21 Dingen om te weten als je ontdekt dat je zwanger bent

Als je ontdekt dat je zwanger bent, moet je naar de dokter gaan en je twijfels ophelderen. Hier zijn echter een paar dingen die je moet weten.
21 Dingen om te weten als je ontdekt dat je zwanger bent
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 23 oktober, 2022

Als je ontdekt dat je zwanger bent, beginnen er een heleboel twijfels door je hoofd te spoken, vooral als het je eerste baby is. Deze zorgen gaan verder dan de normale veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap en hebben te maken met levensstijl, voeding, en de juiste verzorging voor dit stadium. Daarom hebben we vandaag een lijst opgesteld van dingen die je moet weten vanaf de dag dat je ontdekt dat je zwanger bent. Mis het niet!

Welke dingen moet je weten als je ontdekt dat je zwanger bent?

Hoewel het gewenst is en je het misschien zelfs gepland hebt, zal het nieuws van je zwangerschap een mijlpaal in je leven betekenen. Dag na dag zullen er nieuwe twijfels, zorgen en angsten over zwangerschap en bevalling opkomen. Maar maak je geen zorgen! Dit alles is absoluut normaal en het is goed dat het je overkomt, want je leven zal voorgoed veranderen (en ten goede).

Houd in gedachten dat je elke keer dat je twijfelt, je dit het beste met je gynaecoloog of verloskundige kunt bespreken. Maar terwijl je wacht op de eerste afspraak, geven we antwoord op de meest voorkomende twijfels die opduiken als je voor het eerst ontdekt dat je zwanger bent.

1. De normale duur van de zwangerschap

De dag dat de zwangerschapstest twee lijntjes laat zien, is het eerste wat in je opkomt wanneer de baby geboren zal worden. Je weet waarschijnlijk dat een zwangerschap ongeveer 9 maanden duurt. Maar om de precieze uitgerekende datum te weten, moet je 40 weken tellen vanaf de dag dat je laatste menstruatie begon.

Een zwangerschap wordt echter als voldragen beschouwd vanaf week 37. Vanaf dan is je baby namelijk klaar om de baarmoeder te verlaten. Het is echter het beste dat baby’s na 38 weken geboren worden.

2. Het belang van goede hydratatie als je zwanger bent

Een voldoende staat van hydratatie helpt veel gezondheidscomplicaties voorkomen, vooral tijdens de zwangerschap. Je moet weten dat in dit stadium uitdroging, hitteberoerte, problemen met de bloedsomloop en het vasthouden van vocht vrij vaak voorkomen en ernstiger zijn dan op andere momenten in het leven. Bedenk ook dat een deel van het vocht dat je binnenkrijgt gebruikt wordt om vruchtwater te produceren.

Om riskante situaties te vermijden, drink je in elk stadium van de zwangerschap tussen zes en acht glazen water per dag.

Dingen om te weten als je ontdekt dat je zwanger bent
Voeding en het aannemen van gezonde eetgewoonten zijn de sleutel tot het bevorderen van je gezondheid en de goede ontwikkeling van je baby. Luister naar je lichaam en neig naar zijn behoeften!

3. Gezond eten vanaf de eerste dag

Zwangerschap is een tijd van grote behoefte aan voedingsstoffen, vooral vitaminen en mineralen. Daarom is het van cruciaal belang dat je een volledige en gevarieerde voeding aanhoudt, met voorrang voor verse voedingsmiddelen (groenten, fruit, peulvruchten, en vlees).

Het vermijden van bewerkte, vette of gekruide voedingsmiddelen is aangewezen om de spijsvertering te verbeteren en overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te vermijden.

4. Suppletie met foliumzuur

Foliumzuur is een type B vitamine, nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen.

Tijdens de zwangerschap, vooral in de eerste weken van de zwangerschap, draagt deze vitamine bij tot de vorming van de neurale buis. Suppletie met medicijnen voorkomt daarom het ontstaan van ernstige aangeboren misvormingen, zoals anencefalie en spina bifida.

5. De meest voorkomende symptomen van de eerste maanden

De inwerking van zwangerschapshormonen op lichaamsweefsels leidt tot het verschijnen van ongemakkelijke symptomen. In feite is het gebruikelijk dat je ontdekt dat je zwanger bent door de veranderingen die je in je lichaam en de werking ervan waarneemt.

In het begin heb je waarschijnlijk last van duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en stemmingswisselingen. Ook zal door de werking van progesteron op het maag-darmstelsel je spijsvertering vertragen en kun je last krijgen van constipatie en zelfs aambeien, vooral in het derde trimester.

6. Hoe te sporten als je zwanger bent

Als je gewend bent te sporten, moet je je routine niet stoppen vanwege de zwangerschap. Integendeel, je moet de beoefening volhouden omdat dit veel voordelen kan bieden bij zwangerschap.

