6 gezonde voedingsmiddelen die ongemak tijdens de zwangerschap verminderen

Behalve het eten van voedsel dat ongemak tijdens de zwangerschap vermindert, moet je je maaltijden vooraf plannen. Het handhaven van een gezond gewicht en dieet voordat je zwanger wordt, zal je ook helpen toekomstige complicaties te voorkomen. Het zal ook de gezonde ontwikkeling van je baby bevorderen.
6 gezonde voedingsmiddelen die ongemak tijdens de zwangerschap verminderen

Laatste update: 10 april, 2019

Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen ongemak tijdens de zwangerschap kunnen verminderen? Vandaag vertellen we je meer over een gezond dieet om een ​​einde te maken aan ochtendmisselijkheid.

Het is normaal om ongemak te voelen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Over het algemeen kun je veelvoorkomende symptomen ervaren zoals misselijkheid, braken en brandend maagzuur. Maar als deze symptomen aanhouden, kan je last krijgen van uitdroging, en dit heeft een negatief effect op de ontwikkeling van je baby.

Vruchten en andere voedingsmiddelen die ongemak tijdens de zwangerschap verminderen

Het eten van fruit en ander voedzame producten tijdens de zwangerschap zal je helpen je beter te voelen. Het zorgt voor een goede gezondheid van je baby en daardoor voor een betere kwaliteit van leven.

Hier is een lijst met voedingsmiddelen die ongemak tijdens de zwangerschap kunnen helpen verminderen:

Melk en andere zuivelproducten

Het consumeren van zuivelproducten is gunstig omdat het je calciumgehalte helpt verhogen. Door meer zuivel te eten, zal je geen last hebben van bot-erosie en het helpt een goede botontwikkeling bij je baby. Bovendien is melk een bron van eiwitten.

“Wat als ik nu lactose-intolerant ben?”, zou je kunnen vragen. Je zou dan kunnen kiezen voor yoghurt, aangezien de bacteriën die het bevat helpen bij:

 • het reguleren van de spijsvertering
 • infecties te bestrijden
 • je immuunsysteem te verbeteren

In feite kun je bepaalde complicaties vermijden die zich tijdens de zwangerschap kunnen voordoen door het eten van probiotische voedingsmiddelen. Ze verlichten de symptomen en kunnen zelfs volledig pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes, vaginale infecties en allergieën, voorkomen.

Eieren

Eieren zijn belangrijk in een gezond dieet vanwege hun eiwitgehalte, dat essentieel is voor de groei van cellen en de regeneratie van bepaalde organen.

Bovendien bevatten eieren veel vitamines en mineralen, zoals fosfor, vitamine B12 en choline, een fundamentele vitamine voor de ontwikkeling van de hersenen.

Als je je zorgen maakt over cholesterol in eieren, moet je weten dat het niet geheel ongezond is: het is natuurlijk! Je wilt echter voedingsmiddelen vermijden die verzadigde vetten bevatten.

Avocado’s behoren tot de voedingsmiddelen die ongemak tijdens de zwangerschap verminderen

Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan ernstige neurale buisdefecten bij de baby veroorzaken. Een van deze is spina bifida en om dit te voorkomen, is het noodzakelijk dat je deze vitamine inneemt al voordat je zwanger wordt.

Avocado's zijn een geweldige bron van foliumzuur

Avocado’s zijn een geweldige bron van deze vitamine. In feite is het een van de vruchten met het hoogste foliumzuur of vitamine B9 gehalte, evenals andere vitamines zoals C, B en K.

Het bevat ook ijzer, magnesium, vezels en kalium. De laatste werkt als verlichting voor krampen in de benen.

Bovendien hebben avocado’s oleumzuur, dat helpt bij de vorming van huidweefsel en de hersenen van je baby.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is heerlijk en ook erg voedzaam. Hun hoge vezelgehalte voorkomt constipatie. Ze zijn ook rijk aan foliumzuur, ijzer en kalium.

De meest populaire zijn:

 • pruimen
 • rozijnen
 • vijgen
 • dadels
 • perziken

Er zijn er echter nog meer. Deze vruchten hebben dezelfde voedingsstoffen als hun verse tegenhangers: het enige verschil is dat hun watergehalte is verwijderd.

Als je elke dag 6 dadels eet bijvoorbeeld, verhoog je je kansen op een natuurlijke bevalling, wat betekent dat je de kans op een ingeleide bevalling vermindert.

Vlees

Eet rood en mager vlees. Koop geen gehakt en kook geen gevogelte met de huid, om vet in je vlees te vermijden. Onthoud ook dat het vlees niet rauw gegeten mag worden, maar goed doorbakken.

Vlees is een van de beste voedingsmiddelen om ongemak tijdens de zwangerschap te verminderen, vooral vermoeidheid en algeheel lage energieniveaus. Dit komt door een verhoogde bloedproductie, tot wel 50%, wat ijzer vereist om je lichaam goed te laten functioneren. Als er onvoldoende ijzer in je bloed zit, kun je bloedarmoede krijgen.

Het eten van rood vlees geeft je het meeste ijzer dat je per dag nodig hebt. Er zijn echter ook andere voedingsmiddelen met veel ijzer, zoals bonen, peulvruchten en groenten, met name groene groenten en gedroogde vruchten, die je kunt toevoegen aan je gebruikelijke dieet. Maar het is nog steeds belangrijk dat je extra supplementen neemt.

Vis is een van de voedingsmiddelen die ongemak tijdens de zwangerschap verminderen

De meest aanbevolen vis om te eten tijdens de zwangerschap is zalm. Het bevat veel omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor de vorming van het netvlies en de hersenen.

Plus, een baby die de juiste hoeveelheid omega-3 krijgt, heeft betere focus, leert sneller en is socialer. Ook verbetert omega 3 het zicht van je baby en voorkomt het hartaandoeningen, verlamming, ontwikkelingsachterstand en zelfs autisme.

De voordelen van vis eten tijdens de zwangerschap

Het hoge vezelgehalte van gedroogde vruchten helpt constipatie te voorkomen. Ze zijn ook rijk aan foliumzuur, ijzer en kalium.

Tips om complicaties te voorkomen

Voedsel is een goede optie om ongemak tijdens de zwangerschap te verminderen. Je moet echter deze andere tips in gedachten houden:

 • Drink geen cafeïnehoudende dranken.
 • Vermijd vetten en pittig voedsel.
 • Neem de tijd om elke hap tijdens een maaltijd langzaam te kauwen.
 • Drink veel water.

Vergeet ten slotte niet om al het bovengenoemde voedsel te consumeren om ongemak tijdens de zwangerschap te verminderen. Je garandeert de gezondheid van je baby, en ook die van jou.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhong C., Qu C., Wang B., Liang S., Zeng B., Probiotics for preventing and treating small intestinal bacterial overgrowth: a meta analysis and systematic review of current evidence. J Clin Gastroenterol, 2017. 51: 300-311.
 • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.