Verboden voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Wist je dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die zwangere vrouwen niet zouden moeten eten? We zullen hieronder een lijst geven.
Verboden voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Laatste update: 19 januari, 2019

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die zwangere vrouwen niet zouden moeten eten, omdat ze voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Sommige voedingsmiddelen bevatten ook bacteriën, chemische producten en parasieten die schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Het verlangen naar bepaald voedsel tijdens de zwangerschap is door hormonale veranderingen vrij frequent. Het is echter belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te behouden.

Dit houdt ook in dat je moet weten dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die zwangere vrouwen niet mogen eten.

8 voedingsmiddelen die zwangere vrouwen niet mogen eten

1. Vis die kwik bevat

Vermijd de consumptie van kwikhoudende vissen, zoals bijvoorbeeld tonijn. Kwik is namelijk gerelateerd aan hersenschade en het beïnvloedt ook de ontwikkeling van de hersenen bij baby’s.

Je kunt wel andere soorten vis eten, zoals zalm of kabeljauw. Deze vissoorten dragen bij aan de ontwikkeling van het hart en de hersenen van de baby.

2. Rauwe of te kort gekookte eieren

Rauwe eieren bevatten een schadelijke bacterie die salmonella wordt genoemd. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken wat je immuunsysteem beïnvloedt.

De consumptie van onvoldoende gekookte of rauwe eieren kan diarree, overgeven, hoofdpijn, buikpijn en hoge koorts veroorzaken.

8 voedingsmiddelen die zwangere vrouwen niet mogen eten zoals rauwe eieren

3. Vleeswaren

Probeer de consumptie van bepaalde vleeswaren zoals worsten, koude vleeswaren en hotdogs te vermijden.

Ze kunnen bacteriën bevatten die we listeria noemen. Deze kunnen gemakkelijk van moeder op kind door de placenta gaan, wat ernstige complicaties kan veroorzaken.

4. Niet-gepasteuriseerde melk

Het is niet veilig om niet-gepasteuriseerde melk te drinken tijdens de zwangerschap. Het heeft geen voedingswaarde. De producten van deze melk, zoals zachte kazen, kunnen door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.

Niet-gepasteuriseerde melk bevat ook schadelijke bacteriën zoals salmonella en listeria.

5. Thee en kruiden

Vermijd het drinken van groene thee. Er is niet veel bewijsmateriaal over de veiligheid ervan en hoe dit je kind kan beïnvloeden.

De kruiden die worden gebruikt om thee te maken kunnen echter schadelijk zijn voor zowel de moeder als het kind. Houd er bovendien rekening mee dat kruiden zoals polei en zeedruif (ephedra) de baarmoeder stimuleert.

6. Voedsel in blik

Ingeblikt voedsel, waaronder fruit, groenten en frisdranken, zijn allemaal schadelijk voor de baby.

De binnenkant van de blikken bevat bisfenol A. Dit is een giftige stof die de endocriene activiteit van de foetus kan beïnvloeden.

Ingeblikt voedsel is ook in verband gebracht met kanker, onvruchtbaarheid en hartproblemen. Dit soort producten kan ook schadelijke bacteriën bevatten vanwege hun lange houdbaarheid.

7. Suikerhoudend voedsel

Zwangere vrouwen moeten ook voedingsmiddelen vermijden die rijk zijn aan suiker. Ze verslechteren namelijk de ongemakken van de zwangerschap en hebben ook negatieve gevolgen voor jou en je baby.

Als je een suikerverslaafde bent, zijn er gezondere en meer voedzame opties zoals:

  • dadels
  • abrikozen
  • peren
  • grapefruit

8. Te veel cafeïne

De consumptie van veel cafeïne kan de kans op een miskraam en vroeggeboorte vergroten.

Je inname van cafeïne moet worden beperkt tot niet meer dan 200 mg per dag. Houd er rekening mee dat thee, chocolade en energiedranken ook cafeïne bevatten.

8 voedingsmiddelen die zwangere vrouwen niet mogen eten zoals te veel cafeïne

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een potentieel risico voor de foetus. In het ergste geval is het gerelateerd aan een miskraam en doodgeboorte.

Er zijn veel verschillende oorzaken van voedselvergiftiging en het risico hangt af van het specifieke type voedselvergiftiging.

Een geïnfecteerde foetus kan na de geboorte gezondheidsproblemen vertonen zoals diarree, koorts en in zeldzame gevallen meningitis.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat in de meeste gevallen een zwangere vrouw aan voedselvergiftiging kan lijden zonder de baby te beïnvloeden.

Hoe kan voedselvergiftiging tijdens de zwangerschap worden vermeden?

  • Tijdens de zwangerschap moet je speciale aandacht besteden aan de voedingsmiddelen waaruit je dieet bestaat om voedselvergiftiging te voorkomen.
  • Het wassen van je handen is aanbevolen voordat je met voedsel omgaat. Het is ook belangrijk om de groenten en fruit die je aan je maaltijden toevoegt te wassen.
  • Houd de oppervlakken en het keukengerei die je gebruikt om je voedsel te bereiden schoon.

Moet ik naar de dokter als ik voedselvergiftiging heb?

Over het algemeen vereisen gevallen van voedselvergiftiging geen ziekenhuisopname. Hoe dan ook, net als op elk moment tijdens je zwangerschap, is het altijd een goed idee om je arts te raadplegen.

Houd er rekening mee dat de tekenen van een ernstige infectie griepachtige symptomen en maagklachten kunnen zijn.

Als je last hebt van voedselvergiftiging, is het belangrijkste dat je moet doen jezelf gehydrateerd te houden. Het is ook belangrijk voor je om uit te rusten, zodat je je kan concentreren op herstel.

Ten slotte is het erg belangrijk om selectief en voorzichtig te zijn met wat je eet tijdens de zwangerschap. Je dieet bepaalt namelijk de gezondheid van je baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Knutsen HK., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
  • Preubel K., Milde-Busch A., Schmich P., Wetzstein M., Stark K., Werber D., Risk factors for sporadic non pregnancy associated listeriosis in Germany – immunocompromised patients and frequently consumed ready to eat products. PLoS One, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.