3 oefeningen om je baby te leren lopen

In dit artikel geven we je een aantal oefeningen die je kunt doen om je baby te leren lopen.
3 oefeningen om je baby te leren lopen
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je je baby helpt om te leren lopen zonder al te veeleisend te zijn, kan dit een geweldige manier zijn om wat extra tijd met ze te delen. Je kunt ook meer deelnemen aan hun ontwikkeling en tegelijkertijd de moeder-kindband versterken.

Om deze oefeningen effectief te laten zijn om je baby te leren hoe je moet lopen, is het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. Als je kind deze oefeningen niet wil doen, dan moet zij daartoe niet gedwongen worden.

Om een ​​baby te laten deelnemen aan een oefening, zou het leuk voor hen moeten zijn en tegelijkertijd gerelateerd aan het doel.

Dus als je kind huilt elke keer dat je hem op de grond zet om te proberen hem te leren lopen, zoek dan naar een ander alternatief. Je kan ook een element toevoegen dat de nieuwsgierigheid van het kind kan vasthouden.

Een van deze 3 oefeningen die we je hier bij Je Bent Mama gaan aanbieden, kan uiteindelijk heel effectief zijn om je baby te helpen leren lopen.

Daarom raden we je aan om alle volgende oefeningen in overweging te nemen.

Babystapjes

Vanaf hun eerste stappen beginnen baby’s aan de reis van psychomotorische ontwikkeling. Ze versterken hun spieren en leren hoe ze hun bewegingen kunnen coördineren.

De eerste avonturen die een baby doormaakt, zullen hem helpen om veel vaardigheden te beheersen.

Stukje bij beetje zal het kind zijn hoofd opheffen, zich in de wieg omdraaien, zelf gaan zitten, opstaan, lopen en later rennen. Ieder kind zal dit allemaal in zijn eigen tijd bereiken. De inspanning van een moeder is ook belangrijk.

Elke keer dat een baby een nieuwe fase bereikt, moet hij deze eerst onder de knie krijgen. Zodat hij zich volledig veilig en comfortabel kan voelen, voordat hij door kan gaan naar het volgende doel.

Om bijvoorbeeld op te staan, moet hij eerst leren zitten; om te kunnen lopen, moeten hij eerst leren staan etc.

3 oefeningen om je baby te leren lopen

Wanneer je kinderarts aangeeft dat de spieren en de wervelkolom van je kind zijn voorbereid en dat ze fysiek voldoende ontwikkeld zijn om de zware taak op zich te nemen, is het tijd om hem aan te moedigen hun eerste stappen te zetten.

Vergeet niet dat je je kinderen actief kunt helpen hun doelen te bereiken. Houd er rekening mee dat als het kind zich veilig voelt, het hele proces veel sneller kan gaan.

Het is erg belangrijk om de voeten van je kind comfortabel te maken. Je kunt hem in comfortabele sportschoenen met zachte zolen laten dragen of hem blootsvoets laten gaan. Wat hij maar het liefste heeft.

Oefening 1

Zet je kind voor je neer. Laat je baby zijn balans op de grond vinden door zijn handen vast te houden.

Daarna begin je te tellen van één, twee etc. Gebruik tijdens het tellen het puntje van je voeten om elk van de voeten van het kind voorzichtig naar voren te duwen.

Laten we zeggen: de nummer één moet altijd samenvallen met het kind dat zijn gewicht verplaatst naar de rechtervoet en nummer twee door het gewicht van het kind naar de andere voet te verplaatsen.

Je kan doorgaan met deze oefening totdat de baby zijn interesse verliest.

Hoewel de baby niet begrijpt wat jouw tellen betekent of wat hij eigenlijk aan het doen is, zal deze oefening hem helpen om te wennen aan de bewegingen die bij het lopen betrokken zijn.

De handeling om rechtop door het huis te leren lopen zal ook een zeer interessante ervaring zijn. Die hij zeker zal willen herhalen.

Met jouw voeten de baby te leren lopen

Oefening 2

Zet de baby op de grond en laat hem een meubel vasthouden. Houd zijn fopspeen, favoriete speelgoed of elk ander voorwerp dat je kent vast. Leg het dicht bij de baby, maar ver genoeg zodat hij het niet kan grijpen door simpelweg zijn armen uit te strekken.

Motiveer je baby om het object te bereiken. Glimlach en juich hem toe voor nog meer stimulatie. Je zult zien dat de baby zal gaan lachen.

Na een paar seconden, na het meten van de afstand tussen zichzelf en het object, moet het kind stappen ondernemen om zijn doel te bereiken.

Als het kind het voorwerp bereikt, feliciteer hen dan met lieve woorden. Laat hem je blijheid zien en herhaal het proces met een ander voorwerp.

De prijs voor het lopen pakken

Oefening 3

Zet de baby in een box. Pak een speeltje dat zijn aandacht vangt en plaats het aan het andere eind van de box.

Motiveer het kind om het speeltje te bereiken. In eerste instantie kan het kind proberen om het speelgoed te bereiken door rond de box te gaan terwijl hij zich vasthoudt aan de spijlen. Naarmate hij echter meer zelfvertrouwen krijgt, kun je hem de kortste weg wijzen om zijn speelgoed te krijgen.

Om dit te kunnen doen moet het kind de spijlen loslaten en zich losmaken terwijl hij probeert om het andere eind van de box te bereiken waar het voorwerp ligt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.