Alles over constipatie tijdens de zwangerschap

16 november 2019
Constipatie tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende aandoening en het is belangrijk om een oplossing te vinden. Het is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben.

Constipatie tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende aandoening die veel vrouwen treft. In feite lijdt ongeveer 50% van de aanstaande moeders aan deze aandoening.

Het zou geen verrassing moeten zijn, omdat het lichaam van een vrouw gedurende deze 9 maanden een aantal veranderingen ondergaat. Met deze veranderingen verschijnen ook bepaalde spijsverteringsproblemen.

Iedereen weet dat veel vrouwen tijdens hun eerste trimester van de zwangerschap last hebben van misselijkheid en braken. En op dezelfde manier is het niet ongewoon voor aanstaande moeders om indigestie, gas en zelfs constipatie te ervaren. Het wordt beschouwd als een geval van constipatie wanneer een vrouw minder dan drie stoelgangen per week heeft.

Wat is de oorzaak van constipatie tijdens de zwangerschap?

Vrouw met kramp op het toilet

Wanneer de zwangerschap begint, dan treden er een aantal veranderingen op in het lichaam van een vrouw die haar hele lichaam beïnvloeden. Een daarvan is een toename van de secretie van progesteron, een fundamenteel hormoon tijdens de zwangerschap.

Aanvankelijk is progesteron verantwoordelijk voor het voorbereiden van de baarmoeder om het embryo te huisvesten.

  • Tegelijkertijd bevordert het de elasticiteit van het weefsel.
  • Voorkomt het samentrekkingen van de baarmoeder.
  • Beschermt het de foetus door de slijmprop te vormen.
  • Progesteron is echter ook verantwoordelijk voor het vertragen van het spijsverteringsproces en de darmtransit.

Een ander aspect dat bijdraagt aan constipatie tijdens de zwangerschap is de druk die de baarmoeder op de darm en het rectum plaatst. Dit gebeurt vooral tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. De beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal wordt ingewikkelder en trager.

Soms kunnen ijzersupplementen, die artsen vaak aan zwangere vrouwen voorschrijven, ook de oorzaak van constipatie.

Bloedarmoede is een ander veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap, gezien de toegenomen behoefte van een vrouw aan bloed en rode bloedcellen om haar baby te voeden. Wanneer bloedarmoede verschijnt, dan is een extra boost van ijzer de noodzakelijke behandelingskuur.

Als ijzer tijdens de zwangerschap constipatie veroorzaakt, dan zal een arts mogelijke opties evalueren. Hij of zij kan de dosering verlagen of aanvullende maatregelen nemen.

Als bloedarmoede een probleem is, dan is het het beste om niet zelf de ijzerinname te verminderen om constipatie te voorkomen. Raadpleeg liever een specialist, want er zijn andere oplossingen beschikbaar.

Gevolgen van constipatie tijdens de zwangerschap

Zoals we hebben gezegd, is constipatie tijdens de zwangerschap een probleem dat je niet mag negeren. Het is niet alleen een kwestie van ongemak, constipatie kan ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben.

Wanneer constipatie optreedt, dan is de inspanning die nodig is om een stoelgang te maken groter. Als gevolg hiervan neemt de druk op de darmwanden toe, waardoor de normale bloedcirculatie belemmerd wordt. Dit heeft de neiging om de aders in het gebied te verwijden en leidt onder andere tot de vorming van spataderen en aambeien.

Soms is constipatie ook verantwoordelijk voor het verschijnen van cystitis en vaginitis tijdens de zwangerschap. Dit komt, door de toename van bacteriën door stilstaande ontlasting in de darmen. Deze bacterie kan naar de urinewegen migreren en infecties veroorzaken.

Hoe constipatie tijdens de zwangerschap te bestrijden?

Constipatie tijdens de zwangerschap

Zoals we hebben gezien, is constipatie tijdens de zwangerschap het resultaat van veel processen waarover we geen controle hebben. Er zijn echter ook effectieve maatregelen die je kunt nemen om constipatie te verlichten. Een van hen is regelmatig te sporten, maar pas je natuurlijk ook aan je eigen mogelijkheden aan.

Het aanpassen van je dieet is een andere effectieve manier om constipatie tijdens de zwangerschap aan te pakken. Als je dit probleem ondervindt, dan moet je voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vezels. Sommige opties die je misschien nuttig vindt, zijn de volgende:

  • Fruit: bijvoorbeeld sinaasappels, kiwi’s en druiven.
  • Groenten: zoals spinazie, sperziebonen of sla.
  • Peulvruchten.

Tegelijkertijd moet je ook je vloeistofinname verhogen. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam van een vrouw meer vloeistoffen nodig en als gevolg daarvan nemen de darmen meer water op. Hierdoor worden uitwerpselen harder en stoelgang moeilijker. Zorg ervoor dat je elke dag ten minste zes koppen water drinkt om dit probleem te bestrijden.

Conclusie

Constipatie tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend probleem. Probeer een dieet te volgen dat rijk is aan vezels en zorg ervoor dat je fysiek actief blijft. Als je het probleem nog steeds niet onder controle kunt krijgen, dan kan je arts een oplossing aanbevelen.

  • Herrero, B. T., Martínez, M. R., García, R. P., Gutiérrez, L., Plaza, M. L., Ferrer, A. R., & Cabañero, M. J. (2001). Evolución de los signos y síntomas gastrointestinales durante el embarazo y el puerperio. Investigación y Educación en Enfermería19(1).
  • Kutscher, V. (1996). Embarazo y anemia. Matronas profesión, 15-17.
  • Vicente, V. P., Soler, A. M., Garrido, A. S., & Cuadrado, V. R. (2012). Tratamiento del estreñimiento. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado11(6), 337-346.