De ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen

Van de 5 zintuigen is het gezichtsvermogen degene die ons het meeste helpt om de wereld om ons heen waar te nemen. De ontwikkeling is geleidelijk en vindt grotendeels plaats tijdens de eerste maanden van het leven. Dus, hoe kunnen we de ogen van onze baby's gezond houden?
De ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 maart, 2019

Vandaag gaan we dieper in op de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen.

Wist je dat meer dan de helft van de stimulatie die we ontvangen, via ons zicht gaat? Zicht is een uiterst complex en nuttig zintuig voor de mens. Natuurlijk ontwikkelt het zich in fasen.

Zicht is het meest invloedrijke zintuig voor de waarneming bij de mens. Hiermee nemen we vormen, kleuren, afstand, grootte en vele andere kenmerken van de realiteit om ons heen waar.

De betrokken organen zijn onze ogen. Onze ogen bestaan uit twee ongelooflijk fragiele bollen die zich aan de voorkant van ons gezicht bevinden. Hun anatomie is erg complex en bestaat uit verschillende delen. Elk deel van onze ogen heeft een specifiek doel, of het nu bescherming of functie is.

Net als elk ander orgaan of zintuig in ons lichaam, ontwikkelen onze ogen zich geleidelijk. Naarmate baby’s groeien en ouder worden, wordt hun zicht meer gedefinieerd. Met ongeveer 8 of 9 maanden oud, kunnen we zeggen dat het zicht van een kind volledig ontwikkeld is.

De ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen

Het gezichtsvermogen bij pasgeboren baby’s

Baby met blauwe ogen

De zintuigen van aanraken, horen, ruiken en proeven zijn, wanneer een kind wordt geboren, bijna volledig ontwikkeld. Bij het gezichtsvermogen duurt het echter langer om zijn volledige potentieel te bereiken.

Tijdens de eerste levensmaand van kinderen zijn de hersenen nog niet klaar om alle informatie die de ogen sturen te verwerken.

Daarom is hun zicht wazig, met zeer weinig definitie. Dit betekent dat kleine baby’s moeite kunnen hebben om hun bewegingen te coördineren met hun zicht.

Maak je geen zorgen als je kind van tijd tot tijd scheel kijkt of zijn of haar ogen naar de ene of de andere kant afdwalen. De komende weken zal je baby leren om zijn of haar zicht te focussen.

De maanden die volgen

Vanaf de tweede levensmaand kunnen kinderen met hun gezichtsvermogen een onderscheid maken tussen kleuren.

Langzamerhand zal je dan merken dat je kind meer aandacht besteedt aan lichtere en opvallende kleuren. Tegelijkertijd zal het vermogen van je kind om een object met zijn of haar ogen te volgen verbeteren.

Vanaf het einde van de derde levensmaand beginnen baby’s hun handen te bewegen en voorwerpen vast te pakken. Dit is te danken aan hun beginnende motorische coördinatie. Bovendien stelt de toegenomen ontwikkeling van neurale verbindingen ze in staat om de vormen en andere kenmerken van de objecten die ze vasthouden te onderscheiden.

Vanaf de vijfde maand stelt het gezichtsvermogen kinderen in staat om vormen beter te onderscheiden. Dit betekent dat ze kleine objecten en hun kleuren beter kunnen waarderen.

Met een paar weken bereikt het gezichtsvermogen van het kind zijn maximale ontwikkeling. Ten slotte zal je kleintje mensen en objecten op een grotere afstand kunnen zien.

Hoe zorg je voor het gezichtsvermogen van je kind?

Periodieke bezoeken aan de kinder- en oogarts van je kind en zijn uiteraard belangrijk. Daarnaast zijn er bepaalde aanbevelingen die je in de praktijk kunt brengen om voor het gezichtsvermogen van je kind te zorgen.

Allereerst is, net als op zoveel andere gebieden, goede voeding cruciaal. Een gezond dagelijks dieet dat rijk is aan vitamines, vooral vitamine A, zorgt ervoor dat het gezichtsvermogen van je kind in goede conditie blijft.

Tegelijkertijd moet je heel voorzichtig zijn met de handen van je kind. Kinderen zijn geneigd om met vuil en gras te spelen en kunnen van tijd tot tijd in hun ogen wrijven. Deze combinatie kan tot een infectie leiden. Daarom moet je goed op de gezondheid en hygiëne van je kind letten.

Hun anatomie is erg complex en bestaat uit verschillende delen. Elk deel van onze ogen heeft een specifiek doel of het nu bescherming of functie is.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat we de hoeveelheid tijd die onze kinderen achter schermen doorbrengen beperken.

We verwijzen hier niet alleen naar televisie, maar ook naar computers, tablets en mobiele telefoons. En natuurlijk, als je kinderen tijd achter een scherm door mogen brengen, dan moet je ervoor zorgen dat ze op afstand blijven.

Ten slotte, investeer in een goede zonnebril met UV-bescherming. Dit is namelijk van fundamenteel belang om de ogen van je kind te beschermen tegen de schadelijke effecten van langdurige blootstelling aan de zon. Het gebruik van een zonnebril gaat dus niet over het maken van een fashion statement, ze zijn een noodzaak.

Problemen met het gezichtsvermogen bij kinderen

Problemen met het gezichtsvermogen bij kinderen

De volgende problemen kunnen een aanwijzing zijn dat er iets mis is met het zicht van je kind. Je moet je kind medisch na laten kijken als hij of zij een van de onderstaande symptomen heeft:

  • Gebrek aan coördinatie
  • Moeite om vormen te herkennen, zowel dichtbij als ver af
  • Hoofdpijn
  • Jeukende ogen
  • Constant droge ogen

Wat baby’s betreft, let op de volgende waarschuwingssignalen en als ze verschijnen bespreek ze dan met je kinderarts:

  • Je baby kan met een leeftijd van 3 maanden geen voorwerpen met zijn of haar ogen volgen.
  • Een of beide ogen bewegen niet in een bepaalde richting.
  • Je baby kan zijn of haar ogen niet op één plek focussen.
  • Vlekken of verkleuring van de pupillen.

Ten slotte moet je in gedachten houden dat er andere factoren zijn die kinderen vatbaar kunnen maken voor problemen met het gezichtsvermogen.

Deze kunnen genetisch zijn, vooral als een ander familielid ze heeft ervaren of ze kunnen pathologisch zijn. Deze laatste categorie omvat ongevallen, trauma’s en blootstelling aan schadelijke stimuli.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.