat gebeurt er als je baby weigert om het eten dat je bereid hebt te eten? We willen je advies geven voor wat je kan doen om je kind de voeding te geven die hij nodig heeft.
Mijn baby weigert te eten: wat moet ik doen?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 26 juli, 2018

We weten allemaal dat voeding essentieel is voor onze gezondheid. Dat is waarom veel ouders zich zorgen maken als hun baby weigert te eten.

In dit artikel zullen we richtlijnen geven zodat je weet wat je kunt doen in deze situatie.

Ontdek allereerst de oorzaak waarom je baby weigert te eten

Kinderartsen raden aan om het moment te bedenken dat je kind begon met het weigeren van eten.

Als je kind altijd al heeft geweigerd om te eten kan een van de volgende punten de reden zijn:

  • Zure reflux: zure reflux kom voor wanneer een baby niet genoeg maagzuur produceert om zijn voedsel te verteren. Over het algemeen wordt dit probleem in de eerste weken van je baby’s leven vanzelf opgelost. Reflux komt ook voor als je baby te veel maagzuur aanmaakt. Als dit het geval is zal je kind elke keer huilen als hij eet, omdat het maagzuur voor pijn zorgt.
  • Lactose intolerantie: dit komt voor wanneer het lichaam van een baby niet genoeg lactose produceert. Dit enzym is nodig voor het verwerken van zuivel (kaas en yoghurt vallen hier niet onder omdat deze al bewerkt zijn.) Lactose intolerantie zorgt voor pijn in de darmen. Onthoud dat je kind waarschijnlijk ook intolerant is voor andere voedselwaren als hij lactose-intolerant is.
  • Onrealistische verwachtingen van ouders: baby’s eten omdat ze het nodig hebben, niet omdat ze moeten. Vaak beweren ouders dat hun kinderen niet genoeg eten, terwijl het kind het probleem niet is. Het komt door de onrealistische verwachtingen van de ouders.
Baby krijgt eten

Als je kind pas net is begonnen met het weigeren van eten, moet je zo snel mogelijk achter het probleem komen. Dit zal je helpen om het probleem snel aan te pakken.

De meest voorkomende redenen van weigering van eten zijn:

  • Problemen met de spijsvertering: problemen met de spijsvertering kan je herkennen door diarree , buikkrampjes, ongemak en overgeven.
  • Je kind kan een ander soort ziekte onder de leden hebben. In dit geval is het normaal dat je kind een gebrek aan eetlust heeft. Het is bijvoorbeeld normaal dat je kind niet wil eten wanneer hij griep of koorts heeft.

Tips om je kind weer aan het eten te krijgen

Als je eenmaal weet waarom je kind weigert te eten, is het tijd om de beste manier te vinden om je kind te motiveren om te eten.

Er zijn een paar simpele technieken om je baby’s houding tegenover eten te veranderen.

  1. Maak etenstijd een plezierige ervaring. Onthoud dat je kind alles verbind met goed of slecht in de eerste jaren van zijn leven. Als etenstijd plaats vindt in een kalme omgeving zal dat helpen om je kind het als iets positiefs te laten zien.
  2. Wees voorzichtig met temperatuur. Je baby weet nog niet wat warm en koud is. Probeer daarom elk voedsel op de juiste temperatuur te serveren.
  3. Vermijd bewerkt voedsel. Je baby’s lichaam kan deze etenswaren nog niet verwerken. Kies voor natuurlijke etenswaren en probeer een variatie aan fruit aan te bieden. Appelmoes en natuurlijke yoghurt zijn de beste keuzes.
  4. Wees voorzichtig met jouw en je baby’s hygiëne. Je handen en die van je baby moeten schoon zijn tijdens het eten. Dit geldt ook voor de borden en het bestek dat je gebruikt.
  5. Dwing je kind niet om dingen te eten dat zij niet lust. Je kleine ontdekt constant nieuwe smaken en texturen. Het feit dat ze nu een bepaalde fruit niet lust, betekent niet dat ze het nooit lekker zal vinden. Geef haar tijd en bied alternatieven aan.

Wanneer is het juiste moment om je baby iets anders te geven dan moedermelk of flesvoeding?

Na 4 tot 6 maanden kan je beginnen met het aanbieden van andere soorten voedsel aan je baby. Dit moet vooral fruit en groenten zijn.

Het is belangrijk om langzaam verschillende ingrediënten aan je baby’s dieet toe te voegen.

Op deze manier kom je erachter welke smaken ze wel en niet lekker vinden. Je komt er dan ook achter welke temperatuur het beste voor ze is (als het voedsel warm of koud is) en andere relevante aspecten van je baby’s dieet.

Een kind dat weigert te eten

De World Health Organization raadt het aan om je baby uitsluitend borstvoeding te geven tot hij 6 maanden oud is. Daarna is het tijd om ander voedsel aan je kind zijn dieet toe te voegen, volgens het WHO.

Kies voedsel dat geschikt en veilig is voor je baby’s leeftijd. Onthoud dat je kind zijn tanden nog niet doorgebroken zijn, dus kan hij niet kauwen.

We raden aardappelpuree, gestampte groenten, appel en peer, wortelsap en andere gezonde voedselwaren aan.

Moet ik naar een specialist gaan als mijn baby weigert te eten?

Het is erg belangrijk om goed op te letten en de reden te vinden achter het probleem.

Het kan met iets indirects te maken hebben. Of het kan een teken zijn van een probleem met specifiek voedsel of de manier waarop het klaargemaakt is.

Natuurlijk moet je een afspraak met de dokter maken als er zich dingen voordoen die belangrijk zijn voor een dokter om te weten. Dit geldt ook als je kind op lange termijn weigert te eten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.