3 tips om diabetes tijdens de zwangerschap te voorkomen

Zwangerschapsdiabetes is een aandoening die goed in de gaten moet worden gehouden om de gezondheid van moeder en baby te waarborgen.
3 tips om diabetes tijdens de zwangerschap te voorkomen

Laatste update: 22 januari, 2019

Diabetes tijdens de zwangerschap ontstaat door veranderingen in het metabolisme van glucose tijdens deze periode. Het is een vorm van diabetes die alleen tijdens de zwangerschap optreedt, waardoor insuline niet correct werkt. Er ontstaat daardoor een onbalans in de regulatie van de bloedsuikerspiegels.

Deze aandoening is niet heel gebruikelijk. Tussen de 1% en 4% van deze vrouwen lijden hier echter aan. Het wordt voornamelijk in verband gebracht met de genen van de vrouw en treft daarom voornamelijk een bepaalde groep.

Vrouwen met aanleg voor deze aandoening, of die familie hebben die dit hebben gehad, zouden daarom jaarlijks op controle moeten gaan. Dit is vooral heel belangrijk wanneer ze in verwachting zijn.

Deze aandoening kan worden opgespoord door de test van O’Sullivan. Deze bestaat uit de analyse van het bloed. Hierbij kijkt men of de insulinegehaltes voldoende zijn.

Wat zijn symptomen van diabetes tijdens de zwangerschap?

Deze aandoening wordt niet gekenmerkt door bepaalde symptomen. Daarom doen zwangere vrouwen tussen de 24e en de 28e week van de zwangerschap hiervoor een glucose tolerantie test.

Wat zijn symptomen van diabetes tijdens de zwangerschap

Vrouwen die lijden aan diabetes tijdens de zwangerschap, hebben vaak gezonde baby’s. Dit is afhankelijk van hoe goed de bloedsuikerspiegels worden gecontroleerd. De baby kan anders bij de geboorte zwaarlijvig of overvoed zijn.

Vrouwen die lijden aan al bestaande chronische diabetes moeten hun regulatie tijdens de zwangerschap verhogen. Deze gevallen noemen we dus geen zwangerschapsdiabetes. Deze is namelijk alleen tijdens de zwangerschap actief.

Wanneer een vrouw last krijgt van diabetes tijdens de zwangerschap, zal alles na de bevalling weer normaal zijn.

Risico factoren van diabetes tijdens de zwangerschap

Wanneer de spiegels van de bloedsuiker onder controle worden gehouden, dan is er in het algemeen geen verhoogd risico voor de zwangerschap. Een streng dieet en regelmatige controles zijn echter wel noodzakelijk.

De baby kan ook hypoglykemie ontwikkelen, wat een te lage bloedsuikerspiegel betekent. Daarom is het aan te raden om zo snel mogelijk te beginnen met de borstvoeding zodat de baby geboren is.

Het is ook bekend dat baby’s, waarvan de moeder zwangerschapsdiabetes had, in de toekomst meer kans hebben op ziekten.

Sommige factoren verhogen de kans op het ontwikkelen van diabetes tijdens de zwangerschap. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Obesitas
  • Het al hebben van diabetes
  • Familieleden met diabetes
  • Suiker in de urine
  • Hoge bloeddruk
  • 35 jaar of ouder zijn

Het is daarom belangrijk dat je een gezonde levensstijl hebt, voordat je zwanger raakt. Het risico dat je diabetes tijdens de zwangerschap ontwikkelt, verlaagt namelijk wanneer je van te voren goed zorg draagt voor je lichaam.

Zorg voor een goed gewicht en beweeg regelmatig. Dit zijn doorslaggevende factoren voor de gezondheid van elke vrouw die graag zwanger wil worden.

Hoe kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen

Risico factoren van diabetes tijdens de zwangerschap

Om diabetes tijdens de zwangerschap te voorkomen, raden we het volgende aan:

  • Beweeg. Het hebben van een dagelijkse routine van matige lichaamsbeweging  kan de moeder helpen om haar gewicht onder controle te houden. Dit verbetert ook haar energie en het vermindert rugpijn. Ga bijvoorbeeld wandelen. Ook zwemmen of  30 minuten aan yoga doen wordt aangeraden. 
  • Ga naar de dokter. Het hebben van controles tijdens de zwangerschap is erg belangrijk. Hierdoor worden al je angsten gekalmeerd. Je dokter zal de spiegels van je bloedsuiker testen en deze in de gaten houden.
  • Volg ook een gezond dieet. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet is erg belangrijk voor zowel moeder als kind. De voeding hangt af van het gewicht, de lengte en de mate van activiteit van de moeder. Het dieet zou moeten bestaan uit een verschillende voedingsmiddelen en aangepast aan elke zwangerschap.

Een uitgebalanceerd dieet is daarom de beste manier om deze aandoening te voorkomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.