Houd er echter rekening mee dat je in het eerste trimester geen intensieve oefeningen moet misbruiken en krachtoefeningen moet vermijden. Zwemmen, yoga, pilates, en wandelen zijn de meest aanbevolen activiteiten voor dit stadium.

7. Welke voedingsmiddelen of dranken moet je vermijden als je weet dat je zwanger bent?

Er zijn voedingsmiddelen die de gezondheid van je baby in gevaar kunnen brengen, zoals rauw vlees, ongepasteuriseerde zuivelproducten, en rauwe en slecht gewassen groenten. Deze eetgewoonten kunnen het risico op gevaarlijke infecties, zoals toxoplasmose en listeriose, verhogen.

Vermijd ook het eten van grote vissen, zoals tonijn, vanwege de hoeveelheid kwik die in hun vlees geconcentreerd is. Vermijd bovendien voedsel dat een allergie of spijsverteringsintolerantie kan opwekken.

Meer dingen die je moet weten als je ontdekt dat je zwanger bent

Een gelukkig stel met een positieve zwangerschapstest
Als je net het nieuws gekregen hebt, gefeliciteerd! Een nieuw hoofdstuk van je leven staat op het punt te beginnen en het is belangrijk dat je vanaf het begin goed voor jezelf zorgt om volop van je zwangerschap te genieten.

8. Het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Sommige geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de vorming en de gezondheid van baby’s. Daarom moet je, voordat je een geneesmiddel (ook al is het van natuurlijke oorsprong) inneemt, toestemming van je arts hebben. Die zal je begeleiden wat betreft de geneesmiddelen die goedgekeurd zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap en de juiste dagelijkse dosering, die geen gevaar voor jou en de baby opleveren.

9. Olfactorische gevoeligheid

De toename van zwangerschapshormonen zal ook je reukzin beïnvloeden. Je kunt je gevoeliger voelen voor geuren en zelfs een afkeer hebben van bepaalde geuren.

Het komt ook vaak voor dat je last krijgt van rhinitis, allergieën of neusbloedingen door de toegenomen bloedtoevoer in dit gebied.

10. Het risico op een miskraam: een van de belangrijke dingen die je moet weten als je ontdekt dat je zwanger bent

Miskraam is het verlies van de foetus vóór 20 weken. Het is een vrij frequent verschijnsel, dat in 10 tot 20% van de zwangerschappen voorkomt. Over het algemeen worden ze veroorzaakt door genetische problemen die de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden, maar andere keren is de reden waarom ze gebeuren onbekend.

Als je alarmerende symptomen vertoont, zoals matige buikpijn, vaginaal bloedverlies en algehele malaise, raadpleeg dan je arts.

11. Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs

Alcohol is een gevaarlijke stof tijdens de zwangerschap omdat het, zelfs in kleine doses, in de placenta circulatie overgaat en de zich ontwikkelende foetus bereikt. Omdat het lichaam van je kleintje nog niet rijp genoeg is om het te verwerken, kan het door deze stof bedwelmd en beschadigd worden.

Een giftige dosis is niet vastgesteld, dus raden deskundigen helemaal geen alcohol aan tijdens de zwangerschap.

Wat tabaksgebruik betreft, is het schadelijke effect ervan op de gezondheid in het algemeen en vooral tijdens de zwangerschap welbekend. Daarom is het het beste dat jij en je partner stoppen met roken.

Onder de risico’s van roken tijdens de zwangerschap (Spaanse link) zijn de volgende:

  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.
  • Spontane miskramen.
  • Placenta previa.
  • Aangeboren misvormingen.
  • Vroeggeboortes of laag geboortegewicht bij baby’s.
  • Plotseling kindersterfte syndroom.

12. De verwachte stemmingswisselingen in dit stadium

Nog iets om rekening mee te houden als je ontdekt dat je zwanger bent, is dat je emoties vatbaar zullen zijn voor plotselinge veranderingen. Het is normaal om van het ene moment op het andere van blij naar verdrietig te gaan, zonder duidelijke reden te huilen, en extreem gevoelig te zijn voor situaties die niet van groot belang zijn.

Hoewel dit een normaal symptoom is, bespreek het met je arts als je het gevoel hebt dat het je welzijn of dat van je omgeving beïnvloedt.

Dingen om te weten als je ontdekt dat je zwanger bent
In het begin van de zwangerschap verbruikt je lichaam veel energie om de placenta aan te maken en om het leven in je te laten ontwikkelen. Daardoor voel je je overdag slaperiger en heb je de behoefte om steeds te rusten.

13. Slapen

Wees voorbereid op een verandering in je slaapgewoonten, want zwangerschap is de poort naar de wereld van het moederschap.

In het begin zul je je overdag slaperiger voelen, maar ‘s nachts zul je waarschijnlijk last hebben van slapeloosheid. Veranderingen in je slaappatroon zijn normaal en zijn een soort aanpassing aan de postnatale fase.

Bovendien zullen voortdurend naar de wc gaan, nachtelijke opvliegers en lichamelijk ongemak ook je rust beïnvloeden.

