Hydratatie tijdens de zwangerschap is heel belangrijk

Water is het middel waardoor veel fysiologische reacties in het lichaam plaatsvinden. Daarom is een goede hydratatie essentieel tijdens de zwangerschap.
Hydratatie tijdens de zwangerschap is heel belangrijk

Laatste update: 23 juli, 2021

Hydratatie is belangrijk voor iedereen, maar het is vooral essentieel tijdens de zwangerschap. Water is in feite het middel waarmee veel fysiologische reacties in het lichaam plaatsvinden. Daarom zullen we het in dit artikel hebben over hydratatie tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk om te benadrukken dat tijdens de zomer of bij warmer weer het risico op uitdroging toeneemt. In normale gevallen kan dit ernstige gevolgen hebben. In het geval van zwangere vrouwen staan er echter twee levens op het spel in plaats van één.

Watervereisten

Je weet waarschijnlijk wel dat water de meest efficiënte drank is om mensen gehydrateerd te houden. In feite zouden normale mensen tussen de 1,5 en 2 liter per dag moeten drinken. De waterbehoefte van vrouwen neemt echter toe als ze zwanger worden. Onder bepaalde omstandigheden kan het zijn dat ze zelfs drie liter water per dag moeten drinken.

Zwangere vrouw die hydrateert.

Desalniettemin gaat het drinken van water tijdens de zwangerschap niet alleen om het drinken van water. Een onderzoek van het tijdschrift BMC (Engelse link) stelt namelijk dat het water uit verschillende voedingsmiddelen vrouwen ook helpt gehydrateerd te blijven.

Vermijd alcoholgebruik om goed gehydrateerd te zijn

Je weet waarschijnlijk al dat je alcoholgebruik tijdens de zwangerschap moet vermijden. Dit is vanwege twee belangrijke redenen. Ten eerste, aangezien dit soort drank een diuretisch effect veroorzaakt, wijzigt het onze vochtbalans en kan het uitdroging veroorzaken.

Aan de andere kant hebben bepaalde onderzoeken aangetoond dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan leiden tot misvorming van de foetus en problemen bij de ontwikkeling van de foetus. Dit is ook wat een artikel uit het tijdschrift Clinical Obstetrics and Gynecology stelt. Bovendien suggereren andere onderzoeken dat alcoholgebruik tijdens de adolescentie ook de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap kan beïnvloeden.

Frisdrank en hydratatie tijdens de zwangerschap

Tegenwoordig drinken mensen veel zoete, frisdranken. Deze gewoonte is echter behoorlijk schadelijk voor hun gezondheid. Dit komt vooral omdat de hoeveelheid suiker die ze bevatten een impact heeft op hun metabolisme, wat kan leiden tot verschillende pathologieën, zoals diabetes.

Eigenlijk is dit nog erger in het geval van zwangere vrouwen, omdat ze al last kunnen hebben van zwangerschapsdiabetes. Hoewel overgewicht een risicofactor is, kan de inname van zoete frisdranken tijdens de zwangerschap ook van invloed zijn.

Het is erg belangrijk om te benadrukken dat de beste manier om tijdens de zwangerschap gehydrateerd te blijven, is door water te drinken. Bovendien kun je volle melk krijgen, die brandend maagzuur kan verlichten. Vervang water echter nooit door andere soorten dranken.

In het geval van vrouwen die gewend zijn aan frisdrank, kunnen ze deze vervangen door bruisend water. Onthoud echter dat het geen suiker mag bevatten. Trouwens, als ze het echt koud drinken, kan het heel nuttig zijn om de hitte te overwinnen die vrouwen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap ervaren. Bovendien is het erg verfrissend bij warm weer.

Hydratatie tijdens de zwangerschap

Vrouw drinkwater.

Zoals we eerder hebben vermeld, is gehydrateerd blijven essentieel voor een gezonde zwangerschap, zowel voor de moeder als voor de foetus. Om dit te doen, is de beste keuze om mineraalwater te drinken en zoete frisdranken en alcohol dus te vermijden.

Bovendien raden specialisten in het algemeen geen regelmatige inname van vruchtensap aan. Dit komt omdat ze eenvoudige suikers bevatten, maar ze bevatten geen vezels. Daarom kunnen ze de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes vergroten.

Daartegenover is het wel aan te raden hele vruchten te eten. Dit soort voedsel bevat namelijk grote hoeveelheden water, wat helpt om gehydrateerd te blijven. Tot slot moet je er rekening mee houden dat het drinken van een glas water voor elke maaltijd je ook zal helpen om goed te hydrateren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhou Y, Zhu X, Qin Y, Li Y, Zhang M, Liu W, Huang H, Xu Y. Association between total water intake and dietary intake of pregnant and breastfeeding women in China: a cross-sectional survey. BMC Pregnancy Childbirth. 2019 May 15;19(1):172. doi: 10.1186/s12884-019-2301-z. PMID: 31092215; PMCID: PMC6521377.
  • Dejong K, Olyaei A, Lo JO. Alcohol Use in Pregnancy. Clin Obstet Gynecol. 2019 Mar;62(1):142-155. doi: 10.1097/GRF.0000000000000414. PMID: 30575614; PMCID: PMC7061927.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.