14. Je zult vaker plassen

Een van de eerste symptomen van zwangerschap is de voortdurende aandrang om te plassen. Dit gebeurt door de toename van het volume van de lichaamsvloeistoffen, gevoegd bij het gewicht van de baarmoeder op de blaas. Deze twee omstandigheden betekenen dat maand na maand je uitstapjes naar de badkamer toenemen. Vooral in de weken die aan de bevalling voorafgaan.

15. Gevoeligheid van de borsten

Vanaf het begin van de zwangerschap worden je borsten voorbereid op de voeding van de baby.

Daarom kun je merken hoe ze groter en gevoeliger worden, en ook pijnlijker. Evenzo zijn er veranderingen in de pigmentatie van de tepels, er verschijnen wat blauwachtige adertjes onder de huid en af en toe komt er colostrum uit de tepels.

Dit alles is ten gunste van het garanderen van de beste voeding voor je baby: Moedermelk.

16. Prenatale controles

Prenatale controles zijn de periodieke controles die de gynaecoloog uitvoert om je gezondheid en die van je baby te beoordelen. Ze omvatten driemaandelijkse echografieën en bloedonderzoeken, die de specialist als leidraad neemt bij het volgen van je zwangerschap.

Het is echt belangrijk er consequent mee om te gaan en de aangegeven diagnostische onderzoeken te laten doen om te voorkomen dat je voorkombare en mogelijk ernstige aandoeningen krijgt.

17. Wanneer de eerste schopjes voelen als je zwanger bent

Als je ontdekt dat je zwanger bent, is dat waar je het meest naar verlangt je baby te voelen. Je moet echter tot het tweede trimester wachten om de bewegingen van je baby te voelen. Het is rond week 20 als je een lichte tinteling in je buik begint te voelen door het schoppen van de baby.

Deze bewegingen worden intenser naarmate je zwangerschap vordert. Je moet er op letten je baby dagelijks te voelen, want dit is een aanwijzing voor een goede gezondheid.

Een meisje voelt de schopjes in de buik van haar moeder
De eerste babyschopjes voel je meestal rond week 20. Maar als dit niet je eerste zwangerschap is, kun je ze eerder voelen.

18. Spierpijn

Het is normaal dat tijdens de zwangerschap op verschillende plaatsen spierongemakken verschijnen, want het gewicht dat de baarmoeder op de weefsels uitoefent is geen kleinigheid. Zo verschijnen ook krampen in de liezen en de onderste ledematen tegen het midden van het tweede en het begin van het derde trimester.

Lichaamsbeweging, een goede houding, voedingssupplementen en een goed dieet helpen deze pijnlijke verschijnselen voorkomen.

19. Vaccinaties als je zwanger bent

De moeder moet tijdens de zwangerschap tegen besmettelijke ziekten beschermd worden. Daarom is het belangrijk na te gaan of het vaccinatieschema volledig is, en als er een vaccin ontbreekt, het aan te vullen. Vraag wel een specialist naar het geschikte tijdstip om een bepaalde inenting te krijgen.

Griep-, pertussis- en coronavirusvaccins kunnen tijdens de zwangerschap toegediend worden.

20. Bevalling

Als je ontdekt dat je zwanger bent, is een andere angst die je overvalt het moment van de geboorte. Zelfs de twijfel of je wel vaginaal zult kunnen bevallen komt vaker voor dan je denkt.

Om fysiologische redenen kunnen alle vrouwen een baby vaginaal ter wereld brengen. Er zijn echter bijzondere aandoeningen die een keizersnede kunnen rechtvaardigen.

Gelukkig heb je vele maanden de tijd om je voor te bereiden en van je arts of verloskundige de beste technieken te leren. Daarom zul je waarschijnlijk in staat zijn om van je bevalling een mooie ervaring te maken.

21. Borstvoeding of zuigelingenvoeding?

Net als bij de bevalling moet je je onderzoek doen naar de voor- en nadelen van deze twee soorten voeding. En als je besluit je baby met je melk te voeden, is het raadzaam dat je jezelf informeert en op dit gebied professionele hulp zoekt. Zo kun je genieten van succesvolle borstvoeding.

Als je ontdekt dat je zwanger bent, kunnen twijfels je ‘s nachts wakker houden

Als je het gevoel hebt dat je leven totaal veranderd is vanaf het moment dat je het nieuws bevestigde dat je moeder zou worden, stel je dan eens voor wat je zult voelen op de dag dat je je kind in je armen hebt!

Dat unieke moment gaat ook gepaard met veel onzekerheid, twijfel en zelfs wat angst. Plotseling ben jij degene die verantwoordelijk is voor het welzijn van de belangrijkste persoon in je leven.

Maar maak je geen zorgen! Het ligt niet alleen aan jou, en de onbekende dingen zullen met de tijd duidelijker worden. Maar intussen helpen we je ontdekken wat je moet weten over de wonderlijke reis van moeder zijn. Gefeliciteerd!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.